Lav den bedste og saftigste hamburgerryg
Lav den bedste og saftigste hamburgerryg, er en overskrift der lover meget, men opskriften lever fuldt op til det. Jeg har nemlig et super godt tip i ærmet, som jeg naturligvis gerne deler med dig. Hvis du alle dage har kogt din hamburgerryg, vil denne fremgang måske overraske dig – i hvert fald lover jeg dig, at du vil blive positiv overrasket over smag og konsistens, hvis du følger mine anvisninger. Tippet fik jeg af min tidligere kollega Jette, for knap 7 år siden – jeg fik med det samme lyst til at afprøve det og jeg har siden holdt mig til denne tilberedning.
Hamburgerryg er ikke en ret vi får så tit – måske et par gange om året, men vi elsker det alle mand. Det er en af de retter, der ofte går i glemmebogen, når vi pludselig kommer i tanke om den, glæder alle sig til aftenens middag. Jeg køber altid en god stor hamburgerryg, så der er rester til næste dag og pålæg til madpakkerne. Vi får næsten altid samme tilbehør til Hamburgerryg, med lidt få variationer og undtagelser. Min mand elsker min blomkålsauce, og saucen til hamburgerryggen, minder meget om den – derfor er blomkål altid hamburgerryggen en sikker følgesvend. Det gælder også for kartofler, gulerødder og små fine grønne ærter. Indimellem får vi også dampede broccoli, bønner og smørstegte rosenkål til eller hvidvinsdampede grønne asparges. Alt sammen meget velegnet til den klassiske danske ret – særligt det grønne klæder den ellers lidt blege, men gode ret.
Mit bedste hamburgerryg tip handler ganske enkelt om ovnstegning. At tilberede hamburgerryggen i ovnen istedet for at koge den i vand. Det betyder at kødet bevarer dets saft og kraft, det får masser af smag, og den får altså en væsentlig mere lækker og fast kød-konsistens.
Lav den bedste og saftigste hamburgerryg
- Klip nettet af din hamburgerryg og rul den ind i smørbelagt stanniol, med den matte side opad. Jeg smører altså smør på den blanke side af mit stykke stanniol og ruller hamburgerryggen ind i det så det dækker helt, også enderne. Er du stanniolforskrækket så læg et stykke bagepapir (den uden tilsætningsstoffer) rundt om hamburgerryggen inden den pakkes ind i stanniolen.
- Hamburgerryggen lægges i et ildfast fad med lidt vand i bunden. Læg gerne en porretop ved til at give smag til stegeskyen.
- Hamburgerryggen steges i ovnen i ca, 1,5 time på 175 grader varmluft. Er din steg 1 kg steges den i 1 time, ligesom en 2 kg hamburgerryg steges i 2 timer osv.
- Fadet stilles midt i ovnen og du kan med fordel forlænge stegetiden ved at reducere varmen i ovnen.
- Når hamburgerryggen er færdig tages den ud og hviler i ca. 10 minutter på et skærebræt, hvorefter herligheden skæres i skiver og anrettes.
Alt dette skal du bruge
- Hamburgerryg 1,5-2 kg
- 1 kg kartofler
- 6 gulerødder
- 1 blomkål
- 1 porre
- 2 dl. fløde
- 2 tsk. estragonsennep eller alm. sennep
- 1 spsk. hvidvinseddike gerne med estragon
- 1 spsk. små kapers ca. 12-15 stk.
- Et enkelt klem på citronen
- Stanniol
- Smør
- Salt og peber
Tilbehør
- Kartofler sættes i kog
- Blomkålen deles i buketter og lægges i en gryde med saltet vand i bunden, det skal ikke dække kålen. Vandet skal blot op at koge og da slukkes. Blomkålen trækker under låg, mens hamburgerryggen hviler.
- Gulerødderne halveres og skæres i halve – de skal dampes ganske kort i saltet vand.
