Blog posts

Top 10 nemme og lækre fredagsretter

Top 10 nemme og lækre fredagsretter

Hverdagsmad, Tips & Tricks

Top 10 nemme og lækre fredagsretter

I nedenstående deler jeg en liste over mine top 10 nemme og lækre fredagsretter, som inspiration og hjælp til de fredage hvor energien og overskuddet er ved at være i bund. Det er om fredagen, at vi har tradition for at være samlet som familie, vi hygger os over maden med gode samtaler og senere står den på filmhygge og snolder i sofaen – ofte slutter aftenen dog lidt tidligt for yngstesønnen og jeg, der typisk halvvejs inde i en god film dratter trætte om på sofaen ovenpå en lang arbejdsuge. Derfor gør det absolut intet at aftensmaden denne dag er nem at gå til uden at gå på kompromis med smag og kvalitet.

Når vi kommer til fredag eftermiddag, trænger de fleste til weekend, vi skal slappe af og geare ned – derfor er det skønt, at kunne diske op med et lækkert fredagsmåltid tilberedt på kort tid uden store anstrengelser. Selvom kræfterne ikke altid er til det, får vi gerne noget ekstra lækkert at spise om fredagen, en lækker bøf på grillen, tapasanretning eller en god ravioliret. Det må gerne være noget vi kan sidde og hapse til og sidde længe over – vi snakker generelt rigtig godt sammen over måltider, så det er noget vi nyder og prioriterer højt, også selvom trætheden melder sig.

Prøv også min opskrift på en lynhurtig og lækker koldskål til de varme fredage hvor appetitten svigter 

At grille en pølse, et brød og et spyd

Inden vi rammer hitlisten, vil jeg gerne slå et slag for alverdens grillretter, der ofte kun kræver lidt brød og salater som tilbehør til det kød/pølser, du har valgt at grille – du kan selvfølgelig også grille dine egne pizza, det tager heller ikke alverdens tid at klaske sammen, men kræver naturligvis lidt forberedelser med dej osv. Det er uden tvivl super hurtigt og nemt at grille, hvorfor vi også ofte ender med denne løsning på fredage særligt på denne årstid, det tager ikke mere end godt et kvarter at tilberede. 

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

Nem og hurtig grillret

Top 10 nemme og lækre fredagsretter

Dansker-tapas

Øverst på hitlisten over nemme fredagsmåltider finder du den klassiske dansker-tapas, som består af et udvalg af forskellige pølser, skinker, salami, salater, brød, ost, pesto, tapanader og oliven m.m. Det er altid lækkert, og det bedste er, at denne ret er serveret i løbet af ganske kort tid – det tager max 15 minutter at tilberede og anrette et bræt som dette. Fordelen ved dette måltid er, at de mange specialiteter blot skal skæres fri af indpakningen og anrettes. Baconsvøbte dadler, tomatsalat, pesto, hummus og oliventapenade kan jeg godt lide at lave selv, men orker man ikke det, kan man sagtens købe nogle ganske gode alternativer i supermarkedet. 

Lave dine egne sprøde grissini med parmesanost og rosmarin Dansker-tapas

Top 10 nemme og lækre fredagsretter

Hjemmelavede burgers

Det tager ikke mere end 20 minutters tid at lave en god snasket hjemmelavet burger – det er hurtigere at lave den selv fremfor at bestille den hos grillfatter. En god cheeseburger smager altid godt, og på en fredag, er det lige til at overskue. Du kan gøre din burger ekstra fredagslækker ved at tilsætte sprødstegt bacon, råsyltede rødløg og karamelliserede løg samt sprøde salater og ovnbagte tomater. Øl og sodavand er perfekt til en snasket hjemmelavet cheeseburger.

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

Friske vietnamesiske forårsruller

Det største arbejde ved denne ret består i at skrælle, snitte, rense og skære alle grøntsagerne ud, så de passer godt i de tynde rispapir. Herefter er det hurtigt at marinere eller krydre kødet du vil bruge, og hælde soya -og chilisauce samt peanutbutter i forskellige skåle. De friske forårsruller smager dejligt med friske krydderurter som mynteblade, basilikum og koriander. Jeg bruger en masse forskellige grøntsager, det er en super god måde at få lidt sunde sager indenbords – en virkelig skøn fredagsret, vi ofte sidder længe over. Øl og hvidvin passer rigtig godt til denne asiatiske ret.

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

Nemme og lækre pastaretter – to gode bud

Vægter du at bruge gode råvarer, er pastaretter generelt ret taknemmelige ift. smag og tilberedningstid. På en fredag kan du sagtens servere en god pastaret på godt et kvarter, og har du friske ravioli eller pasta i fryseren, nærmer du dig et gourmetmåltid. Find mine ravioliopskrifter her. I nedenstående finder du et par gode bud på lækre pastaretter, der ikke tager dig mere end 20 minutter at tilberede. Drik et godt glas rødvin eksempelvis barolo eller pinot noir til pastaretterne.  

Spaghetti carbonara med rucolasalat og rejer

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

Laks med frisk pasta vendt i aspargespesto

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

Mini pita-pizza

Det bliver ikke nemmere og hurtigere at lave pizza med disse lækre mini pizza, medmindre du har en færdiglavet pizzadej stående i køleskabet fra aftenen før – find min bedste opskrift på pizzadej her. Har du ikke haft tid til at forberede en dej til fredagens aftensmad, er denne idé altså genial, og det er lækkert at man kan lave en bunke forskellige mini-pizza med det fyld, man lige har lyst til. 

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

Gode mættende og lynhurtige salater

En lækker salat med en masse spændende fyld er både nemt og lækkert og meget velegnet som aftensmad på en lidt søvnig fredag – er man rigtig doven, kan man købe forskellige færdigsnittede salater fra pose. For lige at pifte salaten op kan du toppe salaten med et pocheret æg, lidt kylling og bacon, tyndskåret oksefilet med persille og hvidløg eller en håndfuld friske tigerrejer.

Sund og lækker salat ala clubsandwich

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

 Salat som hovedmåltid

Salat som hovedmåltid
Tryk på billede for at se opskrift

Nem og lækker cæsarsalat

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

Fish n´chips med sauce tartare 

Denne skønne engelske klassiker tager godt 20 minutter at tilberede, den er et hit blandt drengene i huset og den smager jo skøn og lidt farlig fedtet med de friturestegte fisk og fritter – en rigtig fin fredagsret. Drik en god kold øl eller et glas fed hvidvin med frugt og syre til denne ret.

Top 10 nemme og lækre fredagsretter
Tryk på billedet for at se opskrift

Jeg håber, at du kan bruge min lille hitliste som inspiration til de kommende hyggelige og lidt søvnige fredage, hvor du ikke ønsker at bruge for lang tid på madlavningen og ej heller ende med at gå på kompromis med smag og kvalitet. 

Rigtig go´appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

2 Comments

 1. Charlotte Müller Bisgaard
  8. juni 2019 at 8:09 AM
  Reply

  Mums, der er da helt sikkert et par opskrifter jeg skal have afprøvet her. Cabonaraen med rucola og rejer ser jo sindssygt lækker ud 🙂

 2. Nanna
  8. juni 2019 at 5:27 PM
  Reply

  Tak for inspiration

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.