Blog posts

Stegt flæsk med persillesovs – den danske nationalret

Stegt flæsk med persillesovs – den danske nationalret

Hverdagsmad, Mormormad, Saucer, Velkommen i mit køkken

Stegt flæsk med persillesovs – den danske nationalret

I 1987 sang Jimmi og René om stegt flæsk med persillesovs, og i 2014 blev retten officielt kåret som danskernes nationalret. Det er heller ikke så underligt, at denne klassiske ret er så populær – den holder max, er nem at lave og mætter godt. 

Stegt flæsk med persillesovs er en rigtig mormorklassiker med sin opbagte hvide sovs, kartofler, rødbeder og sprøde flæsk. Tilbehøret varierer jeg efter det, der lige er i grøntsagsskuffen – det kan være broccoli, gulerødder eller grønne bønner. Vi spiser altid en masse hjemmesyltet surt til stegt flæsk, f.eks. råsyltede rødløg, rødbeder, asier og syltede agurker – det gir et godt modspil til den opbagte sovs.

Stegt flæsk med persillesovs – den danske nationalret

Dette skal du bruge

  • 800 gram tynde skiver flæskesteg eller et par pakker
  • 600 gram nye aspsarges kartofler
  • 2 bundt persille
  • 1 økologisk/usprøjtet citron
  • En lille sjat piskefløde
  • 2 dl. mælk
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1-2 spsk. smør
  • ½ tsk. revet muskatnød
  • ½ tsk. sennep
  • 2 stk. laurbærblade
  • Salt og peber
  • Bagepapir
  • Øvrigt tilbehør, surt og grøntsager 

Sådan gør du

  1. Placer alle flæskeskiverne på en bageplade beklædt med bagepapir, krydr med salt og peber. Sæt bagepladen i midten af ovnen og steg dem på 200 grader varmluft i ca. 30 minutter. Ta´bagepladen ud og vend nu alle flæskestykkerne med en madpincet eller pølsetang. Steg yderligere i ca. 15 minutter til dine flæsk er sprøde og gennemstegte.
  2. Imens flæskskiverne steges i ovnen, forberedes det øvrige tilbehør. Skræl eller rens kartofler, kog med salt og laurbærblade. Skyl og hak persillen fint, damp evt. grøntsagerne 
  3. Persillesovsen : Smelt smørret i en lille kasserolle og pisk melet i. Pisk hårdt og hæld lidt kartoffel i undervejs til du har en jævn melbolle, hæld mælken ved og pisk konstant til du er tilfreds med mængde og konsistens. Tilsæt revet citronskal samt saften af en halv citron. Krydr med salt, peber og muskatnød og tilsæt en lille klat stærk sennep. Lad sovsen koge lidt op under omrøring og tilsæt en sjat fløde, kort inden servering tilsættes persillen. 
  4. Server din stegt flæsk med persillesovs med rødbeder, råsyltede rødløg, kartofler og dampede grøntsager, krydr med læsøsalt/tilsvarende og friskkværnet peber og pynt med persille.

Stegt flæsk med persillesovs - den danske nationalret Stegt flæsk med persillesovs - den danske nationalret Stegt flæsk med persillesovs - den danske nationalret Stegt flæsk med persillesovs - den danske nationalretStegt flæsk med persillesovs - den danske nationalret
Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

1 Comment

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.