Lækker enebærgryde og bagt mos med mandler
Lækker enebærgryde og bagt mos med mandler er virkelig en undervurderet ret. Jeg serverede råsyltede rødløg til, og de var som forventet helt perfekte til den gode simreret. Det er en af de herlige retro retter, der fortjener mere opmærksomhed end den har fået i de sidste årtier. Det er en simreret der smager dejligt, og som går godt til både ris, mos, kogte og ovnbagte kartofler. Det er en billig og nem ret og hvem kan ikke lide enebærgryde ?
Som ved alle andre klassiske danske retter, har jeg lavet min egen foretrukne udgave som jeg har sjusset mig frem til, ved at tilsætte det jeg mener passer rigtigt godt sammen. Opskriften vil jeg gerne dele med dig, lad mig endelig vide hvad du mener om den, hvis du prøver den 🙂
Lækker enebærgryde og bagt mos med mandler
Portionen er til 2 dage, du kan halvere ingredienserne, men når man er i gang er det ligeså nemt at lave en stor portion. Retten er fryseegnet og den kan sagtens holde sig et par dage på køl, hvis man ønsker variation.
Dette skal du bruge
Enebærgryden
- 1 kg skinkekød i tern
- 250 gram brune champignons
- 12 cherrytomater
- 14 tørrede enebær
- 1 stort løg
- 1 fed hvidløg
- Frisk rosmarin
- 3 laurbærblade
- 1 venligt glas rødvin
- Smør
- 2½ dl. piskefløde
- Salt og peber
- Maizenajævner
- evt. kulør hvis man ønsker en mørk farve
Fremgang
Kom enebær, flagesalt og rosmarin i en morter og knus det til alle bær er maste. Har du endnu ikke en morter, brug da en ske til at mase bærene. Hak løg og hvidløg fint, halver de rensede champignons og svits det hele i en gryde med smør. Hæld det over i en skål og svits skinkekødet af flere omgange i smør og lidt olivenolie. Krydr med salt og peber. Hæld løg og champignons tilbage i gryden og tilsæt rødvinen. Kom al indhold fra morteren i gryden og rør lidt. Lad det simre i ca. 30 minutter. (Lav mosen imens) Hæld fløde ved og spæd evt. til med mere rødvin. Smag til hele tiden undervejs og juster syre og sødme balancen med citronsaft, rødvin og lidt ribsgele. Jævn retten med maizenajævner, gerne den brune saucejævner der funker fint hertil. Hæld cherrytomaterne i enebærgryden og lad den simre i knap 1 time.
Bagt mos med mandler
Dette skal du bruge
- 5 bagekartofler
- Et halvt blomkål
- 2 fed hvidløg
- 3 spsk. smør
- Salt og peber
- Frisk timian
- 14-16 mandler
- 2 hele æg
Fremgang:
Kartofler, blomkål og 2 hele fed hvidløg kommes i en gryde med vand. Koges møre og moses med håndpisker. Tilsæt smør, frisk timian, salt og peber. Del æggeblommer fra hvider. Blommerne røres sammen med mosen og hviderne piskes stive før de til sidst vendes i mosen. Kom mosen i et ildfast fad. Før mandlerne hakkes ristes de i ca. 5 minutter på en varm pande. Hæld dem over mosen og pynt med lidt små klatter smør. Bages på 200 grader varmluft i ca. 30 minutter.
Server med finthakket rosmarin, flagesalt og friskkværnet peber. Syltevarer er godt til retten, ligesom dampede grøntsager med bid er lækkert. Du kan også erstatte de ristede mandler med valnødder, det giver et skønt “vildt” pift til retten.
Lækker enebærgryde og bagt mos med mandler – rigtig go´appetit!
1 Comment