Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond
Jeg har lovet at nedfælde min opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond perfekt til saucer. Du kan anvende samme metode til at lave kalve, hønse -og andefond ved netop at bruge ben, afpuds, skind og skrog. At lave denne form for fond koster ikke alverden, ofte kan du få kalve/okseben og afpuds kastet i nakken ved slagteren – jeg har flere gange fået et par kilo ganske gratis.
Beregn det meste af en dag
Det vigtigste du skal have in mente, inden du begiver dig ud i at indkoge din egen kraftige hjemmelavede oksefond er at være i god tid og ellers væbne dig tålmodighed. Det tager mange timer at koge en god kraftig fond, men efter et par nemme og overskuelige arbejdsgange i starten, passer fonden praktisk taget sig selv. Min anbefaling er, at du laver fonden dagen inden, du skal bruge den eksempelvis i en formidabel rødvinssauce eller kraftig fransk løgsuppe.
At fotografere processen og tilblivelsen af en omgang hjemmelavet oksefond er ikke just det mest taknemmelige, hvorfor billederne muligvis ikke ser så appetitlige ud. Ikke desto mindre er der tale om en virkelig udsøgt fond, et vigtigt led i en god sauce som den rødvinssauce, vi nød godt af til vores hovedret nytårsaften. Billederne er desværre ikke taget med henblik på at lave en opskrift til domænet, så langt tænkte jeg ikke, før opfordringerne tikkede ind på min story på Instagram. Trods de knapt så æstetiske billeder har jeg valgt at bringe dem i denne opskrift i håbet om, at det giver dig en bedre forståelse af hele fremgangen.
Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond
Ingredienser
- 1-1½ kg. Okseben og afpuds
- 10 stk. cherrytomater eller 1 spsk. tomatpure
- 1 spsk. hvedemel
- 2 stk. gulerødder
- 200 gram knoldselleri
- 1 stk. porre
- 3 stk. skalotteløg
- 1 helt hvidløg ca. 8 fed
- 1 håndfuld timiankviste
- 1-2 stk. rosmarinkvist
- 4 stk. laurbærblade
- 3-4 stk. enebær
- 1 tsk. hele peberkorn
- 1 håndfuld persille gerne med stilk
- 1 tsk. salt tilsættes efter reduktion
Sådan gør du
Først i ovn
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft, skræl knoldselleri og vask gulerødder og porre, skær løg og hvidløg midt over, ingen grund til at fjerne skallerne.
- Læg ben og afpuds i en dyb bradepande, drys en spiseskefuld hvedemel ud over kød og ben og læg nu skrællede grøntsager og halvdelen af krydderurterne ned i bradepanden. Har du ikke cherrytomater, kan du smøre benene med lidt tomatpure.
- Bag nu alle ingredienserne i ovnen i ca. 1 time, vær ikke bange for at ben og grøntsager bliver for afbrændt. Ta´bradepanden ud og fisk alle ingredienserne op med en pølsetang eller madpincet, læg det ned i en stor gryde - KASSÈR fedtstoffet fra bradepanden, det skal IKKE med i gryden.
Så i gryde
- Dæk nu grydens indhold med vand og tilsæt lidt friske krydderurter og laurbærblade. Bring det i kog og skum af over flere omgange til der ikke kommer urenheder til overfladen. Nu skal fonden simre i ca. 8 timer og gerne mere.
- Når fonden har simret i gode 8 timer (gerne 10), er det vigtigt at si al fonden fra igennem en finmasket si, gerne af to til tre omgange. Kassér ben og grøntsager. Lad nu fonden reducere godt til du har mindre end halvdelen af fonden tilbage.
- Nu kan du salte din fond og smage til. Gem gerne lidt fond i fryseren til en anden god gang. Brug din kraftige oksefond til at give kraft og umami i saucer og supper, den er særligt god i en rødvinssauce.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie
Torsten Boye Menzel
13. november 2020 at 18:52Hej, skal der låg på i de 8 timer fonden står og simre?
Anne Sofie
13. november 2020 at 19:51Hej Torsten, nej det skal være uden låg, set skal blot små-simre og ikke bulderkoge.
God fornøjelse
Mvh.
Anne Sofie
Torsten Boye Menzel
13. november 2020 at 21:05Tak for hurtigt svar. så er det af med låget. Go aften.
Og tak for opskriften
Hanne Larsen
27. januar 2021 at 17:57Det er da først når fonden koges ind låget skal af.
Anne Sofie
27. januar 2021 at 18:19Nej og den skal ikke koge, men småsimre 🙂
De bedste hilsner
Anne sofie
Niels Hansen Friis
28. april 2021 at 09:37hvis man bruger udelukende ben fra okseskank, skal marven så med i suppen – eller snupper man den fra til en delikatesse på ristet rugbrød?
Anne Sofie
28. april 2021 at 10:21Hej Niels.
Det kan man jo gøre, som man vil/lyster 🙂 Jeg lader det øpløse i suppen, det gir god smag – god fornøjelse 🙂
De bedste hilsner
Anne Sofie
Jannie Berthou Hedetoft
22. september 2021 at 07:21Kære Anne Sofie
Hvorfor drysser du hvedemel ud over ben og grønsager inde de skal i ovnene. Har ikke hørt om anvendelsen af mel før. Er der en særlig grund til det.
Med venlig hilsen
Jannie Berthou Hedetoft
Anne Sofie
27. september 2021 at 13:16Hej Jannie, godt du spørger 🙂
Grunden til at jeg drysser melet, er simpelthen for at kødet ikke skal branke for hurtigt/tidligt i processen, hvorfor du ikke vil få samme kraft. Du kan sagtens undlade melet…
Håber det var svar nok 🙂
De bedste hilsner
Fie
Kim Falborg Bysand
10. februar 2022 at 21:16Hvor længe kan en fond holde sig i køleskabet?
Anne Sofie
11. februar 2022 at 12:30Hej Kim.
Den kan holde sig en uges tid, du kan lugte til den, inden du bruger den. Lugter den besk er det ud 🙂
God fornøjelse.
Bedste hilsner
Anne Sofie
U
30. oktober 2023 at 18:07Skal man salte fonden som sidste punkt? Eller kan mn med fordel vente m salt til fonden kommes i slutproduktet?