Lav din egen havtornsirup
Lav din egen havtornsirup for det er super nemt sundt og virkelig lækkert. havtornsirup er et syrligt bær og denne sirup er dejlig frisk og sur-sødt – et godt pift til de retter det anvendes til. I sidste weekend var hele familien på jagt efter havtorn. Jeg blev overrasket over, hvor nemme de var at finde. Vi fik fyldt en sort sæk med havtorn ved Blokhus et sted, og vi kunne snildt ha slæbt mange flere poser med os hjem. Havtornene kom i fryseren med det samme, de smager af mere og bærret bliver sødere, efter det har været frosset i nogle dage. Bærrene slipper nemmere grenene, når de er frosne – og så kan de vaskes uden at smatte for meget ud.
Sunde bær
Havtorn er jo lidt af et vidunderbær, de indeholder utrolig mange c- vitaminer og en masse andre gode antioxidanter – og så er de hotte i det nordiske køkken. De smager både sødt og surt, meget friske og i familie med citrus. Det er jeg vild med, da jeg selv bruger rigtig meget citrus i mit køkken. Læs mere om havtorn her
Havtorn har mange anvendelsesmuligheder og det er kun fantasien der sætter grænser. Det er lækkert til skyr, i dressinger, i saucer, som dressing på salat eller som sirup på forskellige retter, f.eks. tapas. I går brugte jeg det på en lækker forret – smørstegte kantareller fra Læsø på grillet baguette. Kantarellerne blev desuden efterfølgende dampet i hvidvin og i flødecreme. Anrettet med havtornsirup, frisk timian og parmesan. Det blev super lækkert. Jeg har også lavet kryddersnaps med havtorn, se her.
Lav din egen havtornsirup
- 4,5 dl. havtornbær
- 2,5 dl. sukker
- 3 dl. vand
Det hele kommes i gryde og koges i ca. 10 min. Lad det stå og trække i ca. 1-2 timer og si vandet fra og kog det ind. Bærrene pureres igennem si og saften tilsættes resten af vandet. Det koges ind i ca. 30 min. afhængigt af ønskede tykkelse.
Rigtig go´appetit!
1 Comment