Blog posts

Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin

Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin

Gæstemad, Mormormad, Velkommen i mit køkken

Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin

Alle elsker da en god gammeldags oksegrydesteg ikke sandt? Det er i hvert fald en sikker favorit herhjemme. Jeg braiserer den i en god rødvin sammen med grøntsager og krydderurter, det hele simre i et par timer og vupti, så har jeg en virkelig lækker og smagfuld sauce til min gammeldags oksesteg. 

Når vi får gammeldags oksegrydesteg, er det lidt forskelligt hvilket tilbehør, vi får til stegen. Det kan være alt fra en sprød grønkålssalat med appelsin, tyttebær og nødder, til hasselbach kartofler og surt, eller en omgang waldorfsalat med ovnbagte rodfrugter og persillekartofler, til det mere klassiske tilbehør som grønne bønner og glaserede perleløg samt meget mere. Det varierer efter de råvarer, der er i sæson – ikke mindst hvad vi har mest lyst til.

Server disse sprøde og syrlige hjemmesyltede asier til din oksesteg

Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin

Dette skal du bruge
  • 800-1000 gram oksesteg af tykkam 
  • 3-4 dl let rødvin, hellere tør end en vin med sødme
  • Vand til det dækker stegen
  • 2-3 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Et stykke selleri
  • Et par gulerødder
  • 1 porre med top
  • 1 persillerod
  • 2-3 laurbærblade
  • Et par enebær
  • Et par kviste frisk timian
  • Lidt bredbladet persille el. kruspersille
  • 2 spsk. smør
  • 1 dl. piskefløde
  • Majsstivelse eller brun saucejævner
  • Kulør
  • Salt og peber

     

Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin

Sådan gør du
  1. Rens, skræl og skær grøntsagerne i grove stykker – gerne i store stykker, da de blot fungerer som smagsgivere.
  2. Krydr oksestegen i salt og peber og brun den i 2 spsk. smør på alle sider i en tykbundet stegegryde.
  3. Hæld vinen ved og fyld vand på gryden til det dækker stegen. Sæt låg på gryden og lad det simre til du skal skumme af for eventuelle urenheder.
  4. Efter afskumning tilsættes krydderier og grøntsager, lad det småsimre i ca. 1,5-2 timer.
  5.  Imens den gammeldags oksegrydesteg braiserer i rødvin og suppeurter, klargøres al tilbehør. Kartofler skrælles, salaten laves, bønnerne nappes, perleløg glaseres osv. 
  6. Når oksegrydestegen er færdig braiseret og mør, tages den op af gryden og dækkes af stanniol og et viskestykke for at holde på varmen.
  7. Si stegegrydens væske fra i en skål og kasser grøntsager og urter. Hæld nu al væske ned i en mindre gryde el. kasserolle og varm op. Reducer lidt og tilsæt majsstivelse eller saucejævner, fløde, kulør og smag til med rigeligt friskkværnet peber og flagesalt. Tilsæt evt. lidt tyttebærmarlade eller ribsgele i saucen.     
  8. Tilbehøret kan variere bredt, server det du lige har lyst til den gældende aften. Det vigtigste er, at kødet er mørt, og at der er rigeligt at den fantastiske sauce/sovs! 

 Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvinGammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin

Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin

Gammeldags oksegrydesteg braiseret i rødvin er en rigtig “mormor-klassiker” – nogen stor æstetisk ret er det i sandhed ikke, men smagen kan battle de fleste retter jeg kender. Er retten lidt for grå og brun, så pimp den med farverigt tilbehør med forskellige konsistenser – det kan ikke gå galt.

Rigtig go´appetit! 

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

2 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.