Skøn sauce til hamburgerryg
- En god klat smør
- 1 fint-snittet porre
- 1 spsk. hvidvinseddike med estragon
- 1 spsk. estragonsennep
- 1 spsk. hakkede kapers
- 2 dl. fløde
- 3 dl. kogevand fra blomkålen
- 1 spsk. frisk citronsaft
- Salt og peber
- 2 tsk. maizena majsstivelse oprørt i lidt koldt mælk
Fremgang
- Porre svitses i smør og krydres med salt og peber
- Hæld hvidvinseddiken ved og lad det koge ind
- Tilsæt fløde, kapers og sennep
- Tilsæt kogevandet fra blomkålen
- Tilsæt stegeskyen fra fadet med hamburgerryg
- Jævn saucen
- Tilsæt lidt frisk citronsaft
- Smag til med salt og pber, evt. lidt sennep, citronsaft eller eddike
Anret og server som du ønsker. Læg mærke til hvor saftig hamburgerryggen er, al saft, kraft og smag er bevaret i kødet – det er ærgerligt at lade alt det gode fra kødet svinde ud i kogevandet. Den koncentrerede stegesky hældes i saucen og intet går til spilde.
Lav den bedste og saftigste hamburgerryg- prøv det!
Det er generelt en ret der er svær at få til at “shine”, men ta´ikke fejl, den smager pragtfuldt! Retten kan du pimpe med lidt friske urter, en skive citron og flere farverige grøntsager, hvis du synes den fremstår lidt blegt.
Vino bambino
Til en lækker og saftig hamburgerryg er det på sin plads med et godt glas vin – Houlberg, den gode vinblogger anbefaler denne lækre hvidvin sammen med hamburgerryggen. Prøv det!
Rigtig go´appetit!
Tina olafsen
8. november 2018 at 22:21Hejsa,er der en grund til du pakker kødet ind,på den blanke side af sølvpapiret…spørger kun,fordi jeg Altid fik at vide at man kun, måtte lægge kød og andet på den ru side..og jeg kan simpel ikke huske om jeg noglesinde har fået en forklaring ….men tror det næsten,for jeg har ALDRIG pakket noget ind på sølvsiden gggg .jeg er også kun 57 år….
Anne Sofie
18. november 2018 at 08:57Jeg kan faktisk heller ikke huske hvorfor 😀 Men ift. at undgå det usunde i stanniol kan man rulle hamburgerryggen ind i et stykke bagepapir (den uden giftstoffer naturligvis) inden man ruller den i stanniol 😀 Åh det er altså svært at rette sig efter alle de nye restriktioner 😀
Mvh.
Anne Sofie
Hans Berg
18. marts 2021 at 16:48Tina – mat side contra blank …
Den blanke side af sølvpapiret reflekterer varmen, hvilket vil påvirke stegetiden, hvorimod den matte side tillader varmen at passere.
Kirsten Riis-Olsen
16. december 2018 at 11:46efter råd fra min slagter laver jeg den også i ovn efter følgende retningslinjer: 130 grader varmluft i 1 time og 30 minutter – sikker succes hver gang, men det kræver, at det er en helt igennem pumpet hamburgerryg
Kirsten Riis-Olsen
16. december 2018 at 11:47der skulle stå upumpet
Calle
13. december 2020 at 03:30God opskrift. Prøv et ildfast fad med låg i stedet for indpakning i alu-folie.
Hæld lidt vand i bunden af fadet sammen med en smule ukurante grøntsager fx det øverste af porretoppen, stumper af persillerod og selleri, Læg evt. et stykke bagepapir mellem fad og låg, så det er helt tæt. Grøntsagerager kan bages i ovnen sammen med kødet.
Anne
13. oktober 2021 at 09:07Jeg læser opskriften på denne måde…hamborgryggen pakkes ind med den katte side indad og når den er pakket ind smøres den blanke udvendige side med smør….?????
Anne Sofie
13. oktober 2021 at 09:23Hej Anne. Den matte side yderst, smør den blanke side der skal vendes indad mod hamburgerryggen 🙂
Mvh.
Anne Sofie