Marinerede østers som delikat forret
Marinerede østers som delikat forret er noget af det nemmeste at lave. Det eneste der måske kan drille en anelse, er at finde ud af at åbne de smukke østers. Det hjælper rigtig meget at bruge en østerskniv, så er de nemme at lirke op uden at gøre skade. Marinerede østers er en super god ret at servere til gæster – det ligner en million, er nemt og hurtigt at lave, og så er der bare et eller andet fint over at spise østers. Det er som at tage en mundfuld af havet, hvor du får den bedste og mest friske smag.
Delikat forret – også lidt grænseoverskridende
At spise østers kan for mange være grænseoverskridende de første mange gange, det er en af de retter, der kræver gentagelser og tilvænning. Det har jeg hørt mange sige, og er også selv helt overbevist om, at der er noget om snakken. Jeg er selv fortsat på begynderstadiet. Første gang jeg serverede det herhjemme, var til en nytårsaften – det satte med ét gang i stemningen. Det var rigtig underholdende og spændende at prøve at spise sammen for første gang. At overskride sine grænser med noget så ufarligt som mad, synes jeg bare er sjovt – derfor er det også en ret, vi gerne serverer for venner og familie til middage.
Marinade, gratinering eller naturel
Østers er også velegnede til gratinering med ost og snasket ind i fuldfed creme fraiche, dog er det vigtigt, at østersen får en lynhurtig tilberedning ved høj varme, men mange vælger også at spise dem som de er helt uden marinade. For mit vedkommende har sidstnævnte lidt vej endnu. Modsat virker de gratinerede østers meget mere tiltalende – dem vil jeg prøve at lave næste gang, vi køber østers.
Valg af østers
Der findes et hav af forskellige østers, og det er i den grad en jungle at blive klog på som nybegynder udi østersspisning. Køb altid dine østers hos fiskehandleren eller et sted hvor du ved, de er friske og nyhøstede. Jeg har endnu ikke haft modet til at prøve en af de store Limfjordsøsters. Limfjordsøsters skulle både i størrelse og smag være østersenes “big brother”. Jeg er fortsat på et niveau, hvor jeg foretrækker en gennemtrængende havsmag krydret med lidt mineralsk eftersmag. Få et bedre overblik over de forskellige østers lige her.
Prøv også min opskrift på moules mariniéres
Marinerede østers som delikat forret
Ingredienser
- 8-12 stk. østers
- 1 pose knust is
Asiatisk marinade
- 1 dl. sesamolie
- 3 spsk. soyasauce
- 1 spsk. vand
- ½ stk. rød chili finthakket
- 2 spsk. agurk i små tern
- 1 spsk. limesaft
- 1 spsk. hakkede koriander
- 1 spsk. hakket mynteblade
- 1 tsk. rørsukker
- friskkværnet peber
Klassisk marinade
- 3-4 spsk. rødvinseddike vælg en af de gode
- 1 stk. skalotteløg
- friskkværnet peber
- 1 tsk. hakket dild
Sådan gør du
Marinader
- Pisk marinaderne godt sammen, smag til og undlad at salte marinaderne. Hæld marinaderne i hver sin skål.
Østers
- Beregn 2-3 østers pr. person. Skyl østersene fri af sand, åbn dem med en østerskniv og skær østersen fri - sørg for at hælde østerssaft og østers i hver sin lille skål, mens du rengør skallen, de serveres i. En østers skal dufte frisk af hav og kasseres uden at blinke ved det mindste strejf af dårlig lugt.
- Hæld nu din østers og vandet derfra tilbage i skallen og placer den på et fad fyldt med knust is. Læg evt. lidt citron og lime både ved siden af østersene på isen.
- Lige inden servering toppes hver østers med én af de to marinader. spis evt. lidt brød til og drik kølig champagne eller Sancerre til.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller “Tag” Madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie