Blog posts

Ølbraiserede svinekæber i stegeso – verdens møreste kød

Ølbraiserede svinekæber i stegeso – verdens møreste kød

Gæstemad, Simreretter, Velkommen i mit køkken

Ølbraiserede svinekæber i stegeso – verdens møreste kød

Ølbraiserede svinekæber i stegeso – verdens møreste kød, er en titel der lover rigtig meget. Ikke desto mindre er det en yderst velfortjent titel til denne sublime simreret. Det er i hvert fald mit allerbedste bud på en rigtig lækker simreret, der ganske enkelt giver dig verdens møreste kød. Det ER virkelig helt skørt, så mørt det kød kan blive.

Jeg lavede retten i min Römertopf stegeso(←reklamelink) af ler – det blev det møreste kød, jeg nogensinde har disket op med. Du kan også bruge en gryde med låg, der tåler ovn. Børnene jublede og morrede sig over, at de slet ikke behøvede kniv og gaffel for at skille kødet fra hinanden – det smeltede på tungen og skiltes fra hinanden, så snart gaflen ramte det. Umiddelbart kan en titel som “Ølbraiserede svinekæber i stegeso”, måske få mange til at rynke på næsen, men det kan jeg forsikre dig om, at der absolut ikke er grund til. Her er virkelig tale om lækre stykker smagfuldt mørt kød fra grisen, som er umuligt at modstå, når først du har sat dine kæber i dem… 😀 

Opskriften har jeg selv eksperimenteret mig frem til, og lige netop denne version er min hidtil bedste. Jeg vil derfor gerne dele opskriften med dig –  det er den perfekte middag at give sig i kast med her i det kolde efterår og vinter, hvor tiden er eminent til simreretter, server den også for dine gæster.Ølbraiserede svinekæber

Ølbraiserede svinekæber i stegeso – verdens møreste kød

Dette skal du bruge

    • 12-14 pudsede svinekæber
    • Smør
    • ½ liter mørk øl ( Svaneke stout eller Ale No16)
    • 6 – 8 cherrytomater
    • 2 gulerødder
    • 1 stor porre
    • Et stykke selleri
    • 4 skalotteløg
    • 2 fed hvidløg
    • 2-3 laurbærblade
    • 4 enebær
    • 3- 4 timiankviste
    • Bredbladet persille
    • Salvie
    • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Afpudsede svinekæber saltes et par timer inden tilberedning og lægges på køl.
  2. Svits kæberne i smør og krydr med kværnet peber. Hæld lidt god balsamicoeddike over de gyldne kæber og læg dem i stegesoen på en bund af grøntsager, løg og hvidløg – hæld øllet ved og placer cherrytomater og krydderurter ovenpå kæberne.
  3. Steg det i ovnen i 3 timer, på 180 grader.
  4. Gem cherrytomater og skalotteløg til servering, hold det varmt sammen med kæberne i stegesoen, efter fonden er siet fra.

Ovnbagte rodfrugter i tern

  • 1 stor rødbede
  • 2 gulerødder
  • 2 persillerødder
  • 4 hele fed hvidløg
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Ølbraiserede svinekæber5

Sådan gør du

  1. Grøntsagerne skrælles og skæres i mundrette stykker. Bages i ovnen i ca. 30 min. De bagte grøntsager vendes i hakket bredbladet persille og citronskal.

Svampe-sellerimos

  • 4 store bagekartofler
  • 150 gram svampemix
  • 50 gram selleri
  • 100 gram smør
  • 1 – 2 spsk. Cremefraiche
  • Frisk timian
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Bagekartoflerne renses grundigt. Brug en gaffel til at prikke små huller i kartoflens overflade.
  2. Smør bagekartoflerne med olivenolie og gnid dem i fint salt. Bag dem i ovnen i ca. 1½ time, til de er godt møre.
  3. Rens svampemix og hak dem i små stykker og skær selleri i små minitern, sauter selleritern og svampemix i smør, krydr med salt og peber – vær opmærksom på at sellerien skal være mør og gerne med en smule bid.
  4. De færdigbagte kartofler knuses groft i en skål med smør, salt og peber, cremefraiche og frisk timian. Når mosen har opnået en grov konsistens, vendes de sauterede selleritern og svampemix i.

