Blog posts

Varm kartoffelsalat med smag af forår

Varm kartoffelsalat med smag af forår

Salater, Tilbehør

Varm kartoffelsalat med smag af forår

Varm kartoffelsalat med smag af forår er super lækkert tilbehør til ethvert grillmåltid. Vi spiser det også gerne til et par skiver ovnstegt hamburgerryg, en delle eller karbonade. Den sød/syrlige dressing i kartoffelsalaten spiller generelt rigtig godt sammen med svinekød – det er også yderst velegnet til grillede pølser, koteletter en stor skinkesteg eller hjemmelavet porchetta. Ønsker du et vegetarisk måltid, er kartoffelsalaten også skøn med friske spinatblade og bønner serveret til en omgang squashfrikadeller eller falafler.

Forårets bedste råvarer

Den varme kartoffelsalat er modsat sin fætter, „den traditionelle kolde kartoffelsalat‟ med fed mayo og cremefraiche noget mere fedtfattig, da dressingen hovedsageligt består af eddike, vand, sennep og nuvel også et par spiseskefulde smør – men den smager dejligt af forår, takket være de friske råvarer som er blandt sæsonens bedste. Nye kartofler, friskbælgede ærter, grønne asparges, forårsløg og friske krydderurter er alle smækfyldte med smag, struktur og lækker sprødhed – her får man rigtig meget foræret. Den varme/lune kartoffelsalat smager også fint kold, men eddikelage, løg og porrer skal lige simre en 5 minutters tid inden den afkøles og vendes med kartofler og grøntsager.    

Variation er bedst

Både mand og børn foretrækker den varme/lune kartoffelsalat fremfor den kolde. Jeg er dog ret vild med begge salater, der er lækre på hver sin måde, men variation er altid at foretrække, og for at få det, er det vigtigt at have mange favoritter at vælge imellem. Har du endnu ikke smagt den varme kartoffelsalat, vil jeg anbefale dig, at give den en chance næste gang du griller. 

 

Varm kartoffelsalat med smag af forår Varm kartoffelsalat med smag af forår Varm kartoffelsalat med smag af forår Varm kartoffelsalat med smag af forår

Varm kartoffelsalat med smag af forår

Ret Tilbehør
Keyword Grill tilbehør, Kartoffelsalat
Forb. tid 18 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 28 minutter
Servings 4 personer

Ingredienser

  • 1 kg nye kartofler
  • 1 dl friskbælgede ærter
  • 6-8 stk grønne asparges
  • 1 stk porre
  • 2 små skalotteløg
  • 2 stængler forårsløg
  • 1 bundt purløg
  • 1 spsk frisk timian
  • 2 stk laurbærblade
  • 3 spsk citronsaft
  • 50 gram smør
  • dl vand
  • 1 dl æblecidereddike
  • ½ dl lagereddike
  • tsk grov sennep eller dijon sennep
  • 1 spsk sukker
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk friskkværnet sort peber

Sådan gør du

  • Skyl eller skrub kartoflerne grundigt. Lad dem koge møre i saltet vand i ca. 15 minutter afhængig af størrelse. Skyl dem efterfølgende i koldt vand eller lad dem afkøle på køkkenbordet i en times tid forinden.
  • Snit porre og skalotteløg og forårsløg fint i halve ringe. Bælg ærterne og knæk aspargesenden af og skyl dem. Blanchér evt. dine asparges ganske kort i et minutstid og skyl dem straks i iskoldt vand efterfølgende. Skær aspargesene i mindre stykker, de skal deles i 3-4 stykker.
  • Bland eddike, vand, citronsaft, sennep og salt og peber i en skål og rør det godt rundt. Svits porrer og løg i en tykbundet gryde med en lille klat smør i et minutstid under konstant omrøring, tilsæt nu eddikelagen samt et par laurbærblade. Krydr med salt og peber og smag til med eddike og sennep.
  • Lad løg og porrer koge i eddikelagen i ca. 5-10 minutter. Imens skærer du de afkølede kartofler i skiver af ca. 3 cm tykkelse. Hæld kartoflerne ned i eddikelagen og vend forsigtigt nogle gange. Kort inden servering tilsættes de friskbælgede ærter, asparges, frisk timian og purløg samt smør skåret i mindre stykker. Rør et par gange og lad det tykne og varme igennem. 
  • Server med det samme til hamburgerryg, frikadeller, grillmad eller en stor skinkesteg. Drys med friske krydderurter som persille, purløg eller dild.

Rigtig go´appetit!

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.