Opskrift på tomatmarmelade til salt og sødt
Med denne opskrift på tomatmarmelade til salt og sødt får du en smagsbasker af den anden verden lige til at fuldende ethvert tapas -eller ostebord. Jeg bruger cherrytomaterne fra mit drivhus, men du kan naturligvis også sagtens bruge de dyre fra supermarkedet, men gå efter cherrytomater på stilk.
Jeg har i nogle år begivet mig ud i at lave hjemmelavet tomatmarmelade, det kom sig af mine enorme mængder tomathøst fra driveren og ikke mindst mit hjerte for kombinationen af ost og tomatmarmelade. Tak til Arla Unika, der fik mine øjne op for denne vidunderlige kombination for mange år siden nu. Jeg synes selv, at jeg er sluppet ret godt afsted med min egen opskrift på tomatmarmelade. Forleden havde min mand brød og ost samt et glas af mit tomatmarmelade med på arbejde, hvilket vakte begejstring. Efterspørgslen på en opskrift blandt kollegerne, gav anledning for mig til at få nedfældet en opskrift. Jeg håber, at den falder i god jord.
Server tomatmarmeladen til salt og sødt
Brug marmeladen til alle salte oste, fede oste og ikke mindst skimmel -og blå/grønne oste, det smager vidunderligt sammen. Tomatmarmeladen hverken smager eller minder om en tomatsauce eller tomatsuppe, som man måske umiddelbart kunne forestille sig. Blandingen af ingredienser spiller rigtig godt sammen med tomaterne og vigtige smagsgivere som vanilje, sukker, citron og eddike samt et udvalg af krydderurter og et lille spjæt fra en chili forvandler den tomatiserede marmelade til en vidunderlig ingrediens både til det salte og søde køkken. Prøv også tilsætte et par teskefulde tomatmarmelade i en klassisk olie-eddike dressing og dermed erstatte honning eller sukker med marmelade. Det smager vidunderligt ovenpå sprøde salater.
Prøv også denne rabarberrelish til dit tapas -og ostebord
Opskrift på tomatmarmelade til salt og sødt
Equipment
- 2 Sylteglas
Ingredients
- 800 gram modne cherrytomater ovnbages
- 500 gram syltesukker
- 2 stk. økologiske citroner skal og saft
- 1 stk. chili medium styrke
- 2 stilke rosmarin
- 2 stilke timian
- 1 spsk. frisk oregano
- 1 stk. laurbærblad
- 1 stk. stjerneanis
- ½ stk. vaniljestang korn og stang
- 3 spsk. æblecidereddike
- 1 spsk. balsamicoeddike
- 1 spsk. atamon til at skylle glas med
- Friskkværnet peber og flagesalt
Instructions
Sådan gør du
- Ovnbag cherrytomaterne gerne med stilken, da dette bidrager til den gode smag. Jeg ovnbager mine tomater i min airfreyer i 40 min. på 150 grader. Du kan gøre det i enhver ovn også.
- Når dine tomater har fået tilpas ovnbagning nippes stilkene af tomaterne.
- Riv skallen af to citroner og pres saften gennem en finmasket si så du ungår kerner. Flæk den halve vaniljestang, men pas på med vaniljen, den kan hurtigt blive overdøvende, hvis det er en af de gode tykke og parfumerede. Jeg bruger oftest blot de tomme stænger, som jeg altid gemmer til andet formål.
- Kom alle ingredienser i en gryde og lad det simre i ca. 20-30 minutter. Med en spatel eller en stor grydeske moser du forsigtigt de små tomater. Rør jævnligt i gryden og smag til med ekstra citronsaft.
- Kog dine sylteglas og ryst dem evt. med atamon, dog er sukkerindholdet højt, hvorfor marmeladen kan holde meget længe i forvejen. jeg skyller mine glas i atamon, når jeg laver en større portion, så jeg har tomatmarmelade længe.
- Stil din hjemmelavede tomatmarmelade kold og mørkt. Åbnede glas kan holde sig fint i en god måneds tid. Server til ostebord og tapas eller mix i syrlig olie/eddike dressing.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe eller komme med yderligere inspiration.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie
