Blog posts

Hjemmelavede falafler – den dejlige smag af mellemøsten

Hjemmelavede falafler – den dejlige smag af mellemøsten

Frokost, Hverdagsmad, Tilbehør, Vegetarmad, Velkommen i mit køkken

Reklamelinks

Indlægget indeholder affiliate links, der kan have interesse for læseren. Tips til køkkenudstyr der anvendes i opskriften. Læs mere om affiliate-links under “Samarbejde, annoncering og reklame”.

Hjemmelavede falafler – den dejlige smag af mellemøsten

Hjemmelavede falafler har alle dage været en skøn spise, man let bliver forfalden til. Falaflen stammer oprindeligt fra Egypten, men er meget udbredt i det meste af mellemøsten. Den vegetariske kikærtefrikadelle er en populær form for fastfood i de arabiske lande såvel som i danmark. Hjemmelavede falafler er rigtig gode i pitabrød, fladbrød, madpandekager, sandwich, i salater, på tapasbordet eller til en græskinspireret anretning med tomatsalat, hummus, tzaziki, fladbrød og græske kartofler.

Trods stor begejstring for falaflen, er det alligevel en spise, der ofte går i glemmebogen herhjemme, hvorfor vides ikke, men gensynsglæden er lige stor hver gang, de kommer på bordet. Derfor laver jeg gerne store portioner af de hjemmelavede falafler, så der også er et par portioner til fryseren. Det tager naturligvis længere tid at forme så mange små kugler på én gang, men det er umagen værd – og så er det jo altid en fornøjelse med en rigtig god færdigret i fryseren til de mest travle dage.

Når du alligevel skal igang med at udbløde kikærter til dine falafler, kan du ligeså godt tage ekstra fra til en god stor portion hummus – ingen falafler uden hummus og omvendt, det er så lækkert sammen. 

Hjemmelavede falafler – den dejlige smag af mellemøsten

Dette skal du bruge

 • 400 gram tørrede kikærter (800 gram udblødte) 
 • 2 små gule løg
 • 4-5 fed hvidløg
 • 4 -5 store æg
 • 2 bundt persille, helst rigeligt med bredbladet persille
 • 1 håndfuld friske koriander
 • Halvdelen af en frisk chili
 • Skallen af en citron og 2 spsk. citronsaft
 • 2 spsk. olivenolie
 • 6 spsk. rasp til falafeldejen, måske lidt mere
 • 2 dl. rasp til at trille falaflerne i
 • 2 tsk. spidskommen
 • 1 tsk. stødt koriander
 • 2 tsk. salt
 • Friskkværnet peber
 • 1 liter solsikke- eller rapsolie til stegning

Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten

Sådan gør du

 1. Dagen forinden sættes kikærterne i blød i koldt vand, 15 timer rækker, men de må meget gerne stå i blød i op til 24 timer. Brug en stor skål og fyld den godt op med vand. Kikærterne suger en masse vand til sig i løbet af iblødsætningen, hold øje med om de undervejs fortsat er dækket af vand.
 2. Skyl de udblødte kikærter grundigt i koldt vand i et dørslag. Ryst vandet godt af og kom kikærterne og kog kikærterne i ca. en time i saltet vand.
 3. Si vandet fra og kom kikærterne op i en foodprocessor (←affiliate) og tilsæt alle de øvrige ingredienser(undtaget olien falaflerne skal steges i). Smag falafeldejen til med salt, peber, spidskommen og koriander, dejen skal være klistret men ikke flydende.
 4. Hæld olien i en tykbundet gryde i mellemstørrelse, selv bruger jeg Le Creuset gryder (←affiliate), der er rigtig gode til dette formål. Varm olien op.
 5. Form små runde falafler ved at trille dem i hænderne, vend dem i lidt rasp og evt.  sesamfrø – det giver dem en skøn sprød overflade. Jeg laver gerne alle tre versioner, men er mest forfalden til dem, der er rullet i rasp.
 6. Når olien er klar, dumpes de små hjemmelavede falafler forsigtigt ned i gryden med en hulske. Lad dem koge i ca. 5 minutter til de har taget farve, og er flotte gyldne og sprøde. Fisk falaflerne op med hulske og læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle. Falaflerne kan tilberedes på forhånd og genvarmes i ovn, de er også fryseegnede. 
 7. Server f.eks. til disse grønne pitabrød, salat og andet fyld, fetaost-cremedraichedressing eller hummus.

Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøstenHjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten

Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten

Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten

Hjemmelavede falafler - den dejlige smag af mellemøsten
Falafler fra fryseren genvarmet i ovnen
Hjemmelavede falafler – den dejlige smag af mellemøsten.

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

3 Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.