De bedste boller i karry
De bedste boller i karry er mit bud på den populære danske klassiker, der findes i et utal af varianter både online og i kogebøger. Faktisk findes der så mange forskellige opskrifter på boller i karry, at jeg tror, den er på niveau med den gamle evergreen frikadellen, som alle hævder, at deres mor laver bedst. Derfor skal min version af boller i karry naturligvis også foreviges her på bloggen.
At lave boller i karry er ingen videnskab, ej heller kræver det den store kogekunst. Smagsmæssigt kommer man rigtig langt med kød af god kvalitet, og to eller tre gode karryblandinger – meget gerne en hjemmeristet karryblanding.
En verden af uendelige karryblandinger
Det kan være svært at orientere sig i den store karryjungle, udvalget er jo overvældende og nærmest uendeligt. Selv holder jeg mig ofte til de mærker, jeg kender i forvejen. I min krydderiskuffe har jeg et stort udvalg af forskellige karryblandinger – der er forskel på styrke, oprindelse og krydderblanding, så jeg anvender gerne 2-3 forskellige karryblandinger, når jeg laver retter med købekarry (som jeg oftest gør). Det gælder iøvrigt også opskriften på de bedste boller i karry, hvor jeg har brugt 3 forskellige karryblandinger.
Prøv også denne skønne opskrift med karry→ Mangokylling i grøn karry og kokossauce.
Fra basisopskrift til freestyle
Boller i karry er også en oplagt ret at fylde med grøntsager, man har i skuffen – når bare de vigtige grundelementer som karry, æble, citronsaft og løg er tilsat saucen, kan den varieres, præcis som man ønsker. Jeg kan godt lide, at kødbollerne krydres med varme krydderier, der er med til at gøre bollerne ekstra smagfulde. Nogle gange laver jeg karrysaucen meget indiskinspireret og andre gange holder jeg mig til den klassiske danske udgave, oftest ender jeg dog med en kombination af disse, og det er også den udgave, jeg bedst kan lide – opskriften får du her.
De bedste boller i karry
Dette skal du bruge
De bedste boller
- 700-800 gram kalv/flæsk 8-12% fedt
- 2 løg, fintrevet
- 1 fed hvidløg, revet/presset
- 1 æg
- ½ dl. afkølet kalve/oksebouillon
- 1½ dl. mælk
- 2 dl. rasp
- 4-6 spsk. hvedemel
- ½ dl. finthakket bredbladet persille
- Tørre krydderier: ½ -1 tsk. Timian, ingefær, sellerisalt, koriander, spidskommen
- Rigeligt friskkværnet peber og 1 tsk. salt
- Vand til kogning af kødboller, 1 porretop et par laurbærblade og 1 hønsebouillonterning
Sådan gør du
- Har du ikke en hjemmelavet kalve/oksefond, kan du koge en ½ bouillonterning i 1 dl. vand. Reducer til en ½ dl. Afkøl.
- Bland alle ingredienserne i farsen til den har en fast homogen konsistens, stil farsen på køl i en times tid inden brug.
- Form små kødboller i hånden med en teske, dump bollerne i småkogende saltet vand og ta´dem op med en hulske/sigte når de stiger til tops.
- Tilsæt kogevandet en hønsebouillonterning og en porretop, reducer til ca. 4-5 dl. og sigt kogevandet. Har du noget hjemmelavet hønsebouillon, skal du naturligvis bruge dette til karrysaucen, sammen med lidt af kogevandet fra bollerne.
- Dump de små smagfulde kødboller ned i karrysaucen i ca. 10 minutter inden servering til de er gennemvarme.
Karrysauce
Dette skal du bruge
- 2 spsk. smør
- 2-3 spsk. mediumstærk karry, gerne forskellige slags
- 1 tsk. brun farin
- 2 æbler, 1 revet og 1 skåret i små tern
- 1 stort løg, finthakket
- 1 fed hvidløg, fintsnittet
- 1½ spsk. hvedemel
- 4 dl. kogevand med hønsebouillon eller hjemmelavet hønsebouillon
- 1 porre, brug porretoppen i kødbollernes kogevand
- Saften af en ½ citron
- 200 ml. kokosmælk
- 1 dl. piskefløde
- Salt og peber
- Forslag til topping : Bredbladet persille, evt. friske koriander, små æbletern, peanuts og kokosmel
Sådan gør du
- Svits karry, brun farin, tomatpure og revet æble i rigeligt smør eller kokosolie i en tykbundet gryde. Karryen må ikke brænde på, hvilket den let gør, hvis du er sparsom med fedtstoffet.
- Tilsæt nu løg og hvidløg, svits let til løgene klares. Tilsæt da hvedelmel og rist af som når du laver en opbagning. Tilsæt lidt efter lidt kogevandet med hønsebouillon, til saucen har en blød og glat ensartet konsistens.
- Tilsæt kokosmælk/fløde, citronsaft og lidt krydderier som koriander og ingefær. Kom tynde skiver porre i saucen og lad den simre let, mens du forbereder det tilbehør, du ønsker hertil. Smag karrysaucen til med salt og peber og dump kødbollerne ned i saucen. Bollerne skal gennemvarmes uden at koge, vend bollerne forsigtigt et par gange undervejs.
- Server til basmati/jasmin eller fuldkornsris, samt dampede grøntsager som broccoli, blomkål, gulerødder eller grønne bønner. Prøv også med smørristede rosenkål, det smager fantastisk.
- Drys lidt friske krydderurter ovenpå din portion med små smagfulde kødboller i karry.
- Tip: Det smager også herligt med lidt drys af kokosmel, finthakkede æbler og peanuts og en klat god mango chutney.
Et sundere alternativ
Ønsker du en fedtfattig version af boller i karry med et tilsvarende lavt indhold af kulhydrater, kan du sagtens erstatte smør og fløde med kokosolie og minimælk. Erstat dine ris med blomkålsris og dampede grøntsager, det smager også skønt, dog uden at kunne måle sig med min oprindelige opskrift. Spiser du ikke svinekød, kan du bruge halv kylling/kalvefars.
Mit bud på de bedste boller i karry, værs´go 🙂
Rigtig go´appetit!
2 Comments