Pighvar på jordskokkesuppe med dildolie
Denne delikate ret med pighvar på jordskokkesuppe med dildolie udtænkte jeg i forbindelse med min fødselsdagsmiddag for godt en måned siden, hvor vi fik 4 dejlige serveringer. Retten serverede jeg for gæsterne som forret, men opskriften i nedenstående kan sagtens bruges som et aftenmåltid til to voksne og to børn. Som forret rækker potionen til 6-8 voksne og jeg gætter på, at den vil behage de fleste smagsløg – og så er det en overraskende nem og hurtig forret at fremstille.
Pighvar er en af de fineste hvide/fladfisk, vi spiser herhjemme, men den kræver også en lidt tungere pengepung end dens andre hvide artsfæller. Ikke alene på prisen skiller pighvarren sig ud, smagen og konsistensen er også ret unik, hvilket i virkeligheden nok er det, man betaler mest for. Pighvar og jordskokkesuppe går rigtig godt sammen – dildolien udgør prikken over i´et og hiver retten et niveau op.
Førstepladsen over bedste hvide fisk
Pighvar ligger for mig klart på førstepladsen over mest delikate og lækre fisk, kødet smager virkelig godt og konsistensen og strukturen tiltaler mig, der er udpræget kødspiser. Jeg øver mig fortsat i at nyde at spise forskellige måltider med fisk. Herhjemme kører vi hovedsageligt fiskeretter som forret, da jeg fortsat har svært ved at spise mig ordentligt mæt i fisk – dog med undtagelse af denne ret, der også indeholder den dejligste jordskokkesuppe samt et par smørstegte jomfruhummerhaler – på flere måder en ret der mætter behageligt.
Find mine andre fiskeretter lige her
Pighvar på jordskokkesuppe med dildolie
Ingredienser
Jordskokkesuppe
- 2 spsk. olivenolie
- 500 gram skrællede jordskokker
- 50 gram porrer
- 100 gram selleri
- 1 stk. skalotteløg
- 1 håndfuld frisk timian
- 2½ dl. piskefløde
- 1 tsk. salt og peber
Fisk
- 500 gram Pighvarfilet
- 2 spsk. olivenolie
- 25 gram smør
- 8-10 gram Jomfruhummerhaler
- 1 håndfuld ærtebælg
Dildolie
- 2 bundt dild
- 1 håndfuld persille
- 1 spsk. citronsaft
- 1 knivspids salt
- 2 dl. olivenolie
Sådan gør du
Jordskokkesuppe
- Skær jordskokker og selleri i mindre tern, snit løg og porrer fint, svits det hele i en tykbundet gryde i et par minutter i olie sammen med salt, peber og frisk timian. Tilsæt vand så det lige netop dækker grøntsagerne.
- Kog grøntsagerne i ca. 20 minutter til de er møre, test om de er færdigkogte ved at stikke i dem med en kødnål eller en gaffel. Si kogevandet fra i en skål (gem det). Blend nu alle de kogte grøntsager i en foodprocessor eller blender.
- Når grøntsagerne er blendet tilstrækkeligt, har du en fin og cremet ensartet suppe, hæld den tilbage i gryden sammen med kogevand og fløde, juster konsistens med kogevandet. Varm op under jævnlig omrøring. Smag til med salt og peber.
Pighvar
- Bed fiskehandleren om at filetere din pighvar eller køb 4 flotte stykker pighvarfiletter, krydr dem med salt og peber og steg dem på en brandvarm slip-let pande i olivenolie. Efter godt 30 sekunder tilsættes smørret der skal bruse op. Pighvarfiletterne skal afhængig af størrelse og tykkelse have omkring 1-1½ minut på hver side, de må endelig ikke få for meget - kødet skal være fast, saftigt og mørt.
- Det er vigtigt at røve dine hummerhaler, ved du ikke hvordan, så søg på youtube. Steg jomfruhummerhalerne på en lille pande i rigeligt smør, dryp evt. med lidt citronsaft eller hvidvin til sidst i stegeprocessen. Krydr med salt og peber. Halerne steges ved høj varme til de er færdige, det tager højest et par minutter.
- Placer den pandestegte pighvar filet i en stor dyb tallerken og tilsæt et par jomfruhummerhaler samt lidt pynt fra krydderurter. Hæld nu den varme suppe ved til den næsten dækker fisken. Dryp 1 spsk. dildolie ud over retten og server mens den er varm.
Dildolie
- Kom det hele i en foodprocessor og blend i ca. 5 minutter til der ikke er klumper eller kviste tilbage. Si olien igennem en finmasket sigte, brug evt. også et klæde så det bliver helt fint. Opbevar i lukket boks ved stue temperatur.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie
Lene
4. december 2019 at 10:06Det lyder virkelig lækkert.
Suppen kommer fluks på ønskelisten til nytårsmenuen:-)
Pia
7. december 2019 at 22:57Det ser virkelig lækkert ud 🙂
Rasmus Nikolajsen
29. december 2020 at 11:00Hvor mange personer er retten til ?😊
Anne Sofie
29. december 2020 at 11:35Hej Rasmus.
Hvis det er som forret så 6 personer, der også skal have appetit til flere retter 🙂