Blog posts

Opskrift på helstegt oksetyndstegsfilet

Opskrift på helstegt oksetyndstegsfilet

Gæstemad

Opskrift på helstegt oksetyndstegsfilet

Denne opskrift på helstegt oksetyndstegsfilet har jeg på nuværende tidspunkt haft stor succes med at følge hele tre gange. Jeg har brugt samme procedure hver gang, og er meget tilfreds med resultatet. Opskriften fortjener bestemt en plads her på bloggen. Hvis blot du investerer i et godt stykke oksekød samt følger mine anvisninger, er jeg sikker på, at du vil få en rigtig lækker og saftig steg til din middag. Husk at sammensætte kødet med tilbehør der matcher, det kan være ovnbagte kartofler med en god klassisk whiskysauce, bearnaisesauce eller rødvinssauce samt en sprød og fyldig salat som vist på billedet.Salat med spidskål, figner, blommer, rødløg og feta

Udskæringen

Tyndstegsfilet er udskæringen på det stykke kød der ligger imellem oksens hoved (højreb) og ned mod halepartiet (tyksteg). Tyndstegen skæres af den samme muskel som højreb blot af kødet bag ved ribbene. Lige under tyndstegen sidder den populære mørbrad, men tyndstegen smager af mere og er lidt billigere. Tyndstegsfilet sælges ofte skåret op i bøffer som entrecôte, men den er klart bedst at tilberede hel, synes jeg. Kødstrukturen er meget lig højreb, fint og lækkert og meget bedre end den grovere struktur i eksempelvis tykstegsfilet. Kødet i en helstegt tyndstegsfilet kan altså blive utrolig mørt og saftigt ved rette tilberedning – metoden får du hermed.   

Husk at fjerne senen

Er du usikker på, hvordan du fjerner senen under fedtkanten, kan du se en billedbeskrivelse af det her. Det er dog ikke til at overse, når blot du trækker lidt op i fedtkanten. Ønsker du nogle fine røde/rosa stykker kød, er det vigtigt at du tager stegen ud når kernen er 55 grader og lader den hvile under stanniol og et viskestykke. Ofte anbefaler supermarkederne en kernetemperatur på 60-65 grader for en rosa steg, men det vil jeg ikke anbefale til denne udskæring, medmindre du ønsker en gennemstegt steg. 

Oksetyndstegsfilet Oksetyndstegsfilet Opskrift på helstegt oksetyndstegsfilet Opskrift på helstegt oksetyndstegsfilet

Whiskysauce

Helstegt oksetyndsteg

Ret Aftensmad, Oksekød
Køkken Amerikansk, Dansk
Keyword Filet, Oksesteg, Tyndsteg
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 1 time
Antal 6 personer

Ingredienser

 • 2 spsk. olivenolie
 • 1,5-2 kg oksetyndstegsfilet
 • 1 tsk. salt og friskkværnet peber
 • 3 fed hvidløg
 • 1 kvist frisk rosmarin
 • 2 spsk. smør

Sådan gør du

 • Ta´stegen ud af køleskabet ca. 1½ times tid forinden, så den ikke er kold.
 • På tyndstegsfiletten sidder en sene lidt inde på oversiden af den tykke side - det er vigtigt, at du fjerner den inden tilberedning (den er sej, og kødet vil vride sig). Du fjerner senen ved at vippe fedtkanten op og skære senen væk, læg efterfølgende fedtet på plads og rids det med en skarp kniv i tern (rids ikke ned i kødet).
 • Snit hvidløg i aflange grove stykker og prop den ind i siderne ved og under fedtkanten. Krydr ligeledes med salt og friskkværnet peber og drys med hakket rosmarin - se billeder.
 • Brun stegen i olivenolie ved højeste varme gangske hurtigt på begge sider, efter cirka et minut på hver side tilsætter du smør, hvidløg og rosmarin - lad det bruse godt op og pøs stegen med det smeltede smør. Ta´stegen af panden efter et halvt minutstid.
 • Drys stegen med flagesalt og friskkværnet sort peber, et par fed hvidløg proppes under skindsiden og ovenpå. Drys med hakket rosmarin og timian. Læg stegen i et fad, og stik et stegetermometer i den. Stil stegen ind i en forvarmet ovn på 150 grader varmluft.
 • Ta´stegen ud når den rammer en kernetemperatur på 55 grader. Beregn omkring 40-45 minutter afhængig af størrelse på stegen. Lad stegen hvile i ca. 15 minutter inden du skærer skiver af den.
 • Server til forskelligt tilbehør som ovnbagte kartofler, grøntsager, salat og en god sauce eksempelvis en klassisk whiskysauce : https://madfilosofie.dk/klassisk-whiskysauce-perfekt-til-koed/

Opskrift på helstegt oksetyndstegsfilet

Rigtig go´appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

 

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

2 Comments

 1. Thorkild Peter Jensen
  6. juni 2021 at 1:53 PM
  Reply

  Tak for en god opskrift den spiller max 🙂 alle gik glade fra bordet

  • Anne Sofie
   6. juni 2021 at 2:03 PM

   Selv tak – Det var dejligt at høre 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.