Super lækker italiensk osso buco med gremolata
Super lækker italiensk osso buco med gremolata, har jeg alle dage elsket – jeg vil tro, at jeg har lavet denne vidunderlige simreret tæt på hundrede gange – men jeg startede også tidligt, for jeg har lavet den siden barnsben.
Mine første minder om osso buco stammer fra dagene i køkkenet sammen med min far, når vi i weekenderne havde tiden til at kokkerere. Jeg var min fars køkkenassistent, og italiensk osso buco var næsten ligeså populært i min familie da jeg var barn, som den er nu i min egen lille familie.
At stå i køkkenet og lave simreretter og bruge halve og hele dage har jeg altid været mig – i det hele taget er jeg vild med slowfoodkonceptet. Selv som helt ung da jeg var flyttet hjemmefra, brugte jeg tit rigtig mange timer i køkkenet på at lave mad – osso buco var én af mine hofretter.
Det handler om råvarerne
Min opskrift på super lækker italiensk osso buco har ikke ændret sig meget i løbet af de seneste 20 år, den store forskel er kvaliteten af råvarer, der har forbedret sig betydeligt siden jeg var 20 år. Nu bruger jeg bl.a. en bedre vin, friske krydderurter og økologiske udskæringer af okseskank med det mest perfekte og lækre marmoreret kød. Okseskankerne køber jeg hos min lokale øko-pusher – her betaler det sig at købe god kvalitet, og kiloprisen er ovenikøbet billigere end ved supermarkedet. Bor du i Nordjydeland, vil jeg anbefale dig at køre forbi Lille Østergaard økologi, hvor de også sælger fjerkræ, æg og grøntsager til gode priser.
Den italienske osso buco
Der findes rigtig mange opskrifter på osso buco også nogle i meget fordanskede versioner med brun sovs lidt på linje med den oprindelige krydrede ungarske ret gullash, der i danmark har fået ny kulør og et sted ved den dansk/tyske grænse må have tabt samtlige originale krydderier. Den danske udgave smager skam fint, men det er intet mod originalen – find mit bud på en krydret ungarsk gullash her.
Italiensk osso buco er en kraftig og rustik ret, der bare smager vildt godt. Grundlæggende skal simregryden indeholde gode okseskanker, hvidløg, selleri, løg, porrer, gulerødder, tomater, krydderurter samt en flaske halvtør hvidvin og en god okse -og kalvefond.
Når jeg laver osso buco, er det altid en kæmpe portion – laver jeg simreretter i timevis, er det lækkert at have lidt i fryseren til de hektiske dage, hvor man også trænger til et godt smagfuldt hjemmelavet måltid.
Super lækker italiensk osso buco med gremolata
Dette skal du bruge
- 2 kg okseskank, godt marmoreret
- 1 hel flaske halvtør hvidvin
- ca. ½ liter kraftig kalve -og oksefond eller et mix af okse/kalvebouillon
- 3 dåser flåede tomater
- 1 lille dåse tomatpuré
- Vand til det dækker
- 2-3 store løg
- 1 stor porre
- 3-4 gulerødder
- 1-2 stængler bladselleri og gerne et stykke rodselleri
- 3-4 fed hvidløg
- 4-5 laurbærblade
- Et par stilke frisk timian
- En håndfuld persille, krus el. bredbladet
- En håndfuld friske rosmarinstilke
- Evt. et par salvieblade
- 10-12 cherrytomater
- evt. maizenamel til at jævne saucen lidt
Sådan gør du
- Klargør grøntsagerne, skær gerne løg, porre og gulerødder i lidt store rustikke skiver, de skal blot give smag til gryden.
- Klip fedtkanterne tre steder på okseskankerne og krydr dem med salt og peber på begge sider. Vend kødet i mel. Svits nu okseskankerne på begge sider i olivenolie i en stor sautergryde, og svits løg, hvidløg og porre med til sidst.
- Hæld en flaske hvidvin (tør) ned i gryden og tilsæt laurbærblade, friske krydderurter og fond. Lad det simre og koge lidt ind inden tomatdåserne tilsættes (ca. 20 min.). Hæld vand i gryden til det lige dækker kødet. Gryden skal simre i ca. 3 timer.
- Fisk kødet op og si saucen over i en anden gryde. Kassér grøntsager og laurbærblade. Jeg bruger gerne en lille halv time på at fjerne samtlige fedtkanter og nøgleben fra kødet, så vi ikke pludselig sidder med en klump fedt i munden, det kan ødelægge lidt af den gode madoplevelse. Du kan dog sagtens servere osso bucoen helt rustik som den er med nøgleben, fedtkant og det hele, men vær forberedt på at døje med det ved bordet istedet da.
- Kog saucen lidt ind og tilsæt nu cherrytomater og 2 gulerødder skåret i mundrette stykker. Tilsæt tomatpure og evt. lidt maizenamel el brun saucejævner, hvis saucen er for tynd. Kom frisk hakket rosmarin i saucen sammen med kødet – kog op, smag til med salt og peber og server til nye små kartofler, risotto eller kartoffelmos. Vi spiser som regel mos til osso buco.
- Pynt med et par skefulde gremolata
- Gem altid overskydende fond i fryseren, det kan du bruge i saucer og suppe. Gem også gerne 1-2 dl. osso bucokød til raviolifyld – opskrift på dette følger på et senere tidspunkt.
Gremolata
- 1 bundt kruspersille
- 2 økologiske el. usprøjtede citroner
- 2 fed hvidløg
- Hak persille og hvidløg fint på et skærebræt, bland det med skallen af 2 citroner.
- Drys gremolata ovenpå din tallerken med osso buco.
Vino bambino
Den gode vinblogger og vinanmelder Houlberg anbefaler denne vin til opskriften på super lækker italiensk osso buco.
Rigtig go´appetit!
3 Comments