Blog posts

3 simple tips til en succesfuld julemiddag

3 simple tips til en succesfuld julemiddag

Gæstemad, Tips & Tricks, Velkommen i mit køkken

3 simple tips til en succesfuld julemiddag

3 simple tips til en succesfuld julemiddag er mit bidrag til årets julekalender hos Bloggers By Heart 2016. En succesfuld julemiddag er vel egentlig noget, de fleste kogekoner og middagsgæster ønsker sig til juleaften, inden det går løs med juletræsdans og gaver. Julemiddagen er noget af det, jeg finder allermest vigtig ved hele juleaften – det er julemiddagen, der samler familien. Juleaften handler ikke kun om at få og give materielle ting til dem, vi holder af – det handler også om at dele et formidabelt måltid sammen – at tilberede og servere dette for familien, er for mig den største glæde af alle.

Den succesfulde julemiddag kan give sved på panden hos de fleste. Vi håber at få indfriet de forventninger, vi har til det traditionelle festmåltid, vi som regel kun tilbereder denne ene gang på året – et temmeligt urimeligt pres der kan få mange til at opgive på forhånd. Derfor har jeg valgt at dele mine bedste tips til en succesfuld julemiddag med dig. Det er ret enkelt, det handler om råvarer, planlægning og forberedelse!

3 simple tips til en succesfuld julemiddag

Planlægning

Allerførst skal julemiddagen planlægges – der er mange ting at få styr på. Er familien til and og steg, gås eller kalkun? Skal al maden være hjemmelavet? Skal råvarerne komme fra friland, økoriget eller skal det være så billigt som muligt? Skal du kreere hele molevitten selv, eller får svigermor også lov at bidrage ? Måske er det et sammenskudsgilde, hvor hvert familiemedlem medbringer noget til middagen. Hvor mange maver skal mættes, og hvor meget mad skal indkøbes? Skab overblik og fordel arbejdsopgaverne hvis du kan finde ud af det ? (Jeg øver mig) Lav evt. et budget over julemiddagen. Julen varer længe og koster mange penge… Det er godt at være lidt på forkant.

Råvarer

Med gode råvarer kommer man utrolig langt. Overvej om du vil prioritere at brænde en hundredlap ekstra af på at købe noget kvalitetskød. Eksempelvis en økologisk and eller en frilandssteg. Det er noget vi herhjemme, har rigtig gode erfaringer med – vi køber and eller gås fra økopusheren og en god stor frilandssteg. Kvaliteten kan både smages og ses på mængden af reelt kød. Prisforskellen på kødet fra supermarkedet kontra kødet fra førnævnte, er efter min mening alt for lille til at jeg vil vælge det tredje, fjerde eller måske femte bedste stykke kød til det vigtigste måltid på hele året. Jeg skruer hellere lidt ned for gaverne fremfor at gå på kompromis med julemiddagen.

3 simple tips til en succesfuld julemiddag

Forberedelse

Mit absolut bedste tip til en succesfuld julemiddag er forberedelse, forberedelse og forberedelse! Noget af det bedste ved at være godt forberedt er, at det frigiver tid på juleaftensdag til at være mere nærværende og afslappet med familien. Det giver også et godt overblik over arbejdsgangene, og dermed undgår man nemmere fejl – til syvende og sidst giver det at være ordentligt forberedt en uvurderlig portion overskud! 3 simple tips til en succesfuld julemiddag 3 simple tips til en succesfuld julemiddag

Dette kan du lave før julemiddagen

Hjemmelavet rødkål, kirsbærsauce og det fantastiske tryllepift til saucer, gastrik, er noget, der kan laves flere dage i forvejen, og så er man ret godt stillet. Har du aldrig lavet gastrik, kan jeg anbefale Meyers opskrift. Det var den, jeg startede ud med. Jeg kommer også rødvin i min gastrik samt et par kviste timian – det synes jeg er perfekt til julesovsen. Lav også forberedelserne til din ris á la mande dagen før og saml den om morgenen – vend evt. et par skefulde friskpisket flødeskum i den inden servering. Kog og pil kartoflerne til de brunede dagen før og dæk julebordet allerede om formiddagen. Flæskesteg, andesteg og andet fjerkræ opnår et super lækkert resultat ved langtidsstegning. Anden kan med fordel steges allerede d. 23 december og skæres ud, se denne opskrift. Langtidsstegning er et sikkert hit, hvis du vil have mørt og saftigt kød og ikke mindst sprøde svær. Find min opskrift på langtidsstegt flæskesteg ved at klikke på nedenstående link.

Langtidsstegt flæskesteg

 

Sovsen Jensen! 

Ja, den er forbandet vigtig den sovs. Du får lige et lynhurtigt eksempel på de ingredienser jeg altid kommer i min julesovs :

6 dl. andefond eller gåsefond

2 spsk. hvedemel
2 dl. fond fra flæskesteg
1½ dl. piskefløde
2 tsk. gastrik
1 dl. rødvin
2 tsk. balsamicoeddike
Salt og friskkværnet peber
Smages til med fond, gastrik, ribsgele, salt og peber.

3 simple tips til en succesfuld julemiddag

Langtidsstegt flæskesteg

3 simple tips til en succesfuld julemiddag 🙂

Rigtig go´fornøjelse og glædelig jul <3
”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

1 Comment

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.