Blog posts

Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond

Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond

Saucer

Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond

Jeg har lovet at nedfælde min opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond perfekt til saucer. Du kan anvende samme metode til at lave kalve, hønse -og andefond ved netop at bruge ben, afpuds, skind og skrog. At lave denne form for fond koster ikke alverden, ofte kan du få kalve/okseben og afpuds kastet i nakken ved slagteren – jeg har flere gange fået et par kilo ganske gratis. 

Beregn det meste af en dag

Det vigtigste du skal have in mente, inden du begiver dig ud i at indkoge din egen kraftige hjemmelavede oksefond er at være i god tid og ellers væbne dig tålmodighed. Det tager mange timer at koge en god kraftig fond, men efter et par nemme og overskuelige arbejdsgange i starten, passer fonden praktisk taget sig selv. Min anbefaling er, at du laver fonden dagen inden, du skal bruge den eksempelvis i en formidabel rødvinssauce eller kraftig fransk løgsuppe

At fotografere processen og tilblivelsen af en omgang hjemmelavet oksefond er ikke just det mest taknemmelige, hvorfor billederne muligvis ikke ser så appetitlige ud. Ikke desto mindre er der tale om en virkelig udsøgt fond, et vigtigt led i en god sauce som den rødvinssauce, vi nød godt af til vores hovedret nytårsaften. Billederne er desværre ikke taget med henblik på at lave en opskrift til domænet, så langt tænkte jeg ikke, før opfordringerne tikkede ind på min story på Instagram. Trods de knapt så æstetiske billeder har jeg valgt at bringe dem i denne opskrift i håbet om, at det giver dig en bedre forståelse af hele fremgangen.   

FondOpskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefondRødvinssauce

Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond

Ret Fond, Sauce
Køkken Dansk, Fransk
Keyword Fond, Oksefond, Rødvinssauce
Forb. tid 1 day

Ingredienser

  • 1-1½ kg. Okseben og afpuds
  • 10 stk. cherrytomater eller 1 spsk. tomatpure
  • 1 spsk. hvedemel
  • 2 stk. gulerødder
  • 200 gram knoldselleri
  • 1 stk. porre
  • 3 stk. skalotteløg
  • 1 helt hvidløg ca. 8 fed
  • 1 håndfuld timiankviste
  • 1-2 stk. rosmarinkvist
  • 4 stk. laurbærblade
  • 3-4 stk. enebær
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 1 håndfuld persille gerne med stilk
  • 1 tsk. salt tilsættes efter reduktion

Sådan gør du

Først i ovn

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft, skræl knoldselleri og vask gulerødder og porre, skær løg og hvidløg midt over, ingen grund til at fjerne skallerne.
  • Læg ben og afpuds i en dyb bradepande, drys en spiseskefuld hvedemel ud over kød og ben og læg nu skrællede grøntsager og halvdelen af krydderurterne ned i bradepanden. Har du ikke cherrytomater, kan du smøre benene med lidt tomatpure.
  • Bag nu alle ingredienserne i ovnen i ca. 1 time, vær ikke bange for at ben og grøntsager bliver for afbrændt. Ta´bradepanden ud og fisk alle ingredienserne op med en pølsetang eller madpincet, læg det ned i en stor gryde - KASSÈR fedtstoffet fra bradepanden, det skal IKKE med i gryden.

Så i gryde

  • Dæk nu grydens indhold med vand og tilsæt lidt friske krydderurter og laurbærblade. Bring det i kog og skum af over flere omgange til der ikke kommer urenheder til overfladen. Nu skal fonden simre i ca. 8 timer og gerne mere.
  • Når fonden har simret i gode 8 timer (gerne 10), er det vigtigt at si al fonden fra igennem en finmasket si, gerne af to til tre omgange. Kassér ben og grøntsager. Lad nu fonden reducere godt til du har mindre end halvdelen af fonden tilbage.
  • Nu kan du salte din fond og smage til. Gem gerne lidt fond i fryseren til en anden god gang. Brug din kraftige oksefond til at give kraft og umami i saucer og supper, den er særligt god i en rødvinssauce.

Rigtig go´appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

13 Comments

  1. Torsten Boye Menzel
    13. november 2020 at 6:52 PM
    Reply

    Hej, skal der låg på i de 8 timer fonden står og simre?

    • Anne Sofie
      13. november 2020 at 7:51 PM

      Hej Torsten, nej det skal være uden låg, set skal blot små-simre og ikke bulderkoge.

      God fornøjelse

      Mvh.

      Anne Sofie

  2. Torsten Boye Menzel
    13. november 2020 at 9:05 PM
    Reply

    Tak for hurtigt svar. så er det af med låget. Go aften.

    Og tak for opskriften

  3. Hanne Larsen
    27. januar 2021 at 5:57 PM
    Reply

    Det er da først når fonden koges ind låget skal af.

    • Anne Sofie
      27. januar 2021 at 6:19 PM

      Nej og den skal ikke koge, men småsimre 🙂

      De bedste hilsner

      Anne sofie

  4. Niels Hansen Friis
    28. april 2021 at 9:37 AM
    Reply

    hvis man bruger udelukende ben fra okseskank, skal marven så med i suppen – eller snupper man den fra til en delikatesse på ristet rugbrød?

    • Anne Sofie
      28. april 2021 at 10:21 AM

      Hej Niels.

      Det kan man jo gøre, som man vil/lyster 🙂 Jeg lader det øpløse i suppen, det gir god smag – god fornøjelse 🙂

      De bedste hilsner

      Anne Sofie

  5. Jannie Berthou Hedetoft
    22. september 2021 at 7:21 AM
    Reply

    Kære Anne Sofie
    Hvorfor drysser du hvedemel ud over ben og grønsager inde de skal i ovnene. Har ikke hørt om anvendelsen af mel før. Er der en særlig grund til det.
    Med venlig hilsen
    Jannie Berthou Hedetoft

    • Anne Sofie
      27. september 2021 at 1:16 PM

      Hej Jannie, godt du spørger 🙂

      Grunden til at jeg drysser melet, er simpelthen for at kødet ikke skal branke for hurtigt/tidligt i processen, hvorfor du ikke vil få samme kraft. Du kan sagtens undlade melet…

      Håber det var svar nok 🙂

      De bedste hilsner

      Fie

  6. Kim Falborg Bysand
    10. februar 2022 at 9:16 PM
    Reply

    Hvor længe kan en fond holde sig i køleskabet?

    • Anne Sofie
      11. februar 2022 at 12:30 PM

      Hej Kim.

      Den kan holde sig en uges tid, du kan lugte til den, inden du bruger den. Lugter den besk er det ud 🙂

      God fornøjelse.

      Bedste hilsner

      Anne Sofie

  7. U
    30. oktober 2023 at 6:07 PM
    Reply

    Skal man salte fonden som sidste punkt? Eller kan mn med fordel vente m salt til fonden kommes i slutproduktet?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.