Sprøde og bløde pommes duchesse
Disse sprøde og bløde pommes duchesse er virkelig lækre som tilbehør til al slags mad – både kød -og vegetaretter. De er super nemme at lave og bruger du sprøjtepose og stjernetylle, bliver de super dekorative og vil pynte på tallerkenen. Pommes duchesse er geniale at servere som kartoffeltilbehør, hvis du skal have gæster, da de med fordel kan klargøres på forhånd, så du blot skal komme dem i ovnen ca. 15 minutter inden servering.
Pommes duchesse gammel fransk teknik
Pommes duchesse stammer som navnet tydeligt afslører fra Frankrig, hvor teknikken med at piske æg i kartoffelmos blev populært i 1700 tallet. Det er da også verdens bedste måde at få brugt en rest af kartoffelmosen fra dagen før. Jeg elsker en god pommes duchesse ovenpå min millionbøf fra dagen før, hvor det bages i ovnen i et fad – herhjemme kalder vi det “bøffelmos”.
Perfekt sprøde og bløde toppe
Det vigtigste med pommes duchesse er at ramme den helt perfekte konsistens. De små kartoffeltoppe skal være tilpas sprøde udenpå uden at tørre ud samt dejligt bløde indeni uden at blive klæge. Samtidig er det vigtigt med en tilpas overflade og størrelse af din duchesse. Jeg tilsætter eksempelvis aldrig mælk eller fløde til mosen, da den vil blive for tynd. Selvom det kan være fristende er det også vigtigt ikke at være for rundhåndet med smørret, dog er det bedst at justere konsistensen med det – altsammen kan påvirke konsistensen, der skal være fast og formbar, når den sprøjtes ud på bagepladen.
Sprøde og bløde pommes duchesse
Equipment
- 1 stjernetylle for flotte toppe
- 1 sprøjtepose alternativt frysepose
- 1 røremaskine eller håndmixer
Ingredienser
- 3 stk. bagekartofler
- 2 stk. æggeblommer
- 50 gram smør
- 1 spsk. fintrevet parmesanost
- 1 tsk. salt og peber
- 1 knivspids revet muskatnød
Sådan gør du
- skræl kartoflerne, skær dem i mindre grove stykker og kog dem møre i rigeligt usaltet vand.
- Hæld vandet fra de møre kartofler og tilsæt nu smør, muskatnød og parmesanost under piskning. Brug en røremaskine eller håndmixer, det er vigtigt, at dejen blir helt glat uden klumper, men også fast og tyk i konsistensen, så de holder formen.
- Smag mosen til med salt, peber og rør/pisk nu æggeblommerne ved. Det er også lækkert at tilsætte lidt frisk timian til mosen.
- Beklæd en bageplade med bagepapir. Put kartoffelmosen i en sprøjtepose med stjernetylle og form nu lige store pommes duchessetoppe i den størrelse du ønsker. Er dejen perfekt fast som den helst skal være, er der plads til mange toppe på en bageplade.
- Du kan med fordel forberede dine pommes duchesse og sprøjte dem ud på bageplade og sætte dem på køl flere timer inden de skal bages i ovnen i ca. 12-15 minutter på 180 grader varmluft. Jeg beklæder blot bagepladen forsigtigt med film og sætter bagepladen i køleskabet (jeg har et stort køleskab).
Rigtig go´ appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller “Tag” Madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie