Blog posts

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller

Hverdagsmad, SU venlige retter, Vegetarmad, Velkommen i mit køkken

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller 

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller er en virkelig lækker vegetarret, der både mætter godt, og er sprængfyldt med gode sunde råvarer – den lyder sundere end den smager. Squashfrikadellerne fremstår meget pænere end den traditionelle delle, og så er de relativ billige at fremstille. Squashfrikadeller er blandt favoritretterne fra min barndom, jeg elsker dem stadig og hver mundfuld bringer mig gode minder. Min mor er verdensmester til at lave de grønne deller, og på et tidspunkt i min barndom, tror jeg faktisk, at vi praktisk taget ikke levede af andet end de populære squashfrikadeller.

I mine første 5 leveår boede vi på landet på et nedlagt landbrug, hvor vi næsten var selvforsynende med en kæmpe urte- og grøntsagshave, nøddetræer, høns og vist også et par grise. Her høstede min mor de største squash, jeg til dato har set. Det blev selvsagt til en hulens masse squashfrikadeller og meget andet med den anvendelige grøntsag – generelt levede vi hovedsageligt vegetarisk, da jeg var barn (80érne). Senere i mine unge voksenår havde jeg en vegetarisk periode, det var da jeg gik med militærjakke og benvarmere og spillede teater, og gik på musikskole. Mit repertoire af vegetarretter elsker jeg stadig, men kødet vil jeg ikke undvære. 

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller 

Opskriften her har jeg sjusset mig frem til i årenes løb, der er flere ingredienser i min version end den gode gamle squashfrikadelle fra min barndom. Jeg laver dem stadig indimellem, men elsker dem mest, når det er min mor, der laver dem. Min mand og mine børn elsker begge udgaver af squashfrikadellerne, så jeg kan ikke være mere tilfreds – jeg håber, at du vil kunne lide mit bud på en omgang gode squashfrikadeller og fyldte aubergineruller. Lad mig vide hvad du mener i kommentarfeltet nederst, hvis du har lyst til at bidrage.
Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller

Squashfrikadeller

Dette skal du bruge
 • 2 squash
 • 2 æg
 • 1 revet rødløg
 • 2 fed hvidløg
 • Skallen af en ½ økologisk citron
 • 50 gram parmesan
 • En lille håndfuld frisk timian
 • 1 dl. hakket bredbladet persille
 • 4 spsk. hvedemel eller grahamsmel hvis der ønskes et grovere alternativ 
 • 4 spsk. rasp
 • 1 dl. let panderistede sesamfrø
 • Salt og peber
Sådan gør du
 1. Rist sesamfrø ved medium varme, de må ikke rigtig tage farve, de skal blot blive varme og dampe let, mens de afkøler forbereder du de øvrige ingredienser.
 2. Riv squash på et rivejern, læg et rent viskestykke under der kan bruges til at vride vandet ud af squashen. Vrid så hårdt du kan, så mest muligt væske forsvinder. Kom det i en stor skål.
 3. Riv løg, hvidløg og parmesan, hæld det ned i skålen til din squash
 4. Tilsæt nu alle de øvrige ingredienser og rør til massen er ensartet.
 5. Kom en god portion olivenolie på en slip-let pande samt 1 tsk. smør. Form nogle store squashfrikadeller vha. en spiseske og din hånd, den skal fylde en god håndfuld. Steg dem ved medium varme og vend et par gange. Frikadellerne skal stege i ca. 10-15 minutter afhængig af størrelse. Jeg kan bedst lide dem, når de er lidt store (min mand kalder dem squashkarbonader), de skal være sprøde og gyldne udenpå og bløde og luftige indeni. 
Vild med squash læs med her → Super lækre squashmuffins

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller

 

Fyldte aubergineruller med bønnecreme

Dette skal du bruge
 • 1 stor aubergine
 • 250 g kidneybønner fra dåse
 • 50 gram kogte afdryppede røde linser
 • 2 fed hvidløg
 • 1 spsk. friskhakket chili
 • 1½ dl. revet mozzarella
 • 2 tsk. tahin
 • 1 spsk. citronsaft
 • Olivenolie
 • Bredbladet persille
 • Salt og peber 
Sådan gør du
 
 1. Skær auberginen i tynde skiver på langs, det bliver til 8-10 skiver. Læg aubergineskiverne på en bradepande med bagepapir og drys dem med flagesalt. De skal trække i ca. 10 minutter. Hvorefter de duppes med køkkenrulle for at få vandet suget fra. Pensl med olivenolie og bag dem i 10 minutter på 200 grader, imens kan du lave bønnecremen.
 2. Skyl bønner og linser i koldt vand, kog dem i ca. 10 minutter. Mos bønner og linser i en foodprocessor eller ved brug af stavblender til du har en jævn pure.
 3. Kom hvidløg, bredbladet persille, chili og citronsaft ned til bønnecremen, rør sammen med maskinen til du får en homogen glat creme. Vend mozzarella og tahin i bønnecremen.
 4. Kom en lille spsk. bønnecreme i enden af hver aubergineskive og rul dem sammen. Placer dem i et fad ovenpå tomatsauce, drys med mozzarella og bredbladet persille. Gratiner de fyldte aubergineruller i ca. 10 minutter ved 200 grader. 
Vild med aubergine læs mere her → Moussaka

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller

Anret din tallerken og pynt som du ønsker. 2 store squashfrikadeller og et par fyldte aubergineruller med tomatsauce er rigeligt til en voksen. Portionen er til 4 personer, men vi har også en rest til madpakken til den mest heldige.

Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller Squashfrikadeller og fyldte aubergineruller

Er du på udkig efter den ultimative slankeopskrift med squash, så hop over til Willowlounge.dk og se denne sunde opskrift.

Rigtig go´appetit! 

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

6 Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.