Blog posts

Saftige og sprøde karbonader – solid bondemad

Saftige og sprøde karbonader – solid bondemad

Hverdagsmad, Mormormad, Velkommen i mit køkken

Saftige og sprøde karbonader – solid bondemad

Herhjemme elsker vi saftige og sprøde karbonader – solid bondemad eller gedigen mormormad, kan man også kalde den gode ret. Karbonader er ikke en eksotisk eller moderne ret, men den simple gamle danske ret, holder stadig og den er svært undervurderet! Karbonader er en ret der tit har delt vandende, da der altid har været mange uenigheder om hvordan den skal laves og hvad man skal kalde den. Det er en ret der serveres på mange forskellige måder og det er samtidig en ret der kan spille op til rigtig meget forskelligt tilbehør. På Sjælland og Fyn hedder de saftige og sprøde svinebøffer, “krebinetter”, det rimer på “letter”, men vi ved jo godt at det er noget pjat, det rigtige navn ER karbonader 😉

Jeg synes selv jeg laver nogle svinsk gode karbonader og min sammensætning af retten er en kombination af min mors suveræne karbonader, tilført mine egne foretrukne ingredienser. Jeg bruger altid kalv/flæsk til mine karbonader, det giver en smag og konsistens, jeg foretrækker, og det gør en stor smagsforskel med de 25/75% fordeling af kødet, hvor hovedparten er svinekød. Desuden laver jeg aldrig dobbelt-panering, det er slet ikke nødvendigt for sprødheden, ligesom jeg heller ikke laver sovsen til grønærterne som den klassiske opbagte, med smør, mel og mælk.  Det gør det hele væsentligt sundere uden at det går ud over smagen.

Se også denne opskrift på farserede porrer.

Jeg vil gerne dele min version af det solide måltid med dig – retten er lækker og meget nem at lave og så er den ikke usund, som den slags herlig mormormad ofte er.

Til karbonaderne serverer jeg kartofler, blomkål og grønærter i blomkålssovs – selvom retten umiddelbart lyder som kedelig bondemandkost, vil jeg anbefale dig at give den en chance, hvis du ikke allerede ER inkarneret karbonade eller krebinetfan…

Saftige og sprøde karbonader – solid bondemad

Dette skal du bruge

  • 1 kg kartofler
  • 1 blomkålshoved
  • 3 store gulerødder
  • 250 gram små fine ærter
  • ½ porre
  • 1 dl. fløde
  • 2 æg
  • 4 dl. rasp
  • 1 kg hakket kalv/flæsk
  • Lidt citronsaft
  • Knivspids sukker
  • Salt og peber

Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad

Fremgang

  • Skræl og rens grøntsagerne
  • Sæt kartoflerne i kog
  • Del blomkålet i mindre buketter og kom dem i saltet vand i en gryde sammen med den rensede porre – kog.
  • Skær gulerødderne i mundrette bidder og blancher dem kort i gryden med blomkål i det kogende vand.
Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad
Karbonaderne
  • Del kødet i 8 lige store dele og form dem som når du laver hakkebøffer.
  • Karbonaderne paneres ved at dyppe dem i æggeblandingen med salt og peber og efterfølgende rasp.
  • Steg dem sprøde på en varm pande i smør og olie – ca. 4 – 5 minutter på hver side.

Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad

Blomkålssovsen
  • Vandet fra gryden med blomkål, porre og gulerødder sies fra i en gryde – kog op
  • Tilsæt fløde, lidt citronsaft, sukker og jævn med lys saucejævner
  • Hold blomkålen varm i gryde under låg
  • Ta´ porren og et par blomkålsbuketter og hak det groft – tilsæt det i den jævnede hvide sovs
  • TIlsæt gulerødder og ærter og lad det koge let op – smag til med salt, peber, lidt citronsaft og evt. muskatnød.

Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad

Anret kartofler, buketter af blomkål og karbonade, overhældt med blomkålssovsen – Drys med flagesalt og friskkværnet sort peber.

Saftige og sprøde karbonader - solid bondemad

Go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

4 Comments

    Skriv et svar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.