Blog posts

Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce

Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce

Gæstemad, Saucer, Velkommen i mit køkken

Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce

Siden mit første møde med saltindbagt oksemørbrad, har det været min absolutte favorit tilberedning af det gode midterstykke af oksemørbraden. Jeg vil råde dig til at købe en hel oksemørbrad, og selv stå for udskæringen – det er langt mere økonomisk, og du har både til chateaubriand, bøffer og lidt wokstrimler. Læs mere om hvordan du får mest ud af din oksemørbrad lige her.

Saltindbagt oksemørbrad bliver utrolig lækkert hver eneste gang – perfekt rosa og super smagfuldt. Stegen forkæles med et udvalg af lækre friske krydderurter, hvidløg og citronskal og pakkes ind i en saltdej, der er med til at give kødet mere smag og en helt utrolig mør og lækker kødstruktur. 

Jeg husker tydeligt min første mundfuld saltindbagt oksemørbrad for snart mange år siden. Vi var inviteret i sommerhus af nogle gode venner, der serverede denne guddommelige spise for os. Jeg var med ét solgt, og har siden lavet det rigtig mange gange – faktisk så mange gange, at vi på et tidspunkt blev helt trætte af oksemørbrad, og måtte have os en pause fra det gode stykke kød. Saltindbagt oksemørbrad er det sikre valg, at forkæle middagsgæsterne med – det vil imponere og bringe stor madglæde rundt bordet. En god brunellovin eller Syrah går rigtig godt til dette dejlige gæste -eller weekendmåltid.   

Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce er et “match made in heaven”, det er vigtigt med lidt god syre til rødt oksekød, og vælger man en anstændig vin med gode noter og ikke for meget fadlagring, er man godt på vej til at opnå den gode rødvinssauce. At vælge den rette vin til saucen, er vigtigt – du må ikke gå efter den billigste nede fra supermarkedet, men det behøver bestemt heller ikke, at være den dyreste du finder på hylden. En vin til en hundredmand kan være rigtig god til rødvinssauce – brug gerne samme vin, du tiltænker at drikke til denne middag. Tilbehøret veksler efter det man lige har i grøntsagsskuffen. Jeg foretrækker sprøde ovnbagte timiankartofler og et mindre udvalg af forskellige garniturer, eksempelvis grønne bønner, asparges, stegte svampe eller smørstegte rosenkål der smager af en kombination af grønne asparges, blomkål og broccoli når de tilberedes sådan. 

Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce

Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce

Dette skal du bruge (Saltindbagt oksemørbrad)

  • 800-1000 gram oksemørbrad (Chateaubriand)
  • 3 timiankviste
  • 2 kviste frisk rosmarin
  • Lidt mere end et halvt bundt persille
  • Skallen af en usprøjtet citron
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie og 1 spsk. smør til bruning af kødet
  • 400 gram salt
  • 400 gram hvedemel
  • 2½ dl. vand
  • 2 spsk. vindruekerneolie

Sådan gør du

  1. Brun den afpudsede oksemørbrad i smør og olivenolie på alle sider. Krydr med friskkværnet sort peber og citronskal hele vejen rundt og stil oksemørbraden til side. Imens laver du saltdejen.
  2. Kom salt, mel, vand og vindruekerneolie i en skål, ælt det sammen til dejen er sammenhængende. Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset køkkenbord. Dejen er porøs, så rul den ikke for tynd.  
  3. På midten af dejen lægges lidt krydderurter og hvidløg, ovenpå dette placeres den brunede oksemøbrad, læg krydderurter og hvidløg ovenpå mørbraden og luk nu dejen rundt om stegen. Først bukkes dejsiderne ind om enderne af oksemørbraden, hernæst flodes den ene store dejside om stegen. Pensl overfladen med lidt vand inden næste dejside lukker om stegen, det er med til at hæfte dejen bedre sammen om stegen. Sikre at der ikke er huller, sprækker eller lommer i dejen, beklæd den gerne med endnu et lag saltdej, for at være helt sikker.   
  4. Forsigtigt lægges den saltindbagte oksemørbrad på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag stegen i en varm ovn på 220 grader i ca. 30-35 minutter afhængig af størrelse på oksemørbrad. (900 gram).
  5. Ta´den saltindbagte oksemørbrad ud af ovnen, lad den hvile i saltdejen i 5-8 minutter inden den pakkes ud. Læg stegen på et spækbræt og lad den hvile i endnu 10 minutter inden den skæres i skiver af 3-5 cm tykkelse. 

Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauceSaltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce

Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauceRødvinssauce

Dette skal du bruge

  • Lidt over en halv flaske god rødvin
  • 100 gram champignon
  • 3 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 1 halvt bundt persille
  • 2 timiankviste
  • 2 laurbærblade
  • 2-3 cherrytomater
  • 2 dl. kraftig oksebouillon. Okseterning kan gå an
  • 1 dl. fløde
  • Lidt kulør
  • 1 spsk. smør til montering
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Rens champignons, skær dem i kvarte, hak løg og hvidløg groft og svits det i lidt smør i en gryde. Hæld rødvinen ved efter et par minutter.   
  2. Tilsæt cherrytomater, oksebouillon, krydderurter og laurbærblade. Lad det småkoge i en god time, sigt væsken fra i en skål og kasser ingredienserne. Hæld væsken tilbage i gryden og reducer.
  3. Tilsæt fløde og lidt kulør, lad det småsimre lidt. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere rødvin. Lad saucen simre mens andet tilbehør tilberedes.
  4. Et par minutter inden servering monteres rødvinssaucen med 1 spsk. smør, pisk det godt sammen og lad saucen jævne sig.
  5. Server og pynt din tallerken med saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce til dit valg af garniturer.
Prøv også denne lækre gorgonzolasauce til saltindbagt oksemørbrad
Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce
Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce
Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce
Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce
Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce
Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce
Saltindbagt oksemørbrad med rødvinssauce værs´go 🙂

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

6 Comments

  1. Nete Kristensen
    4. februar 2019 at 14:43
    Reply

    Hejsa.
    Jeg tænker på at saltindbage en flanksteak på 600 gram. Har du et bud på, hvor kort tid den skal brunes og hvor længe den skal i ovnen ?
    Mvh Nete.

    • Anne Sofie
      4. februar 2019 at 14:45

      Det lyder spændende Nete. Du må meget gerne vende tilbage med en kommentar om hvordan den blev 🙂 Jeg vil skyde på samme fremgang og ca. 15-20 minutter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.