Moussaka med hjemmelavet mornaysauce og varme krydderier
I aftes lavede jeg en super lækker omgang moussaka med tomatsalat. Det er længe siden min sidste moussaka, faktisk så længe at børnene helt havde glemt alt om det gode “græske lasagnefad”. Mine børn er vant til krydret og let spicy mad – når det kommer til mad, er de generelt nogle taknemmelige englebasser. Herhjemme laver jeg sjældent børne/voksenmad, det er virkelig skønt – jeg er glad for, at min iver og vedholdenhed har båret frugt.
Moussaka er en af de retter, jeg er opvokset med. Allerede som barn var jeg vild med den græske nationalret. Min far lavede den ofte, og det var én af de retter, jeg ofte bestilte, når vi besøgte familiens foretrukne græske restaurant. Der lå to rigtig gode græske restauranter i Aalborg, og her kom vi jævnligt. (som jeg husker det) I min barndom var vi ofte på restaurant, det var en naturlig del af min og min brors “kulturelle opdragelse”.
Min passion for mad og gastronomiske oplevelser stammer ikke fra fremmede, og den blev etableret tidligt i mit unge liv – det er en af de vigtige ting, jeg har prioriteret at give videre til mine børn. Det er en sand fornøjelse at se de små pjok nyde et måltid og gætte hvilke krydderier og råvarer, der er i maden. Det sker også, at de kommer med forslag til forbedringer ved retten. Det gør mig så stolt! 🙂
Opskriften på denne moussaka er min hidtil største succes. Jeg brugte mange af mine friske krydderurter og også rigeligt af de tørrede. Moussaken fik en behagelig varm og krydret smag. Både mand og børn var imponerede og meget glade – selv var jeg godt tilfreds med udfaldet! Dét berettiger opskriften en plads her på bloggen. Jeg har nedfældet den, mens jeg husker ingredienser og mængde. Portionen her giver rigeligt aftenmad til tre dage. Én portion er røget direkte i fryseren, og så skal morgendagens middag blot varmes og pyntes med lidt persille.
Kødsaucen
Dette skal du bruge
- 1 kg. hakket oksekød
- 4 gule løg
- 4 fed hvidløg
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 dåse tomatpure
- 1 glas syltede røde peberfrugter
- 3 dl. kraftig rødvin
- Saften af en ½ citron
- 1½ tsk. allehånde
- 1½ tsk. spidskommen
- 1 tsk. revet muskatnød
- 1½ tsk. kanel
- 1 tsk. cayennepeber
- 1 tsk. merian
- 2 tsk. oregano
- 2 tsk. timian
- 3 stængler frisk mynte
- Lidt frisk estragon
- Et halvt bundt persille
- 2-3 spsk. sherryvineddike
- ½ tsk. rørsukker
- Olivenolie
- Salt og peber
Fremgang
Svits løg, hvidløg og kød i olivenolie over flere omgange. Tilsæt de tørrede krydderier og hæld rødvin og eddike ved. Lad det koge lidt ind inden de hakkede tomater og púre tilsættes. Citronsaft, syltede pebre og de friske krydderurter tilsættes efter en god halv time. Imens moussakagryden simrer, forberedes de tynde skiver kartofler og auberginer. Lad det efterfølgende småsimre i ca. 10 minutter. Smag til over flere omgange, det skal smage kraftigt og krydret. Den kraftige smag kommer til at spille perfekt sammen med kartofler, aubergine og den hjemmelavede mornaysauce.
Fadfyld
- 5 bagekartofler
- 2 aubergine
- Friske mynteblade
- Timian
- Olivenolie
- Salt og peber
- 100 gram revet ost til gratinering
Fremgang
Skæl bagekartoflerne og skær dem i tynde skiver. Kartoffelskiverne lægges i en gryde med vand og salt og gives et let opkog. (ca. 3 minutter) Hæld vandet fra og hæld de tynde skiver op på et viskestykke til afdrypning. Auberginerne skæres i tilsvarende tynde skiver. Placer dem på en bradepande med bagepapir og dryp med olivenolie og krydr med salt og peber. Bag aubergineskiverne i ovnen i ca. 10 minutter på 175 grader.
Mornaysauce
Dette skal du bruge
- 80 gram smør
- 100 gram hvedemel
- ca. 8 dl. mælk
- 100 gram parmesanost
- ½ tsk. revet muskatnød
- 1 spsk. citronsaft
- Salt
Fremgang
Smelt smørret i en stor tykbundet gryde, tilsæt mel og lav en klassisk melbolle med mælk der piskes ved, til du har en homogen cremet masse. Tilsæt parmesanost, citronsaft, muskat og salt – lad det stå på den lave varme i ca. 5 minutter. Rør med jævne mellemrum til du er klar til at samle din moussaka.
Saml din moussaka
Placer de al dente kogte kartofler i et stort ildfast fad. (jeg brugte ét stort og ét lille fad) Krydr kartoflerne med lidt timian og læg aubergineskiverne på. Drys lidt friske mynteblade over auberginerne og dæk med kødsauce. Kom endnu et lag aubergineskiver på og dæk igen med et tyndt lag kødsauce. Hele fadet dækkes nu med et tykt lag mornaysauce gratineret med ost. Bages i ovnen i ca. 25-30 minutter ved 175 grader til osten er blevet flot gylden. Lad det færdigbagte moussakafad sætte sig lidt inden servering. (15 minutter) Drys med friskhakket persille og oregano inden servering. Server med en klassisk frisk græsk tomatsalat til.
Rigtig go´appetit!
Sofie
15. januar 2020 at 17:04Hej, det ser lækkert ud 🙂
Når du laver sådan en proportion til fryseren, har du så bagt den færdig i ovnen (30 minutter ved 175 grader), eller hvordan..? Og hvis ja, varmer du den så bare op igen i (mikro)ovnen..?
Anne Sofie
15. januar 2020 at 17:14Hej Sofie, tak for det.
Ja, jeg bager den næsten færdig og opvarmer den betrukket med stanniol, hvorefter den lige får en 5-8 minutter uden inden servering 🙂 Jeg vil anbefale du bager den optøet, ta den ud aftenen forinden og lad den langsomt tø op i køleskabet – så skal den bare have en 15 minutter.
Mvh.
Anne Sofie