Hjemmelavet kirsebærsauce med mørk rom og portvin
Én af de opskrifter der har været længst undervejs her på domænet, er hjemmelavet kirsebærsauce med mørk rom og portvin. Jeg har glædet mig til at lave opskriften siden august, hvor jeg høstede og syltede kirsebærrene fra mit træ i haven. De syltede kirsebær er skønne at anvende til julens kirsebærsauce, til is og som pynt ovenpå desserter.
Tilbage i august havde jeg valgt at sylte mine kirsebær uden at udstene dem, hvilket må siges at være en god beslutning. Kirsebærrene havde nemlig her 4 måneder senere fortsat en fin struktur og form – de var faste i kødet uden at være hårde, hvilket jeg godt kan lide. Det svinede lidt da jeg skulle udstene dem, men det var meget nemt at smutte dem mellem to fingre som mandler.
Hjemmelavet kirsebærsauce med mørk rom og portvin smager vidunderligt, den er frisk, let syrlig og sød med en intens kirsebærsmag – muligvis den bedste kirsebærsauce jeg har smagt. I fremtiden skal det uden tvivl blive en fast tradition, at jeg sylter et par glas kirsebær til kirsebærsaucen i julen.
Se også: Flamberet hjemmelavet kirsebærmarmelade
Hjemmelavet kirsebærsauce med mørk rom og portvin
Dette skal du bruge
- 1 stort glas syltede kirsebær eller tilsvarende (ca. 500 gram)
- ½-1 dl. syltelage
- ½ dl. vand
- Kornene af ½ vaniljestang
- ½ dl. sukker
- 2 spsk. citronsaft
- Saften af en appelsin
- 1 dl. rød portvin, ruby
- 1 dl. mørk rom
- 1 tsk. majsstivelse udrørt i lidt koldt vand
Sådan gør du
- Hæld vand, appelsinsaft, sukker og vaniljekorn i en gryde og kog op til sukkeret er smeltet.
- Tilsæt udstenede kirsebær, syltelage, portvin og rom, og varm op. Det må gerne småsimre let, men ikke koge. Lad det stå ved lave varmegrader i ca. 15 minutter. Bruger du frostne kirsebær tilsætter du dem sammen med sukkeret til det koger op og safter, herefter tilsætter du det resterende.
- Smag til med citronsaft, rom og portvin, tilsæt evt. lidt mere syltelage. Juster kirsebærsaucen med lidt maizena majsstivelse udrørt i koldt vand, lad det koge op til det tykner og lad det småsimre i et par minutter. Sluk for varmen og hæld kirsebærsaucen i en sauceskål.
- Server efter et par minutters afkøling, saucen skal være lun og ikke brændende varm.
Rigtig go´appetit!
2 Comments