Blog posts

Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos

Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos

Mandagsfisk

Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos

I mandags lavede jeg havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos – en opskrift jeg er ret stolt af at have udtænkt. Hos fiskemanden købte jeg fire flotte havtaskekæber, det er ikke lige noget man finder i køledisken i supermarkedet, men hos fiskehandleren er det ikke usædvanligt at finde blandt udvalget. Generelt har jeg jo lutter gode erfaringer med at tilberede kæber og tænkte, at det måtte jeg prøve at lave en lækker ret ud af. Det lykkedes mig rigtig godt, og med hånden på hjertet kan jeg sige, at jeg rent faktisk nød at spise denne fiskeret. Yippee Kay yay! Udsigten til at kunne nyde fiskeretter på linje med resten af familien er rent faktisk indenfor rækkevidde – mandagsfisk fortsætter vi med.    

Havtaskekæberne er i strukturen meget lig med kødet i en grillet hummer – fast, lækkert og mildt, og så er det saftigt og mørt. Nogle vil mene, at det er en skam at svøbe kæberne i bacon, men det er faktisk ikke så overdøvende, som man umiddelbart skulle tro – det matcher overraskende godt og er virkelig lækkert sammen med den cremede kartoffel- og rodfrugtmos med smørstegt persille og grillede grøntsager. Jeg er sikker på, at kæberne også smager godt svøbt i en skive parmaskinke.

Jeg er ved at blive ret glad for vores rullende fiskehandler, Ertmann fisk, der gæster byen to gange ugentligt med sin lille fiskebiks foran Løvbjerg i Brønderslev. Her sælger han et godt udvalg af friskfanget fisk fra Hirtshals, og kvaliteten er høj. Fiskemanden har et bredt kendskab til de forskellige fisk, og giver hjertens gerne gode råd og forslag til servering – et stort plus for mig, der altid spørger en masse ind til smag og konsistens. 

Prøv også denne dejlige fiskeret med havkatfilet

Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos

Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos

Havtaskekæber i svøb med smørstegt persille og mos

Ret Fisk
Køkken Dansk, Fransk
Keyword Fisk, Gæstemad, Hovedret
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 4-6 stk havtaskekæber
  • 8-12 skiver bacon
  • 2 bundt persille
  • 75 gram smør
  • 500 gram knoldselleri
  • 1 kg kartofler
  • 1 stk porre
  • 1 håndfuld bredbladet persille
  • 6-8 kviste dild
  • 1 dl piskefløde
  • 10 stk cherrytomater
  • ½ stk squash
  • ½ stk aubergine
  • 2 stængler forårsløg
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk salt og peber

Sådan gør du

  • Skræl kartofler og selleri, rens porren og skær det hele i mindre stykker og bring i kog i en stor gryde med vand og en håndfuld bredbladet persille.
  • Skær tynde skiver af en halv aubergine og en halv squash. Del cherrytomater i to og snit forårsløg på skrå. Først griller du alle aubergineskiverne på en grillpande, herefter squash og til sidst cherrytomater og forårsløg. Brug en alm. stegepande hvis ikke du har en grillpande. Stil de grillede grøntsager til side til senere.
  • Dup havtaskekæberne med køkkenrulle og med et stykke køkkenrulle flår du hinderne af. De seje hinder er vigtige at fjerne og indenunder findes det fineste hvide fiskekød. Krydr de flåede kæber med salt og peber og drys dem evt. med lidt citronskal og dild. 
  • Rul kæberne lidt sammen og svøb dem i bacon, der skal beregnes to stykker bacon pr. kæbe afhængig af størrelse. Læg kæberne i et ildfast fad beklædt med bagepapir. Bag dem i en forvarmet ovn på 210-220 grader varmluft i ca. 20 minutter til baconen er gylden og lidt sprød. 
  • Hæld kogevandet fra kartoflerne, hæld indholdet i en stor skål og pisk med en håndmixer eller lign. til du har en tyk mos. Tilsæt omkring 100 gram smør og 1 dl. piskefløde. Krydr med salt og peber og lidt muskatnød. Hold mosen varm ved at pakke skålen ind i stanniol.  
  • På en stegepande smelter du 50 gram smør. Steg persillen i smørret under omrøring - det skal bruse godt. Når smørret stopper med at bruse, og lægger sig er persillen færdig. Læg persillen på et stykke køkkenrulle. Persillen skal være sprød. Tilsæt nu yderligere 25-50 gram smør i panden og brun det godt. Hæld det brunede smør over i en lille skål, det skal hældes over mosen. 
  • På hver tallerken placeres 1 stk. havtaskekæbe i svøb samt 2-3 spsk. mos toppet med grillede grøntsager. Hæld lidt brunet smør over mosen og drys med den sprøde persille. Pynt fisken med lidt dild og drys med lidt flagesalt og friskkværnet peber over mosen.  

Rigtig go´appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagrameller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

2 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.