Derfor bør du lave madplaner
– madplan for januar
Derfor bør du lave madplaner
Nu er det januar, et nyt år – Tiden til nytårsforsætter og nye mål. Du har måske brændt en masse penge af på julegaver og udsalg. Måske er tiden moden til at forvalte pengene lidt anderledes ? Jeg vil gerne forklare dig lidt om hvorfor du bør lave madplaner. Måske kender du allerede til dette redskab ? Hvis ikke, vil jeg her forsøge at klæde dig godt på. Jeg håber du kan bruge mit tip.
Jeg har igen været på indkøbs-rov, det har affødt en madplan for januar. Jeg har skrevet om madplaner før. Hvis du gerne vil vide hvordan vi herhjemme, hver måned sparer mange penge, ved blot at skabe overblik og lave lidt struktur, så læs med videre. Faktisk kan der være flere tusinde kroner at spare når du finder din egen struktur og rytme med planlægning, indkøb og forberedelse. Derfor bør du lave madplaner. Med disse redskaber kan du nemt lave en madplan der tilgodeser ugens almene indkøb, sådan du bruger alle dine råvarer – Derfor bør du lave madplaner. Du kan naturligvis også spare en del penge på alt det madspild du dermed undgår. Det er så kedeligt at betale penge for noget der bare lander i skraldespanden. Derfor bør du lave madplaner. Udover at få et større økonomisk overblik og spare en masse penge, sparer du også tid, især på de pressede dage er dette en stor hjælp. Du ved, de dage hvor du er komplet ideforladt og ubeslutsom – Valget mellem en frysepizza og en grillkylling nede fra grillen, kan virke som en alt for uoverskuelig og vigtig beslutning. Derfor bør du lave madplaner. Når først du har ordnet al forarbejdet, det vil sige : tjekket tilbudsaviserne og handlet stort ind til fryser, køler og skabe. Det er særlig givtigt hvis du bruger familiekalenderen, så du kan tage højde for fritidsaktiviteter og andre planer i ugen. Når du laver madplaner får du også nemmere ved at variere din mad og gøre den sundere. Derfor bør du lave madplaner. Når du får det ned på skrift vil du se et tydeligt billede af hvilke retter du oftest laver. Det kan hjælpe dig til at tænke og prøve nyt. Derfor bør du lave madplaner. Du slipper for turene i supermarkederne, det er for mange mennesker en stor lettelse (jeg selv undtaget) og du sparer de spontane køb. Derfor bør du lave madplaner. Indimellem hænder det at jeg falder over et fristende kødkup eller andet uundgåeligt i supermarkedet, det ødelægger ikke min madplan, jeg kan sagtens rette lidt i ugens plan og justere det hele igen. Det sker også at jeg simpelthen bare ikke kan overskue tanken om boller i karry, den pågældende dag – Så flytter jeg bare rundt på et par dage uden det får konsekvenser, for de indkøb jeg har foretaget mig. Mine „skills‟ indenfor disse madplaner er i årenes løb blevet forfinet og forbedret. Jeg er blevet rigtig skarp til det med tilbud, shopping, madspild og planlægning ift. ugens køb og udnyttelse af råvarer. Hvis du kigger min madplan grundigt igennem vil du se nogle gengangere, det kan være en suppe der går igen i ugerne. Jeg laver gerne store portioner og fryser ned, på denne måde sparer jeg endnu mere tid og penge. Læs mere om store portioner mad til fryseren her. Det betyder at vi herhjemme lever ca. 3000 kr. billigere ift. de måneder vi ikke laver madplaner. Det er mange penge i et levebudget og de penge kan vi have det sjovt for. Derfor bør også du, lave madplaner. Du ved det godt ikke ? SELVFØLGELIG!
Derfor bør du lave madplaner 🙂
Måske laver du allerede madplaner, du har set fidusen og har gjort det i årevis ? Om du er garvet eller nybegynder indenfor madplaner, så håber jeg du kan bruge min madplan for januar – Måske kan den inspirere dig.
Madplan for januar
uge 1
Søndag : Lasagne og salat
mandag : Helstegt oksemørbrad, ovnbagte citronkartofler, portvinssauce og salat.
tirsdag : Spaghetti og kødsauce
onsdag : Minestronesuppe med brød
torsdag : Krydderfrikadeller, græske kartofler, tzatziki og tomatsalat
fredag : Ristaffel med tilbehør
lørdag : Weekendmad
uge 2
Søndag: Kylling tandoori med bulgursalat
mandag : Grøntsagstærte og salat
tirsdag : Grydestegt kylling med kartofler, agurkesalat m.m.
onsdag : Kylling i karrysuppe med grøntsager
torsdag : Italienske kødboller i tomat og pasta
fredag : Wienerschnitzler mit alles
lørdag : Weekendmad
uge 3
Søndag : Boller i karry med grøntsager
mandag : Minestronesuppe
tirsdag : Frikadeller og rugbrød med surt
onsdag : Tortillas, oksekød med salat, salsa og guacemole
torsdag : Salatskål med æg og ost, olivenolie og eddike.
fredag : Friske forårsruller med salat grøntsager og salat, chili og soyasauce.
Lørdag : Weekendmad
uge 4
Søndag : Bøf med løg, kartofler og rødbede. Broccoli og gulerødder
mandag : Gammeldaws bøfsandwich mit alles
tirsdag : Minestronesuppe
onsdag : Æggekage og rugbrød
torsdag : Thaiwok med rød karrypasta, kylling og grøntsager
fredag : Gode bøffer med tilbehør.
lørdag : Weekendmad
Søndag : Rester
