Blog posts

Gammeldags gode ben – en rigtig smovseret

Gammeldags gode ben – en rigtig smovseret

SU venlige retter, Velkommen i mit køkken

Gammeldags gode ben – en rigtig smovseret

Jeg havde næsten glemt, hvor godt sådan en omgang gammeldags gode ben smager! Det er en virkelig god og billig simreret – en rigtig smovseret og klassisk firserret. I min barndom fik vi rigtig tit gode ben – det var sådan et weekendmåltid, der for os var et mindre festmåltid. Dengang i fattig-firserne forstod man at få mest mulig smag ud af meget lidt, og jeg er sikker på, at grundstenene i min madkreativitet er grundlagt her. 

Gode ben var nemlig en af min fars store hofretter, han var en sand gode-ben-mester, og jeg var tit hans assistent. Jeg ved, at flere af mine nærmeste venner fra denne tid ville give mig ret – det rygtedes i blokken, når menuen stod på gode ben. Retten har jeg kun serveret for min egen familie et par gange – jeg marinerer som regel altid denne udskæring (ribben) i noget barbecue og smækker dem på grillen, men jeg har indset at denne ret ikke må gå i glemmebogen igen.  

Gammeldags gode ben laves af grisens ribben/stegeben/kamben eller nøgleben – kært barn har mange navne, og det kan være svært at gennemskue forskellen på disse, men jeg vil anbefale dig at spørge din slagter til råds. Jeg foretrækker at bruge ribben fra kam eller stegeben, men det gode ved denne ret er, at du ikke kan komme hjem med de forkerte ben 😀 Det er en taknemmelig ret, der ikke rigtig kan gå galt. Se eksempel på udskæring her. For et par måneder siden købte jeg en ½ frilandsgris, og fik slagteren til at lave nogle rigtig flotte ribben til mig, så jeg igen kunne gi mig i kast med denne gode gamle firserret.

Vild med gammeldags simreretter ? Læs med her → Gammeldags oksegrydesteg

Gammeldags gode ben – en rigtig smovseret

Dette skal du bruge

  • 2-3 kg. stegeben/kamben
  • 2 spsk. smør
  • 1 mørk øl, ale no. 16 eksempelvis
  • ca. 1 liter vand, til det dækker
  • Suppevisk med med timian, persille og laurbærblade
  • 1 porre
  • Ca. 200 gram knoldselleri
  • 2-3 gulerødder
  • 4 løg i halve
  • 3 fed hvidløg
  • 8 hele peberkorn
  • 4 hele enebær
  • 1 dl. piskefløde
  • 1 tsk. ribsgele
  • 2 spsk. mel hvis du ønsker opbagning eller saucejævner/maizena majsmel
  • Lidt brun kulør
  • Salt og peber

Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret

Sådan gør du

  1. Klargør alle grøntsager der skal i gryden til stegebenene, skær dem i grove stykker.
  2. Svits ribben i smør på begge sider over flere omgange i en stor gryde. Krydr benene med frisk timian og peber. Efter bruning lægges benene fra på en tallerken. Jeg brugte to gryder. I min støbejernsgryde svitsede jeg benene, og efterfølgende kom det hele i min store suppegryde.
  3. Svits løg, porrer, hvidløg og selleri en hurtig omgang i gryden når alle ben er brunet, læg herefter det hele i tilbage i gryden og hæld øl og vand på, det skal lige netop dække kødet. Lad det simre i knap 2 timer, skum af undervejs. Brug ventetiden på at forberede tilbehøret, lav agurkesalat, skræl kartofler, bland salat og lav evt. de glaserede perleløg – de kan opvarmes kort før servering.
  4. Når simretiden er forbi tages benene op af gryden, læg dem på en bageplade og krydr dem med salt og peber. Kom benene i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 20 minutter, imens laver du sovsen.
  5. Si alt vandet i gryden fra og kasser grøntsager og suppevisk. Kom suppevandet tilbage i gryden og reducer. Det må gerne koge ind til halvdelen. 
  6. Kom den reducerede suppe over i en mindre gryde og lav saucen. Enten kan du lave en opbagt sovs med smør og mel, eller også kan du bruge majsstivelse eller den brune saucejævner for at opnå den ønskede konsistens og tykkelse. Kom fløde og 1 tsk. ribsgele i sovsen og smag til med rigeligt salt og friskkværnet peber. 
  7. Server som du ønsker. Det er som sagt et rigtig smovsemåltid, så forvent grattede fingre 🙂   

Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret

Tilbehør

  • 1 kg. kogte hvide kartofler drysset med persille
  • Glaserede perleløg
  • Hjemmelavede syltede agurker
  • Salat : En ½ pose friske spinatblade, lidt fintsnittet rødkål, 2 appelsiner skåret i tynde appelsinfileter, halvdelen af et lille rødløg skåret i tynde skiver,1 håndfuld ristede og afskallede hasselnødder, 1 håndfuld granatæblekerner, lidt grovhakket bredbladet persille og dressing af honning og frisk citronsaft.  

Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret
Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret

 

Gammeldags gode ben - en rigtig smovseret

Gammeldags gode ben - en rigtig smovseretGammeldags gode ben - en rigtig smovseret

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Skriv et svar