Tre opskrifter på cocktails med rom
Annonce – indeholder reklame for Sprit & Co, hvis spiritus og udstyr er brugt i fremstillingen af de tre opskrifter på cocktails med rom.
Rommen har igennem det seneste årti vundet stort indpas i barskabene i de private hjem. Danskerne har fået smag for rom ikke alene i fancy cocktails men også skænket som avec måske i selskab med en enkelt isterning på linje med whisky og cognac. Der investeres i rom, samles på rom og inviteres til smagninger og events fra lokale vinhandlere og foreninger. Rommen er nok den mest alsidige og populære spiritus på markedet på nuværende tidspunkt.
Varianter af rom
Rom fås i mange varianter og prisklasser, men overordnet findes der to slags rom, lys og mørk. Herimellem findes der tusindevis af forskellige flasker. Den mørke rom er oftest lagret på egetræsfade, den er krydret og fyldig og derfor velegnet som avec, mens den lyse eller hvide rom er sød og mild i smagen og populær til drinks og cocktails. Til cocktails foretrækker jeg en lys/gylden rom med en god afrundet smag uden at være for sød og meget gerne med lidt kant – her er den økologiske rom fra Sprit & Co et perfekt match. Det er en velsmagende gylden/mørk rom af god kvalitet til en venlig pris.
Økologisk rom fra Sprit & Co
Den økologiske og tilmed CO2 venlige Rom fra Sprit & Co er destilleret i Nordjylland ved det anerkendte brænderi, Nordisk Brænderi i Fjerritslev, og samtlige dele af produktionen foregår i Danmark. Her er ikke alene tænkt på smagen, men også arbejdsgangene og klima – det kan jeg ret godt lide. Udover det åbenlyse sympatiske ved at tænke bæredygtig og økologisk produktion er det også ansvarligt.
Inviter på cocktails uden at springe budgetttet
At invitere gæster til cocktails kan hurtigt blive en bekostelig fornøjelse, da det ofte kræver et velassorteret barskab ikke alene i forhold til udvalget af spiritus, men også når det kommer til barudstyr, pynt, smagsgivere, juicer med mere. Derfor er det en god idé at bruge nogle gode opskrifter til forskellige varianter af cocktails lavet på samme spiritus. På denne måde behøver du ikke at have mere end to-tre forskellige flasker spiritus for at imponere gæsterne med et bredt udvalg af cocktails.
Tre forskellige cocktails
Efter megen leg med tilsmagning og styling har jeg udtænkt tre nye opskrifter på cocktails med rom – en sweet/sour/bitter cocktail, en sødlig cocktail og en frisk let-julet cocktail. Der er noget for enhver smag, og jeg kunne sagtens finde på mange flere varianter. Jeg har valgt at fokusere på at anvende så få elementer som muligt i fremstillingen af tre komplet forskellige cocktails mixet med samme rom og ditto udstyr med flere af de samme ingredienser. Netop for at holde udgifterne rimelige og fortsat kunne servere forskellige varianter af cocktails. Når det kommer til cocktailudstyr vil jeg fremhæve tre ting, jeg ikke selv vil undvære i barskabet. En god shaker, en cocktail strainer og en jigger/vippemål. Andet barudstyr er naturligvis også anvendeligt måske oplagt som julegaveønske.
Lav din egen rabarbersirup
Boblende sweet/sour romcocktail
Equipment
- Shaker
- Strainer
Ingredienser
- 3 cl. mørk rom
- 3 cl. limejuice
- 2 tsk. flormelis eller rørsukker
- 1 dl. knust is
- 2 cl. tør cava
- 1 stk. limeskive
- mynteblade
- isteringer
Sådan gør du
- Hæld rom, limejuice, sukker og isteringer i en shaker, ryst den hårdt og grundigt.
- Med straineren på shakeren hældes væsken på glas. Hæld nu cava ved og pynt med is, limeskive og mynteblade.
- Server med sugerør.
Frisk og sød rabarbercocktail
Equipment
- Shaker
- Strainer
Ingredienser
- 4 cl. mørk rom
- 2 cl. limejuice
- 3 cl. rabarbersirup
- 5 cl. danskvand
- 2 stk. limeskiver
- mynteblade
- isteringer
Sådan gør du
- Hæld rom, rabarbersirup, limejuice og isterninger i en shaker, ryst godt igennem til shakeren er helt iskold, du kan holde den med et viskestykke.
- Med en strainer hælder du væsken fra shakeren på glas. Tilsæt nu danskvand, is og limeskiver samt lidt mynteblade.
- Smag til med rabarbersirup og limejuice. Server med et sugerør.
Appelsin med et strejf af jul
Equipment
- Shaker
- Strainer
- Jigger
Ingredienser
- 12 cl. friskpresset appelsinjuice 2-3 appelsiner
- 4 cl. mørk rom
- 1 cl. amaretto
- 1 cl. sukkersirup sugar cane
- 1 cl. citronsaft
- 1 stk. æggehvide Øko/past.
- isteringer
- appelsinskiver
- evt. en kanelstang/stjerneanis
Sådan gør du
- Hæld rom, amaretto, friskpresset appelsinjuice, citronsaft, sukkersirup, æggehvide og isterninger i en shaker. Ryst den hårdt og grundigt så æggehviden skummer godt.
- Med straineren på shakeren hælder du væsken op i et glas helt til toppen. Pynt med en appelsinskive, stjerneanis eller et stykke kanelstang.
- Server med et stålsugerør.
Rigtig go´ appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller “Tag” Madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie