Blog posts

Havkat på bund af hvidvinsdampet kål

Havkat på bund af hvidvinsdampet kål

Forretter, Mandagsfisk

Havkat på bund af hvidvinsdampet kål

Dejlig forret med havkat på bund af hvidvinsdampet kål, simpel at tilberede dog rasende udsøgt og delikat. Både grønkålen og rosenkålene er smørstegte og dampet let i hvidvin samt overhældt af en tynd sauce af selleripure. Hele retten stænkes med brunet smør og toppes med ærteskud.

 Fødselsdags fiskeforret 

I anledningen af min mands fødselsdag er denne forret udtænkt ud fra hans ønsker til en forret med hvid fisk. Ideen med grønkålen kom sig af en rest fra køleskabet, da der tidligere på ugen var tilbud på grønkål. Jeg er ikke så god til at bruge grønkål til så meget andet end i salater, grøntsagsjuicer og til at fremstille sunde chips, så det var samtidig en lille aftale med mig selv om, at få det til at spille sammen med andre ingredienser i en af retterne i fødselsdagsmenuen. Resultatet blev super godt og lækkert, så jeg er tilfreds.  

Havkat en lækker koteletfisk 

Havkat er mild i smagen og smuk hvid i kødet med en yderst fast struktur ala kotelet. Det kan jeg rigtig godt lide, når fisken er lidt fast uden at være tør. Dermed er den også nemmere at tilberede, da kødet netop ikke er så porøst, at det skilles af lameller ligesom så mange andre hvide fisk med en finere kødstruktur. Denne forret er derfor en nem og taknemmelig ret at servere for middagsgæsterne – at du kan forberede tilbehøret i forvejen, er et stort plus. Du kan sagtens udskifte havkatten med andre fisk som Pighvar og havtaske, men havkatten er en noget billigere fisk at anvende. 

Prøv også denne lækre forret med pighvar på jordskokkesuppe med dildolie

Havkat på bund af hvidvinsdampet kål Havkat på bund af hvidvinsdampet kål Havkat på bund af hvidvinsdampet kål Saftig og lækker

Havkat på bund af hvidvinsdampet kål

Ret Fisk, Forret
Køkken Dansk, Fransk
Keyword Fisk, Forret, Havkat
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 400 gram havkat
  • 6-8 blade grønkål
  • 12 stk. friske rosenkål
  • 100 gram smør til stegning, og brunet smør
  • 1 spsk. citronsaft
  • 2 dl. hvidvin tør
  • 1 håndfuld ærteskud
  • 2 spsk. olivenolie
  • salt og friskværnet peber

Selleripuresauce

  • 150 gram knoldselleri
  • 50 gram smør
  • 2 dl. sødmælk
  • 1 dl. piskefløde
  • salt og peber

Sådan gør du

Selleripuresauce

  • Skræl selleri og skær i mindre stykker, kom sellerien i en gryde med sødmælk og kog mør under låg.
  • Hæld den overskydende mælk fra selleristykkerne og blend sellerien med ca. 50 gram smør og en anelse fløde, den skal blendes længe, jeg bruger en foodprocesser til at gøre den helt glat. Smag til med salt og juster konsistensen med fløde.
  • Hæld din selleripure på en plastflaske eller i en frysepose. Den kan laves i forvejen og kan lunes ved at lægges i varmt vandbad inden servering.

Smørstegt -og hvidvinsdampet kål

  • Skyl og pluk grønkålen og rib dem i grove stykker. Pluk de yderste blade af rosenkålene ca. de første 3-4 blade. Steg nu rosenkålene i smør på en pande i ca. 4 minutter, læg til side.
  • Kom nu endnu en spiseskefuld smør på panden og svits de grove stykker grønkål ved middel varme i godt et minut, pas på grønkålen kke tar farve, den skal være dyb grøn i farven og ikke branke.
  • Hæld nu hvidvinen ved og tilsæt også rosenkålene. Damp kålen i panden og læg låg på. Kålen skal dampe i 3-4 minutter. Der skal fortsat være lidt bid i både grønkål og rosenkål.
  • Hæld den overskydende vin fra og pluk da de yderste bløde blade af rosenkålene og pluk nu hvert blad af og læg i en skål for sig. Rosenkålsstykkerne lægges i anden skål. Klar til anretning

Brunet smør

  • Kom ca. 75 gram smør i en kasserolle og smelt det ved middel varme. Når det er smeltet og det hvide valle er faldet til bunds, skrues der lidt op for varmen. Smørret skal da under omrøring bruse til der kommer en dejlig duft af nødder, det tager typisk 7-10 minutter.
  • Fjern evt. skum på toppen af smørret og sigt det rene smør fra og lad vallen blive tilbage i kasserollen, det skal blot kasseres. Tilsæt nu ca. 1 spsk. citronsaft til det brunede smør og smag til. Hæld det brunede smør på lille plastflaske eller andet, så det er klar til anretning. Dette kan også laves i forvejen, lun det op i mikroovnen i ca. 30 sekunder.

Havkat

  • Salt havkatfileten med groft salt ca. 1 time inden den skal tilberedes og læg på køl. Inden tilberedning skylles fisken med koldt vand og duppes efterfølgende med køkkenrulle.
  • Vær opmærksom på at der kan være ret mange ben i havkatfileten, hvis ikke fiskehandleren har fjernet disse. Fjern benene med en pincet eller skær dem fra ved at skære fileten ud i mindre stykker på den korte side af fisken således benene nemt skæres fra.
  • Kom et par spiseskefulde olivenolie på en pande og steg nu mindre stykker af havkat på skindsiden først i ca. 3-4 minutter afhængig af størrelse og tykkelse. Tilsæt nu to store spiseskefulde smør på panden og lad det bruse godt op af fisken, hvorefter fiskestykkerne vendes og steger videre i smørret i ca. 2 minutter.

Anretning

  • Inden fiskestykkerne steges på panden er det en god ide at anrette tallerkenerne forinden med kål i bunden dryppet med selleripuresauce. Vær også klar med lunt brunet smør og ærteskud til pynt.
  • I hver sin side af tallerkenen placeres grønkål og rosenkålsbladene. Ovenpå hældes selleripuresaucen i en tynd stråle. Læg nu 2-3 stykker havkat ovenpå grønkålen og dryp med brunet smør og top med ærteskud. Drys flagesalt og friskkværnet peber over tallerkenen slutteligt. Server med det samme.

Rigtig go´ appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller “Tag” Madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.