Blog posts

Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise

Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise

Gæstemad

Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise

Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise er god som hovedret, frokost eller forret – det er ren gourmet for en kødelsker. Jeg er vild med sammensætningen af de mange ingredienser, der giver en fuldkommen sublim smagsoplevelse. Jeg synes, det er sjovt at lege lidt med forskelligt tilbehør og pynt, så længe grundstammen til den rørte tatar er i orden – så kan du såmænd pimpe din tatar med alverdens lir.

Jeg har eksperimenteret med forskellige hjemmerørte mayonnaiser, der hældes på små flasker – så er det nemt at lave små fine prikker på serveringen. Estragonmayonnaise, kapsersmayonnaise, purløgsmayonnaise eller pebermayonnaise går virkelig godt til rørt tatar – der er god smæk på smagen i sidstnævnte.

Forret, hovedret eller frokost

Laver du retten til frokost eller forret, vil jeg anbefale dig at servere din rørte tatar til sprødstegt rugbrød, men laver du den som delikat hovedret, skal du prøve med hjemmelavede sprøde fritter eller kartoffel -og rodfrugtchips eksempelvis lavet af kartofler, knoldselleri og jordskokker – der skal blot en lille håndfuld til. Brug et julienne -eller mandolinjern (←reklamelink) til at lave tynde chips, frituresteg dem i et par minutter og salt herefter – læg chipsene på køkkenrulle efterfølgende, så bliver de lækre sprøde.      

Kødet

De fleste bruger okseinderlår eller oksemørbrad, det vigtigste er, at kødet er så frisk som muligt og pudset helt fri af fedt og hinder – køb ikke et stykke okseinderlår der har ligget i køledisken i supermarkedet. Få hellere slagteren til at skære et stykke ud til dig og brug det samme dag/aften. Rørt tatar er ikke noget du skal lave dagen før, men du kan godt begynde at lave den en times tid inden servering. Det der er vigtigt, er at undgå flest mulige berøringer med kødet, hygiejnen betyder rigtig meget – i det hele taget er det vigtigt at undgå baktier fra andre råvarer, så pak tatarbøffen ind i madfilm hvis der går lidt tid inden tallerken anrettes. Tatar er ikke tilberedt, så brug gerne handsker, når du skærer kødet og arbejder med det. 

Prøv også min opskrift på saltindbagt oksemørbrad

Tilbehør og pynt

Purløgsmayonnaise, 4 æggeblommer, feldsalat, rød syre, hjemmelavede kartoffelchips, syltede rødløg og et par dråber god olivenolie.Okseinderlår Okseinderlår Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaisePurløgsmayonnaise Purløgsmayonnaise Kartoffelchips Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise

Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise

Rørt tatar med hjemmelavede chips og purløgsmayonnaise

Ret Oksekød, Tatar
Køkken Dansk
Keyword Forret, Frokost, Gæstemad, Hovedret
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 500 gram frisk okseinderlår el. oksemørbrad
  • 2 stk æggeblommer Past.
  • 5-6 stk ovnbagte cherrytomater finthakket
  • 6-8 stk cornichoner hakket
  • 4-5 stk syltede rødbeder hakket
  • 3 spsk peberrod revet
  • 3-4 stk skalotteløg finthakket
  • 1 dl kapers hakket
  • 3 spsk worcestershire sauce
  • 2 spsk grov sennep
  • 1 dl karse
  • ½ dl frisk estragon hakket
  • 1 spsk flagesalt eller mere
  • 1 spsk friskkværnet sort peber
  • 1 pose feldsalat anretning

Sådan gør du

  • Klargør farsens ingredienser først. Hak rødbeder, løg, kapers, cornichoner og riv peberroden fint. 
  • Skær kødet i helt tynde skiver og hak dem fint. Du kan også skrabe kødflager med en stor skarp kniv, hvis du ønsker en helt fin kødkonsistens
  • Kom det finthakkede kød i en stor skål og tilsæt de øvrige ingredienser og rør det godt til det er blandet.
  • Smag din kødfars godt til med salt og peber
  • Form en håndfuld tatarfars til en bøf, gør den lidt flad i hånden. Læg den ovenpå feldsalat dryppet med citronsaft. Pynt tatarbøffen med revet peberrod, karse, kapers, lidt syltede rødløg, hvis du har dem på lager. Purløgsmayonnaisen anrettes rundt på bøffen og på tallerkenen med en rå æggeblomme og en håndfuld hjemmelavede kartoffelchips.

Purløgsmayonnaise

Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Keyword Dip, Mayonnaise, Purløg
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 5 minutter
15 minutter
Samlet tid 15 minutter

Ingredienser

2 æggeblommer

    2 tsk. hvidvinseddike eller æblecidereddike

      Lidt citronsaft

        2 dl. rapsolie eller vindruekerneolie

          1 bundt purløg

            Læsøsalt el. anden flagesalt og friskkværnet peber

              Sådan gør du

              • Når man laver hjemmelavet mayonnaise er det vigtigt at ingredienserne har nogenlunde samme temperatur for at undgå at den skiller.
              • Blend purløg i en foodprocessor eller kraftig blender sammen med ½ dl. olie. 
              • Pisk æggeblommer, sennep, eddike og salt i en skål, brug evt. en håndmixer. 
              • Gradvist tilsættes purløgsolien lidt efter lidt under konstant piskning til det hele er tilsat, pisk kraftigt og smag til. 
              • Fyld mayonnaisen på plasticflasker og sæt på køl, kan holde sig i køleskabet i ca. 3 dage.

              Rigtig go´appetit! 

              Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.

              Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

              De bedste hilsner

              Anne Sofie

              ”Signature”

              About the author

              Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

              Skriv et svar

              This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.