Knas fra sprød Serranoskinke

  • 1 pakke god serranoskinke
  • Olivenolie
  1. Læg serranoskiverne på en bageplade med bagepapir, dryp et par dråber olivenolie over og bages i ovn i ca. 10 min. Den sprøde skinke knækkes i mindre stykker og drysses over den grove mos.

Ølbraiserede svinekæber3

Sauce fra stegeso

  • Fond fra stegeso
  • ½ dl. Fløde
  • Evt. kalvefond
  • Salt og peber
  • Lidt maizena saucejævner ( Brun)
  1. Si al væske fra stegeso i en kasserolle, reducer. Tilsæt fløde og kog let op. Smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft. 
  2. Anret som du ønsker og pynt med frisk skovsyre, timian og bredbladet persille.

Råsyltede rødløg

Ølbraiserede svinekæber i stegeso - Verdens møreste kødØlbraiserede svinekæber i stegeso - Verdens møreste kød

Er du vild med simreretter? Prøv denne lækre ret med svineskanker

Vino bambino

Houlberg, den gode vinblogger anbefaler denne fantastiske vin til retten. 

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

16 Comments

  1. BIrthe
    1. januar 2018 at 1:38 AM
    Reply

    Hej Sofie. Det er dog det bedste jeg længe har fået, både svinekæberne og kartoffelmosen ! Det var vores nytårsmenu. Tak !

    • Anne Sofie
      1. januar 2018 at 9:28 PM

      Tak for det, dejligt at høre – jeg skal snart have det igen, det er en skøn ret. Godt nytår ?

  2. rikke
    20. oktober 2018 at 8:04 AM
    Reply

    Hej Sofie. Hvor mange personer er svinekæbe-opskriften beregnet til? Mvh Rikke

    • Anne Sofie
      20. oktober 2018 at 8:23 AM

      Hej Rikke. Åh beklager, det skal jeg virkelig huske at få nedfældet i mine opskrifter. Alle mine opskrifter er altid til 4 sultne personer medmindre andet er skrevet 🙂 God fornøjelse, det smager bare så dejligt, jeg har også en anden opskrift med svinekæber her på siden.

      God weekend 🙂
      mvh.

      Anne Sofie

  3. Mette
    31. oktober 2018 at 7:53 PM
    Reply

    Hejsa. 😀 Mums.. Hvor stor er den stegeso du bruger? Jeg skal selv ud og have købt en.. Dog ikke i ler. Men står lidt og skal vælge imellem den på 2,5 liter eller den på 4,5… ?

    • Anne Sofie
      2. november 2018 at 6:37 AM

      Hej Mette.
      Min stegeso var den største model, men om den var 4,5 liter, ved jeg ikke. Jeg vil dog altid anbefale, at tage den store, så man kan lave større portioner – det er godt, hvis du skal have gæster eller mad til hele familien 🙂 Rigtig god fornøjelse, skriv endelig hvis der bliver noget 🙂
      God weekend.
      De bedste hilsner
      Anne Sofie

  4. Berit
    11. februar 2019 at 8:05 PM
    Reply

    Hej Anne Sofie
    Denne opskrift lyder så lækker og skal helt klart snart afprøves (jeg overvejer dog at udskifte øl med rødvin). Måske et lidt dumt spørgsmål: Jeg kan ikke gennemskue om du fjerner skrællen fra de bagte kartofler, inden du moser dem
    Med venlig hilsen Berit

    • Anne Sofie
      11. februar 2019 at 8:11 PM

      Hej Berit tak for det – de smager også dejligt i rødvin 🙂 Ja jeg fjerner skrællen inden mosen tilberedes. Rigtig god fornøjelse.

      De bedste hilsner

      Fie

  5. Jacob Ejlersen
    10. marts 2019 at 12:16 PM
    Reply

    Fuldstændig fantastisk ret? lavede den til 7 sultne gutter. 3 kg svinekæber, 3 kg kartofler, 2 kg rodfrugter. Mængden passede ok men hvis der havde været 1 kg kæber mere var de også blevet spist? tak for opskriften.

    • Anne Sofie
      10. marts 2019 at 12:28 PM

      Fedt! Dejligt at høre – mange tak for responsen 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.