Blog posts

Opskrift på hjemmelavet baked beans

Opskrift på hjemmelavet baked beans

Hverdagsmad

Opskrift på hjemmelavet baked beans

Med denne opskrift på hjemmelavet baked beans får du en stor portion nok til flere måltider samt en portion til fryseren. Vi spiser baked beans til morgenmad, frokost og aftensmad. Det smager virkelig godt som tilbehør til en god skaftkotelet eller schnitzel, til grillet flæsk eller pølser. Det smager også fremragende i tortillas og tacos og andre mexicanske retter. Der er himmelvid forskel på baked beans fra dåse og de hjemmelavede. Har du for længst afskrevet dig denne smagfulde proteinrige bønneret, tror jeg, at du genovervejer efter forsøget med min opskrift på hjemmelavet baked beans.

På udkig efter en anden morgenmadsklassiker, så prøv denne lækre gudespise egg benedict

Baked beans kræver lidt kærlighed

At lave hjemmelavet baked beans er næsten et to-dages projekt, men det hele passer sig selv, og kræver ikke konstant opmærksomhed. Den første dag bruges på at udbløde de hvide bønner i koldt vand, det vigtigste er at holde bønnerne dækket under vand. Jeg plejer at skylle bønnerne et par gange i løbet af dagen – de skal ligge under vand i ca. 12 timer. Du skal IKKE bruge bønner fra dåse, det er ikke al besværet værd. Ift. bønner er der ret stor forskel på smag, størrelse og konsistens. Jeg har prøvet lidt forskellige mærker og foretrækker klart dem fra Urtekram, de kan købes i Netto for 15-20 kroner. På andendagen skyller jeg bønnerne grundigt i koldt vand og giver dem et opkog i ca. 30-45 minutter, hvorefter de igen skylles i koldt vand og sættes til side til de skal i tomatsaucen. 

Tomatsaucen til hjemmelavet baked beans

Til tomatsaucen bruger jeg en god liter hjemmelavet hønsefond, men har du ikke lige det liggende i fryseren, kan evt. du koge et par hønsebouillonterninger i 1½ liter vand med en porretop, et løg, et stykke selleri samt en god suppevisk med bredbladet persille, timian, laurbærblade og et fed hvidløg. Det hele koges ind til, du har knap en liter hønsefond. Fonden hældes over løg, hvidløg, bacon og chili sauteret i olie og tomatpure efterfølgende overhældt med æblecidereddike. Flåede tomater tilsættes sammen med friske krydderurter, brun farin, sirup, sennep osv.  Når saucen har småsimret i ca. 1 time, tilsættes de udblødte hvide bønner, mens det hele simrer videre under låg i 3-5 timer afhængig af størrelsen på de hvide bønner og ønskede konsistens. Smag til undervejs og juster med citronsaft, æblecidereddike og krydderier.  Smag til med salt til sidst. Ønsker du retten vegetarisk, kan du undlade at tilsætte bacon, det giver dog en herlig røget smag, der klæder retten.

Søger du inspiration til flere vegetariske retter, så ta´et kig i mit indeks her

Opskrift på hjemmelavet baked beans Opskrift på hjemmelavet baked beans Opskrift på hjemmelavet baked beans Opskrift på hjemmelavet baked beans æg i baked beans

Opskrift på hjemmelavet baked beans

Ret Aftensmad, Brunch, Morgenmad
Køkken Dansk, Engelsk, Mexikansk
Keyword Baked beans
Forb. tid 12 timer 10 minutter
Tilb. tid 4 timer 30 minutter
Samlet tid 1 day 5 timer 30 minutter
Servings 4 portioner

Ingredients

  • 350 gram hvide økologiske bønner udblødes 12 timer
  • 150 gram god bacon
  • 4-5 stk. skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 stk. frisk rød chili
  • 2 dåser flåede tomater
  • 1 liter hønsebouillon jeg bruger min egen
  • 1 dåse tomatpure lille
  • ½ stk. citron saften
  • 2 tsk. sennepspulver
  • 1 tsk. sennep
  • 1 dl. æblecidereddike
  • 1 dl. brun farin
  • 2 spsk. mørk sirup
  • 1-2 spsk. frisk timian
  • ½ tsk. spidskommen
  • ½-1 tsk. cayenne peber
  • 1 tsk. worcestershire sauce
  • ½-1 dl. røde linser
  • 1 spsk. salt og peber

Instructions

Bønnerne

  • Skyl bønnerne i en sigte et par gange og læg dem i blød i koldt vand i 10-12 timer. Herefter skylles de i koldt vand og koges i ca. 30-45 minutter, hvorefter de endnu engang skylles i koldt vand. Lad dem dryppe af i en sigte og stil bønnerne fra til de skal i tomatsaucen.

Baked beans i tomatsauce

  • Skær løg, hvidløg, chili og bacon i små tynde tern, svits det hele i en tykbundet gryde eller sauterpande i lidt olivenolie. Bacon og løg skal ikke steges sprøde kun tage lidt farve. Svits et par tsk. tomatpure ved og rør et par gange.
  • Tilsæt æblecidereddike og resten af tomatpureen, lad det simre i et par minutter inden hønsefond, flåede tomater, spidskommen, timian, cayenne peber tilsættes. Lad det simre i en god time.
  • Tilsæt nu de hvide bønner, brun farin, sirup, sennep, citronsaft, friskkværnet peber, worcestershire sauce. Lad det simre under låg i ca. 3-5 timer. Når halvdelen af tiden er gået tilsættes røde linser (skyllet i koldt vand). Smag til undervejs så du har styr på den ønskede konsistens af bønnerne, de skal ikke være udkogte, men gerne have en anelse struktur og lille bid.
  • Smag til med citronsaft, eddike, chilisauce, salt og peber. Serveres rygende varm drysset med purløg eller frisk timian.

Opskrift på hjemmelavet baked beans

Rigtig go´appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.