Lynstegte tunbøffer med mangosalsa
Lynstegte tunbøffer med mangosalsa og asiatisk dressing er et rigtig frisk og sundt måltid med stor velsmag. Mads har efterspurgt retter med tunbøf længe , men det fine røde tunkød har for mig virket sådan lidt sushi-agtigt, hvilket jeg indtil for bare et år siden ikke forestillede mig at spise nogensinde – læs her hvorfor. Min debut med lynstegte tunbøffer fik jeg altså med denne dejlige ret. Sammensat ud fra klassiske asiatiske smage som limesaft, koriander, mynte og tamarisauce er retten både frisk og smagfuld. Med andre ord et meget velegnet forårs -og sommermåltid.
Frisk fisk
I perioden med vores koncept “mandagsfisk“, har vi ugentligt købt frisk fisk hos fiskehandleren. Jeg har naturligvis også spist fiskeretter på restauranter i løbet af det seneste år, hvilket for mig er store sager. Det er næsten surrealistisk for mig at sige, at jeg nu er fiskespiser – arbejdet har virkelig båret frugt, og jeg nyder at spise og lave fiskeretter. Udover at det er sundt at spise fisk, er det virkelig også en stor fornøjelse, at kunne vælge imellem et hav af nye retter på menukortet, og ikke mindst at blive fri for stemplet som kræsen i et selskab.
Tun på dåse har jeg aldrig kunne få ned, medmindre det er rørt med alt for meget smør, fløde og cremefraiche samt løg og urter i en klassisk tunrand som fra firserne – dog har jeg aldrig kunne spise mig mæt i det. Det kom lidt bag på mig, hvor lidt tunbøffer smager af dåsetun, det smager slet ikke som samme fisk. Jeg er helt klart kun til friskfanget fisk, muligvis fordi det udelukkende er det, vi spiser.
Lynstegte tunbøffer med mangosalsa
Ingredienser
- 2 stk. store friske tunbøffer ca. 500 gram
- 2 spsk. sesamolie til pensling af tunbøffer
- 3 spsk. hvide eller sorte sesamfrø heri vendes bøfferne efter grill
Mangosalsa
- 1 stk. mango moden
- 2 stk. avokado
- 8 stk. cherrytomater
- 1 stk. æble
- 1 lille rødløg
- 1 håndfuld friske koriander
- 6-8 stk. mynteblade
- 1 stk. finthakket rød chili
- salt og peber
- 1 stk. limefrugt saften
- 1 pose feldsalat ved siden af mangosalsa
Asiatisk sauce
- 6 spsk. sesamolie
- 1 stk. lime saften
- 4 spsk. tamarisauce el. teriyaki
- 2 spsk. hakket koriander
- 2 spsk. hakket mynteblade
- Friskkværnet sort peber
Sådan gør du
Mangosalsa
- Skær mango, tomater, æble og avokado i små stykker, snit rødløget fint og hak chili og krydderurter fint. Bland det hele sammen med saften fra en limefrugt. Krydr med salt og peber.
- Skyl feldsalaten grundigt og brug endelig en salatslynge til at få den helt tør. Kom salaten i en frysepose og læg på køl indtil servering.
Asiatisk sauce/dressing
- Bland sesamolie med limesaft og tamarisauce i en skål. Krydr med friskkværnet peber samt finthakkede krydderurter. Har du fishsauce kan et par dråber af dette tilsættes. Riv evt. lidt limeskal i saucen (brug økologisk limefrugt).
Tunbøffer
- Tunbøfferne tilberedes til sidst, hav derfor alt andet klar forinden. Pensl de friske tunbøffer i sesamolie og krydr med flagesalt og peber.
- Grill eller steg tunbøfferne ganske kort på en brandvarm grill eller grillpande i ca. 1 minut på hver side. Herefter vendes tunbøfferne i hvide eller sorte sesamfrø. Skær tunbøfferne i tynde skiver af ca. 1 cm tykkelse.
- Placer ca. 6 skiver lynstegt tun på hver tallerken ved siden af 3 spsk. mangosalsa og en håndfuld feldsalat. Overhæld tunskiverne med ca. 2 spsk. asiatisk sauce/dressing. Server evt. grillet brød til og ekstra sauce.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie
Peter
15. februar 2022 at 19:52Hejsa! Tak for inspirationen. Har et spørgsmål… skal tunen være frosset først til din opskrift?
Anne Sofie
16. februar 2022 at 07:06Hej Peter.
Nej det skal den ikke, da den lynsteges, jeg tror, du tænker på sushi eller laks, der skal bruges rå. Tunbøfferne skal være friske og blot lynsteges ganske kort tid, så smager det fantastisk 🙂
God fornøjelse!
De bedste hilsner
Anne sofie