Blog posts

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Tilbehør, Vegetarmad, Velkommen i mit køkken

Reklamelinks

Indlægget indeholder et relevant affiliate-link med et eksempel på udstyr, der forbedrer opskriften.

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Jeg elsker hummus med hjemmelavet sambal oelec, vi spiser det ofte i weekenderne som dip med grissini – en perfekt lille snack til at stille den værste sult, mens vi venter på en simreret eller en langtidsstegt ret, der fortjener al den tid, det kræver for at ramme plet. Mads og jeg kæmper altid om at få mest af den stærke chilipasta sambal oelec, det smager så godt sammen med hummus.

Både hummus og sambal oelec er super nemt at lave, men det kræver forberedelse. Kikærterne lægges i blød dagen forinden, og efterfølgende skal de koge i ca. 75 minutter, inden den dejlige cremede hummus lynhurtigt mixes sammen i en foodprocessor.  

Sambal oelec er godt at have i køleskabet, da anvendelsesmulighederne er rigtig mange. Det er perfekt i sammenkogte retter, simreretter, marinader, dressinger, salsa og i det hele taget i krydret mad. Hummus og sambal oelec er et perfekt match i pitabrødet og fladbrødet med salat og falafler. 

Når du alligevel skal igang med at udbløde kikærter til hummus, kan du ligeså godt tage ekstra fra til en portion falafler – ingen hummus uden falafler og omvendt, det er så lækkert sammen. 

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Dette skal du bruge til hjemmelavet hummus 
  • 200 gram tørrede kikærter (400 gram udblødte)
  • ca. 1 liter vand til at udbløde kikærterne
  • 3 spsk. Tahin
  • Saften af 1-1½ citron
  • 4-5 fed hvidløg
  • 1½ – 2 dl. olivenolie
  • En håndfuld friske koriander
  • Lidt friske mynteblade
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • Lidt tørret chiliflager
  • Salt og peber, smages til      
  • Vand til at koge kikærterne, samt porretop og en halv grøntsagsbouillonterning
  • Evt. et par spsk. iskoldt vand til at justere den færdige konsistens, hummus skal være cremet og ikke tør, tilsæt vand efter ønskede konsistens.
Hummus med hjemmelavet sambal oelecSådan gør du
  1. Dagen forinden lægges kikærterne i en skål fyldt med vand. Her skal kikærterne udblødes i mindst 12 timer. Skyl efterfølgende kikærterne grundigt i koldt vand.
  2. Kog kikærterne i en gryde med vand der dækker, kom bouillon og porretop ved, det giver god smag til kikærterne, de suger godt. Lad kikærterne småkoge i ca. 75 minutter. Lad kikærterne køle af i koldt vand og si alt vand fra.
  3. Kom kikærter, citronsaft, krydderier, olie, hvidløg og tahin i en foodprocessor og kværn over to omgange til du opnår ønskede konsistens. Jeg kan godt lide en fin hummus, andre er mere til en grov konsistens, så jeg lader det være op til dig selv. 
  4. Smag til med salt, peber, spidskommen og citronsaft. 
  5. Hæld lidt af den hjemmelavede hummus i en skål, kom 2-3 spsk. hjemmelavet sambal oelec på toppen i den ene side af skålen. Pynt med friske koriander.  

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Dette skal du bruge til hjemmelavet sambal oelec

(Lille glas)

  • 5 hele chilier, gerne forskellige farver
  • 1 spsk. tørret chili
  • 1 dl. vand
  • 2 spsk. sherryvineddike/æblecidereddike
  • 1 tsk. sukker
  • Lidt friske mynteblade
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 dl. olivenolie
  • ½ tsk. spidskommen
  • Salt

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Sådan gør du
  1. Skær stilken af chilierne og skær dem i grove stykker. Kom chili og mynteblade i en foodprocessor (←affiliate-link) og hak over flere omgange, kom citronsaften ved, så det hele glider lidt nemmere.
  2. Hæld de hakkede chili i en lille gryde sammen med eddike, vand, salt, sukker, tørret chili og spidskommen. Bring det i kog og lad blandingen simre i 15 minutter til væsken er fordampet. Tilsæt 1 dl olivenolie og lad det koge op igen i kort tid.
  3. Hæld den hjemmelavede sambal oelec på et lille sylteglas med låg og hæld olivenolie på toppen til glasset er fyldt. Sæt låg på og stil på køl. 
  4. Kom ca. 2-3 spsk. hjemmelavet sambal oelec oven på en skålfuld hummus og server til hjemmelavede grissini, kom i pitabrød eller spis til hjemmelavede falafler. 

Hummus med hjemmelavet sambal oelec Hummus med hjemmelavet sambal oelec Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Hummus med hjemmelavet sambal oelec

Hummus med hjemmelavet sambal oelecHummus med hjemmelavet sambal oelec

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

6 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.