Blog posts

Wienerschnitzler med brasede kartofler

Wienerschnitzler med brasede kartofler

Hverdagsmad

Wienerschnitzler med brasede kartofler 

Herhjemme elsker vi klassiske wienerschnitzler med brasede kartofler og hele molevitten – dog spiser jeg den uden de små benfri sild, det har jeg endnu ikke lært. Når vi er på kør-selv ferier ned igennem Tyskland og Østrig, er traditionen, at vi mindst én gang ned og hjem får os en omgang wienerschnitzler mit alles – dertil får jeg en god weissbier og Mads en pilsner fra det lokale bryggeri. 

Wienerdrenge

Til en god wienerdreng som vi kalder det herhjemme, hører sig brasede kartofler, smørsauce, fine grønne ærter, store sprøde panerede schnitzler skåret af kalveinderlår toppet med revet peberrod, kapers, skalotteløg, rødbedetern og citronskive – sådan elsker vi denne klassiker. Indimellem kan jeg finde på at servere en rørt bearnaisesauce dertil til mandens og børnenes helt store begejstring.   

Få slagteren til at skære store schnitzler af kalveinderlår på omkring 200 gram pr. stk. Du kan også gå efter nogle i køledisken i supermarkedet, men vær opmærksom på datomærkning og udskæring – de skal være friske og skåret af kalveinderlår. Vi køber nogle gange dem fra Føtex kvalitetsmærke Princip, de plejer at være fine, og koster omkring 150 kroner for 4 kalveschnitzler. Friskbælgede ærter er jo fantastiske og klart nummer et, men de er ret sæsonbestemte , så  i efterår og vinterhalvåret vælger du bare de fine ærter på frost, men undlad at koge dem.   

Wienerschnitzler med brasede kartofler 

Dette skal du bruge til 4 personer

  • 4 stk. 1½ cm tykke skiver af kalveinderlår
  • 4 -5 stk. skalotteløg afhængig af størrelse
  • 1 fed hvidløg
  • 600 gram små nemme kartofler
  • 150 gram smør
  • 4 spsk. ande -eller gåsefedt hvis du har dette
  • Olivenolie
  • 4 spsk. hvedemel
  • 3 dl. rasp
  • 2 æg pisket med salt og peber
  • 1 citron
  •  1 dl. revet peberrod
  • 1 lille glas saltede kapers
  • 1 dl. syltede rødbeder skåret i tern
  • Evt. 8-10 små benfri sild
  • 400 gram fine grønne ærter
  • En håndfuld persille
  • 1 spsk. hakket timian
  • Flagesalt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Brasede kartofler med karameliserede løg

  1. Kog de små kartofler i ca. 10 minutter, de må ikke være udkogte, hellere for lidt end for meget. Skyl dem i iskoldt vand og lad dem afdryppe i et dørslag. Imens klargør du de øvrige ingredienser.  
  2. Hak skalotteløg fint, riv peberroden, skyl kapers i rigeligt vand, skær citronen og skær rødbedeskiverne i små tern. Hæld ingredienserne i små skåle og stil til side. 
  3. På en stegepande kommer du smør, olivenolie og meget gerne ande -eller gåsefedt, det bruger jeg. Tilsæt 3 spsk. af de hakkede løg sammen med et fed knust hvidløg, hakket persille og lidt frisk timian.
  4. Del de kogte kartofler i to og smid dem på den brusende pande. Krydr med salt og peber. De brasede kartofler steges ved middelvarme og vendes forsigt hver 4-5 minut. Vær tålmodig med kartoflerne. Løgene vil så småt karamellisere undervejs – det smager fantastisk sammen med kartoflerne. 

Kalveschnitzlerne

  1. Pisk æg sammen med salt og peber i en stor dyb tallerken eller fad, hæld ligeledes mel og rasp i en tilsvarende tallerken/fad med plads til de store schnitzler.
  2. Bank kalveschnitzlerne på begge sider og dup dem i hvedemel, herefter vendes de i æggemassen og paneres til sidst i rasp – sørg for at få et tæt lag rasp på begge sider af schnitzlerne.
  3. Kom rigeligt smør og lidt olivenolie på en eller to store stegepander, lad det bruse godt op inden kalveschnitzlerne lægges på panden. Steg schnitzlerne ved høj varme i 3-4 minutter på hver side til raspen er fin gylden og kødet fortsat er dejlig mørt og lyserødt. Spar ikke på smørret! 
  4. Smørsaucen brunes seperat i en kasserolle tilsat lidt timian, et fint hakket løg, salt og peber. Jeg bryder mig ikke om at bruge stegefedtet som smørsauce, som der er tradition for. Server evt. en hjemmerørt bearnaise til kartoflerne.    

Klassisk dansk wienerschnitzel

  1. Top wienersnitzlerne med revet peberrod, kapers, løg, rødbedetern og en citronskive samt en ekstra citronbåd, der bruges til at presse citronsaft udover schnitzlen. 
  2. De fine grønne ærter hældes i en skål og overhældes med kogt vand fra el-kedlen, drys lidt salt i vandet, og lad ærter stå i det varme vand i et par minutter inden de skylles i iskoldt vand fra hanen. 
  3. Server med brasede kartofler, grønne fine ærter smør -el bearnaisesauce.  

Wienerschnitzler med brasede kartofler Wienerschnitzler med brasede kartofler Wienerschnitzler med brasede kartofler Wienerschnitzler med brasede kartofler Wienerschnitzler med brasede kartoflerWienerschnitzler med brasede kartoflerWienerschnitzler med brasede kartofler mit alles, værs´go 🙂

Rigtig go´appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

3 Comments

  1. Michelle Elbæk Jensen
    2. januar 2019 at 13:46
    Reply

    Amen hvor ser det bare helt fantastisk ud! Jeg bliver vildt sulten nu ?

  2. blivmorbloggerdk
    2. januar 2019 at 13:56
    Reply

    Jeg elsker wienerschnitzel! Jeg spiser det bare nærmest kun når vi er ude, burde da i gang med at lave det selv. Dine billeder gør mig altså mega sulten! haha..

  3. dinemineogvores
    2. januar 2019 at 14:58
    Reply

    så fine billeder og lækker opskrift det skal prøves engang helt sikkert

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.