Blog posts

Krydret og cremet gullasch

Krydret og cremet gullasch

Gæstemad, Hverdagsmad, Simreretter, SU venlige retter, Velkommen i mit køkken

Krydret og cremet gullasch

En af mine yndlings simreretter er gullasch. Denne udgave er en krydret og cremet gullasch – præcis som vi elsker den. Gullasch er en gryderet der stammer fra Ungarn, og den er oprindeligt lidt af en krydret sag. Den klassiske danske udgave som vi kender så godt, er en noget mere kulørbrun sag, der er mild i smagen – ikke at der er noget galt med det, men spørger du mig, skal den have lidt bid og en lækker cremet konsistens. Min version er en kombination af den ungarske og den danske. Vi får det oftest ovenpå kartoffelmos eller grøntsagsmos – i en snæver vending kan det også fint gå med ris eller baguettes. Gullasch er en genial fryseret, og når du alligevel er igang i køkkenet, kan du ligeså godt lave en kæmpe portion. Lav nok til en hel hær, eller til et par dage plus lidt til fryseren – det gør jeg!  

Se også denne lækre Søndagssimreret

Hele juleferien har vi tilbragt i et sommerhus i Hou ved Hals. Jeg nyder at have et køkken igen (på lånt tid). Mads knokler i dagtimerne med at få vores eget køkken færdigt – tidsplanen skrider ret meget, derfor har jeg netop givet mig i kast med at lave en stor portion gullasch. Det gør absolut ikke noget, at vi har lidt flere gode varmeretter i fryseren til de mest hektiske dage uden køkken.

Krydret og cremet gullasch har jeg lavet på samme måde i snart 10 år, og den fejler aldrig. Det er en smagfuld omgang med kraft og mørt kød, der bare smelter på tungen. Den smukke orange gullasch forvandles let til en lækker omgang gullaschsuppe – tilføj blot mere vand, bouillon og små stykker kartoffel. Det smager pragtfuldt, og er perfekt til de kolde vinterdage. Opskriftten får du her.

Flere simreretter

 

Krydret og cremet gullasch 

Dette skal du bruge
  • 1 kg. skært okeskød (inderlår) i strimler
  • 3-4 gule løg
  • 2 porrer
  • ca. 1 liter vand
  • Ca. 1 dl. fløde eller cremefraise (38%)
  • Saften af en halv citron
  • 4 gulerødder
  • 2 fed hvidløg
  • 2 stængler blegselleri
  • 500 gram hakket/flåede tomater
  • 1 lille dåse tomapuré
  • 3 spsk. delikatesse paprika og 1 spsk. røget paprika
  • Olie og smør til stegning
  • Et drys tørrede chiliflager doseret efter ønsket styrke
  • 1. bundt persille
  • 3 hele enebær
  • 3 laurbærblade
  • Stødt spidskommen, et par drys
  • Salt og peber

Portionen giver aftensmad til flere dage eller svarer til 8 personer.

Krydret og cremet gullasch

 

Sådan gør du

  1. Kom dit gullaschkød i en skål og drys med rigeligt paprika og friskkværnet peber. Vend det godt rundt så det hele blandes godt.
  2. Skær grøntsagerne i mundrette mindre bidder og hak løg og hvidløg fint, så alle ingredienser står klar til tilberedning.
  3. Svits kødet i “rigeligt smør og olie” sammen med lidt chiliflager, spidskommen og rist også et par skefulde af tomatpureen af. (Paprika brænder let på, så spar ikke på fedtet) Vend det rundt med jævne mellemrum så alt kød får et svits fra den varme gryde. (Støbejern anbefales)
  4. Når kødet er svitset tages det op og lægges til side i et fad. Løg og hvidløg brunes i lidt smør og porrerne tilsættes når løgene skifter farve. 
  5. Hæld nu kødet ved og tilsæt ca. 1 liter vand. ( det skal dække) Tilsæt de flåede tomater sammen med enebær og laurbærblade og en lille håndfuld salt. Lad det hele småsimre i ca. 2 timer på de laveste varmegrader, det skal blot boble lidt indimellem og ikke konstant.
  6. Tilsæt dernæst små stykker blegselleri og gulerødder. Lad det fortsat småsimre i omkring 45 minutter til 1 time. Rør ind imellem.
  7. Smag på det over flere omgange. Juster med lidt friskkværnet peber og salt.
  8. Når kødet er mørt tilsættes fløde/cremefraise, resten af tomatpureen og citronsaft.
  9. Husk at fiske enebær og laurbærblade op. Smag til med salt og peber og lad det koge op til konsistensen begynder at samle sig. Drys evt. med lidt maizena saucejævner hvis du ønsker en tykkere sauce.
  10. Server til klassisk kartoffelmos, drysset med hakket persille. Nydes sammen med et godt glas rødvin, eksempelvis en spansk fra Ribera del duero eller en klassisk Rioja. 

Krydret og cremet gullasch
Krydret og cremet gullasch

Krydret og cremet gullasch

Krydret og cremet gullasch

Krydret og cremet gullasch

Krydret og cremet gullasch værs´go!

Rigtig god appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

3 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.