Indisk comfort food – chicken tikka masala med hjemmelavede naanbrød, raita og mangosalsa
Det her er Indisk comfort food, når det er bedst – det er alt for længe siden, vi sidst fik Chicken tikka masala. Jeg er pt. igang med at fylde vores fryser med gode fryseegnede retter, hvorfor jeg fik lavet en kæmpe portion af den skønne indiske ret. Jeg gik all-in på indisk, og bagte lækre hjemmelavede naanbrød, lavede raita samt en skøn mangosalsa – det blev et lækkert festmåltid med masser af smag!
Når jeg laver frysemåltider, er det naturligvis altid favoritterne, jeg vælger – det er så nemt! Jeg tager retten ud af fryseren aftenen forinden, så tør den langsomt op i køleskabet, og er klar til at blive varmet igennem inden servering. Det er særligt fantastisk på de mest hektiske dage, hvor overskud og kreativitet halter. Jeg værdsætter mine forberedelser og mange timer i køkkenet disse dage, når jeg ved, at sådan en omgang ligger og venter på at blive spist. Hvis ikke du allerede praktiserer det med at lave hjemmelavede fryseretter, så prøv det! Find inspiration til de fryseegnede retter lige her.
Indisk comfort food
På sådan en ruskende våd og kølig sommerdag er chicken tikka masala definitionen på comfort food. Den skarpe ingefær, de varme krydderier, bidet fra chililen og et pist fra friske urter spiller utrolig godt sammen med den dejlige sødme fra mango – lime og citron fuldender retten med et herligt eksotisk udtryk, der bringer tankerne tilbage til sommer og varme – det er just præcis det, vi har brug for med denne elendige sommer! Jeg er meget tilfreds med resultatet af dagens udskejelser i køkkenet – denne gang har jeg noteret undervejs, så opskriften kan deles på bloggen 🙂 Prøv det!
Chicken tikka masala
Det tager knap to dage at lave chicken tikka masala, da kyllingekødet helst skal ligge i marinade i køleskabet natten over. Kan du ikke vente alle de timer, kan du også sagtens lade det trække i en 4 timers tid. Er man lidt på forkant med menuen, vil jeg anbefale dig den lange trækketid. Lad dig ikke afskrække af de mange krydderier jeg har tilføjet til ingredienslisten, du kan bruge dem i alverdens retter efterfølgende.
Dette skal du bruge (stor portion, nok til 4 x aftensmad)
Marinade til kyllingekødet (dagen før)
- 1,8 – 2 kg kylling filet
- 2,5 dl. græsk youghurt 10%
- 6 fed hvidløg
- ½ dl. friskrevet ingefær
- Saften af 1 citron
- Lidt friskhakkede mynteblade
- 1 tsk. paprika
- 1 tsk. kanel
- 2 tsk. stærk chili
- 2 tsk. stødt spidskommen
- 4 tsk. garam masala
- 2 tsk. gurkemeje
- 1 tsk. cayenne
- 1 tsk. allehånde
- 1. tsk. stødt muscatnød
- 2 tsk. stødt koriander
Sådan gør du
Pres hvidløget og riv den skrællede ingefær, kom det i skålen med den græske youghurt. Kom alle de øvrige ingredienser i marinaden og rør det ud med et piskeris. Skær kyllingebrysterne i mindre grove stykker, det passer med ca. 5-6 stykker kylling. Vend kyllingestykkerne i marinaden, dæk skålen med vita wrap og kom den på køl til næste eftermiddag/aften.
Chicken tikka masala saucen (2 timer før spisetid)
- 4 gule løg
- 3 stængler forårsløg
- 2 fed hvidløg
- 1 frisk grøn chili (mild)
- Olivenolie
- 2 røde snackpebre
- 3 gulerødder
- 3-4 dl. god hønsefond, jeg havde en rest i fryseren
- 2 dåser flåede tomater
- 1 stor dåse tomatpure
- 1 dåse kokosmælk
- 2 dl. græsk youghurt
- 2½ dl. piskefløde
- Saften fra 1 citron
- Saften fra 1 lime
- 1 håndfuld friske mynteblade
- 1 håndfuld frisk koriander
- 2 tsk. garam masala
- 1 tsk. spidskommen
- Salt og peber
Sådan gør du
Snit gulerødder og pebre i fine tern og svits løg, hvidløg og chili i olivenolie. Tilsæt gulerødder og pebre og svits dem sammen med tomatpuren – det giver retten en behagelig sødme og dybde. Tilsæt nu bouillon, flåede tomater, kokosmælk, youghurt og citrussaft. Lad det småkoge i en times tid, til det er kogt mere ind og har fået en tykkere konsistens. Tilsæt piskefløden, det udjævner den grynede konsistens fra yoghurten der også let kan skille. Tag de marinerede kyllingestykker op af marinaden og forsøg at skrabe så meget af den af, men gem al marinaden til senere. Svits dine kyllingestykker i olivenolie lidt af gangen på en pande eller i en tykbundet gryde, tag stykkerne op og læg dem ned i tikka masala saucen. Hæld resten af marinaden ned i saucen og lad det simre i ca. 30 minutter. Smag til med de varme krydderier, krydderurter og juster citronsaft og lime. Lad din chicken tikka masala simre mens jasminris tilberedes. Spis naanbrød, raita og mangosalsa til.
Hjemmelavede indiske naanbrød med koriander, hvidløg og limesaft ←
Mangosalsa
Dette skal du bruge
- 1 moden mango, skåret i små tern
- 6-8 cherrytomater på stilk, i små stykker
- 1 stængel forårsløg, i tynde skiver
- ½ rødløg, i tynde strimler
- 1 fed hvidløg, finthakket
- Lidt knust kværnet chili
- Ca. 10 mynteblade, hakkket
- 6-8 blade basilikum, hakket
- Lidt olivenolie
- Lidt ribssirup eller akaciehonning
- Salt
Raita
Dette skal du bruge
- 4 spsk. cremefraiche, 6%
- ½ agurk, halvér og skrab agurkekødet ud med en teske (små tern)
- En god håndfuld mynteblade. Ca. 14 stk. hakket
- Lidt friskhakkede koriander
- Saften fra en ½ lime
- 1 stængel forårsløg
- 2 stk. cherrytomater renset for kød, hakket
- ½ frisk grøn chili, finthakket
- Et par drys spidskommen
- Salt og peber
Indisk comfort food – chicken tikka masala, værsgo´
Rigtig go´appetit!
4 Comments