Blog posts

Min bedste opskrift på traditionelle frikadeller

Min bedste opskrift på traditionelle frikadeller

Hverdagsmad, Mormormad

Min bedste opskrift på traditionelle frikadeller

Mon ikke tiden er moden til at jeg deler min bedste opskrift på traditionelle frikadeller her på domænet? I forbindelse med en hurtig gennemgang af bloggen, opdagede jeg, at denne opskrift manglede. Det er jo næsten lidt absurd, taget min store forkærlighed for mormorretter i betragtning, at den ikke har ligget her altid. Frikadeller er noget nær den mest hverdagsvenlige spise, jeg kan komme i tanke om. En frikadelle kan spises til det meste, den er nem og hurtig at fremstille og billig i indkøb.

Græske frikadeller, fiskefrikadeller, kyllingefrikadeller, italienske frikadeller og squashfrikadeller er også meget vellidt som hverdagsretter i familien. Laver jeg traditionelle deller, er det altid en kæmpe portion for i samme omgang at lave en portion boller i karry, dog med få justeringer i farsen – arbejdsmæssigt gør det ikke den store forskel, men giver nem aftensmad til flere dage. “Hemmeligheden” i min dellefars er øl, den får en god sjat fra en alm. carlsberg – det giver en fantastisk smag til dellerne uden at smage af øl, prøv det. Min bedste opskrift på traditionelle frikadeller

Variation af tilbehør

Den helt klassiske mormorret hvor frikadellen spises med brun sovs er en sjældenhed herhjemme – det er sket få gange, når jeg har haft en rest kalvefond at lave sovs af. Oftest får vores frikadeller selskab af råvarer i sæson. Eksempelvis spiser vi i vinterhalvåret typisk dellerne til kartofler med hvid blomkålsovs og grønne asparges, eller når jeg går mormor-planken helt ud, grønærter.

Forår og sommer betyder nye kartofler, grøntsager og smørsauce med estragon, citronsaft, persille og timian og gerne i selskab til en håndfuld friskbælgede ærter, et par gulerødder med top eller ovnbagt blomkål. Men frikadellerne spises også med velbehag til varm og kold kartoffelsalat og pastasalater. På hektiske hverdage er rugbrødsmadder med frikadelle og lidt surt på toppen også et stort hit – det smager ganske enkelt fortrinligt. Derfor er det altid godt at have en pose dunser liggende i fryseren.Min bedste opskrift på traditionelle frikadeller
Min bedste opskrift på traditionelle frikadellerMin bedste opskrift på traditionelle frikadeller

Frikadellemad

Min bedste opskrift på traditionelle frikadeller

Min bedste opskrift på frikadeller

Ret Aftensmad, Frokost
Køkken Dansk
Keyword Deller, Dunser, Frikadeller, Hverdagsmad
Forb. tid 1 time
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 500-600 gram Kalv/flæsk 8-12%
  • 2 stk æg
  • 3-4 stk skalotteløg
  • ½-1 dl øl alm. pilsner
  • ½-1 dl rasp
  • ½ dl hvedemel
  • 3 spsk vand
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk friskkværnet peber
  • ½ tsk muskatnød
  • 1 knivspids allehånde
  • 2 spsk olivenolie
  • 3 spsk smør

Sådan gør du

  • Hak eller riv løgene på et rivejern, kom fars, æg, løg, øl og vand i en stor skål, krydr med rigeligt friskkværnet peber, salt og krydderier. Rør det hele grundigt sammen med en håndmixer ved lave omdrejninger i ca. et minut.
  • Tilsæt rasp og mel gradvist imens du rører i farsen til du har en fast blød fars. Har du tid til det, er det en god ide at stille dellefarsen på køl et par timer, men den kan sagtens steges med det samme.
  • Kom olie på en stor varm stegepande og form frikadellerne i hånden med en spiseske, læg dem på panden med høj varme. Når alle frikadeller er formet tilsætter du smørret. Lad smørret bruse godt op og vend nu de første frikadeller. Skru ned til middelvarme.
  • Hold hele tiden øje med frikadellerne, vend dem forsigtigt med spiseskeen eller en palet. Frikadellerne skal være sprøde og mørkgyldne udenpå og lidt bløde indeni.
  • Server dine frikadeller til klassisk mormor tilbehør som kartofler, blomkål og sovs. Eller pastasalat, kartoffelsalat eller nye aspargeskartofler, dampede asparges og salat. Disse frikadeller går godt til alverdens tilbehør og ovenpå en rugbrød med surt til er de eminente.

Min bedste opskrift på traditionelle frikadeller

Rigtig go´appetit!

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.