Boeuf stroganoff med pommes og grønne asparges
Herhjemme er den russiske klassiker boeuf stroganoff med pommes en af mandens helt store favoritretter. Min opskrift på den gode gryderet består af oksemørbrad, lidt sprødstegt bacon, smørristede champignoner, skalotteløg, edelsüss paprika, tomatpure og en halv liter piskefløde. Ja, det er en rigtig kaloriebasker, men hold op hvor det smager.
Stroganoff er efternavnet på en russisk familie, der i flere århundrede var blandt Ruslands rigeste. Familiens kok blev i 1800 tallet ophavsmand til retten, og i mellemkrigstiden tog englænderne retten med sig hjem, og efter anden verdenskrig tog amerikanerne ligeledes Boeuf Stroganoff med til USA. Lidt godt kom der alligevel ud af krigsførelse.
Den absolut bedste boeuf Stroganoff laves af oksemørbrad eller oksefilet. Det er vigtigt at fastslå, at gryderetten ikke er en simreret, som mange fejlagtigt tror. Kødet skal svitses i en brandvarm tykbundet gryde i ganske kort tid. Herefter samles retten, blot 5 minutter efter er den klar til servering. Kødet skal fortsat have en rosa kerne, så er det virkelig en udsøgt mundfuld. Mange spiser retten til kartoffelmos, ris eller brød, hvilket også er godt – herhjemme foretrækker vi gode sprøde pommes frites og dampede grønne asparges, det er saftsuseme en kongespise.
Tip
Jeg er generelt meget OBS på tilbudsaviser, gode slagtilbud og onlineauktioner hos en række slagtere, jeg følger på Facebook – her slår jeg til, når jeg ser et godt tilbud på oksemørbrad. Det betyder, at jeg kan lave en udsøgt middag som Beouf Stroganoff med oksemørbrad til en rigtig fornuftig pris. Se her hvordan du får mest ud af din oksemørbrad.
Prøv min opskrift på saltindbagt oksemørbrad hvis du vil imponere middagsgæsterne
Boeuf Stroganoff
Ingredienser
- 700 gram oksemørbrad
- 6-7 spsk Edelsüss paprika
- 3 spsk hvedemel
- 50 gram smør
- 4 spsk olivenolie
- 1 stor dåse tomatpure
- 400 gram champignons
- 1 spsk frisk timian
- 150 gram bacon
- 5-6 stk skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- ½ liter piskefløde
- 2 spsk citronsaft
- ½ dusk persille
- 600 gram pommes frites
- 1 spsk salt og peber
Sådan gør du
- Skær oksemørbraden i strimler og læg den i en stor skål, her skal kødet pudres godt ind i paprika og mel.
- Hak løg og hvidløg fint og steg dem i lidt smør på en varm stegepande. Hæld løgene i en skål og stil til side til senere.
- Skær bacon i mindre stykker og svits den sprød og gylden på en varm pande, læg til side til senere.
- Rens og skær champignoner i kvarte og steg dem i rigeligt smør på en stegepande til de er sprøde og gyldne. Krydr dem med frisk timian, salt og peber. Stil til side.
- Svits kødet i en glovarm tykbundet gryde med rigeligt smør og olivenolie, kødet skal lynstege, så det fortsat har en rosa kerne, når det serveres. Svits kødet lidt af gangen. Tilsæt 3 store tsk. tomatpure og lad det svitse med sidste portion kød.
- Tilsæt nu en ½ liter piskefløde og resten af tomatpureen. Hæld nu løg, champignoner og bacon ved og tilsæt citronsaft og friskhakket persille. Krydr med salt og peber og varm retten igennem ved konstant omrøring.
- Server til hjemmelavede pommes frites fra fritøsen samt dampede grønne asparges. Du kan også servere det til kartoffel og rodfrugtmos eller hjemmelavet brød. Drys med persille, friskkværnet peber og flagesalt.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie

Trine
16. marts 2019 at 08:24Hvor ser det bare lækkert ud. Det skal helt sikkert prøves herhjemme ?
Karoline
18. marts 2019 at 21:17Lækker ret, som smager fantastisk. Det ser utrolig lækkert ud.