Opskrift på dejlig hjemmelavet gløggessens
Du får hermed mit bud på en virkelig god opskrift på dejlig hjemmelavet gløggessens. Gløggessens er en uundværlig medspiller, hvis du vil lave din egen gløgg. Med denne opskrift får du en gløgg med smæk på smag og duft, den har god power fra rom, portvin og snaps uden at smage sprittet – en dejlig varm julet drik lige efter min smag, dog bør du holde dig til kun én kop, hvis du skal køre bil.
Gløgg til hele december
Med en hjemmelavet gløggessens i køleskabet har du lynhurtigt dejlig gløgg til hele december. Første søndag i advent pynter vi op til jul, lytter til julesange, drikker gløgg og spiser æbleskiver. Det med at drikke gløgg og spise æbleskiver er noget vi gør alle 4 søndage i advent – det er en hyggelig tradition, hvor vores familiemedlemmer ofte kommer på besøg. Derfor er det særligt dejligt med en god smagfuld gløggessens lige ved hånden, det eneste der skal tilsættes er rødvin. Til to personer blander jeg en halv flaske rødvin med ca. 2 dl. gløggessens, svarende til knap to kopper til hver. Der er altså hjemmelavet gløgg til rigtig mange portioner.
Hjemmelavet gløggessens
Jeg elsker en god smagfuld gløgg på en kold decemberaften, det varmer kroppen godt igennem og forsøder december en tand ekstra. Ekstrakten i din gløgg er vigtig for smagen, og jeg lover dig, at den hjemmelavede gløgg smager mange gange bedre end den bedste færdiglavede gløgg, du kan købe på flaske i supermarkedet.
Lav din egen kirsebærsauce med mørk rom og portvin
Opskrift på dejlig hjemmelavet gløggessens
Equipment
- Et stort patentglas
Ingredienser
- 5 dl. rødvin
- 3 dl. portvin
- 2½ dl. mørk rom
- ½ dl. amaretto kan udelades
- ½ dl. snaps
- 250 gram brun farin
- 3 stk. økologiske appelsiner saften fra 2 stk.
- 2 stk. økologiske citroner
- 1 stk. æble
- 1 stk. hel muskatnød
- 3 stk. hele kanelstænger
- 4 stk. enebær
- 2 stk. laurbærblade
- 3 stk. stjerneanis
- 1 stk. vaniljestang
- 6 stk. kardemommekapsler
- 1 tsk. stødt allehånde
- 1 tsk. stødt nellike 5 hele
- 5 stk. hele peberkorn
- 25 gram frisk ingefær
- ½ dl. rosiner og mandelsplitter
Sådan gør du
- Kom rødvin, sukker, rosiner, mandler og alle krydderierne i en gryde på mellem varme. Sukkeret skal blot smelte, væsken må ikke koge.
- Pres saften fra to appelsiner i gryden. Skær en appelsin, citroner og æble i skiver, læg i gryden.
- Når sukkeret er smeltet slukker du for varmen og tilsætter portvin, rom og amaretto. (snapsen tilsættes først efter trækketid).
- Hæld nu essensen på et stort skoldet patentglas sammen med alle ingredienserne. Nu skal essensen stå at "trække" i minimum 7-10 dage (gerne længere) inden den sies og hældes på skoldede flasker.
- Inden gløggessensen hældes på flasker, tilsættes snapsen og efterfølgende sigtes essensen igennem en finmasket si. Stil på køl.
Hjemmelavet gløgg
- Varm en ½ flaske god rødvin i en gryde med rosiner og mandelsplitter, når vinen er brandvarm tilsættes ca. 2 dl. gløggessens. Juster smagen med essens og server i glas eller kopper med det samme.
- Drik din gløgg som den er eller server til æbleskiver, julebag eller osteanretning.
Rigtig go´ appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller “Tag” Madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie