Blog posts

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

Hverdagsmad, Suppe, Velkommen i mit køkken

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

I aftes stod menuen på klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller – jeg havde en liter god hønsefond tilovers fra forleden aften, hvor jeg diskede op med en omgang høns i asparges. Det var derfor helt oplagt, at bruge den gode hønsefond i en lækker kraftig klar suppe – det eneste det krævede, var nogle oksekraftben en suppevisk og en masse grøntsager. “Dette er verdens bedste suppe”, lød det fra begge mine drenge, der grådigt slubrede suppen i sig med den største velbehag, jeg længe har set – findes der overhovedet noget bedre end sådan en kompliment? Jeg tror det ikke, det er hele arbejdet værd!

I dette indlæg vil jeg ikke bruge krudt på at forklare fremgangen i at koge okse- og hønsefond, disse opskrifter ligger nemlig allerede på bloggen. Istedet vil jeg gå i dybden med hjemmelavet kød- og melboller, jeg tror nemlig, at det ofte er dem, man nedprioriterer i de små hjem – man ser sig tilfreds med de frostne boller fra Mou, måske tager jeg fejl, men én ting er sikkert – de hjemmelavet er oceaner af længder bedre, og de er overraskende nemme at lave. Når nu man allerede har brugt timer på at koge sig en lækker kraftig fond, er det umagen værd at gå skridtet videre og lave sine egne kød- og melboller. 

Opskriften på høns i asparges og dermed dejlig hønsefond kan du finde lige her – ligeledes finder du opskriften på en kraftig oksefond her. Der er mad til en hel uge, hvis du slår to fluer med et smæk. Der er nemlig til mange retter i sådan et par gryder, og det er jo helt perfekt at slutte af med verdens bedste omgang klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller – i hvert fald hvis du spørger heppekoret herhjemme. 

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

Dette skal du bruge til klar suppe
  • 1 liter hjemmelavet hønsefond
  • 1 liter hjemmelavet oksefond
  • 3 gulerødder
  • Et stykke knoldselleri
  • 1 porre
  • 1 persillerod
  • 1 pastinak
  • Lidt kørvel eller frisk timian
  • Salt og peber
Fremgang
  1. Hæld hønsefond og oksefond i en stor suppegryde, kog op og reducer en smule inden du tilsætter de finthakkede grøntsager. Ønsker du at klare din suppe, kan du følge instrukserne i denne video, men husk at salte din suppe forinden – det er super enkelt. Det er ikke altid noget jeg praktiserer, men det er som du nok kan se, heller ikke det æstetiske udtryk jeg lægger energien i. 
  2. Tilsæt grøntsagerne og lad suppen småkoge i ca. 10 minutter.
  3. Inden du tilsætter de hjemmelavet kød- og melboller, er det vigtigt, at suppen ikke koger, skru ned for varmen. Lad suppen stå og gennemvarme bollerne inden den serveres.

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melbollerKlar suppe med hjemmelavet kød- og melboller Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

Hjemmelavet kød- og melboller

Kødboller

(lav en dobbelt portion så er der til fryseren)
  • 500 gram kalv/flæsk
  • 1 stort revet løg
  • Mel til farsen har en fast konsistens
  • Masser af kværnet sort peber og salt
Fremgang
  1. Farsen røres som en almindelig kødfars til f.eks. boller i karry, lad farsen stå på køl i en times tid inden.
  2. Kødbollerne formes med to teskeer, eller trilles i hænderne som små miniboller, læg dem i småkogende vand, tilsat salt.
  3. Når de små kødboller flyder op er de færdige, ta´dem op med en hulske. 

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

 

Melboller

  • 85 g smør
  • 125 g hvedemel
  • 2 dl. vand
  • 2 spsk. citronsaft
  • 3 æg
  • Salt, hvid peber
  • 1 spsk. finthakket frisk timian eller kørvel, kun nippet blade 
Fremgang
  1. Bring smør, vand og citronsaft i kog i en gryde, tilsæt mel og pisk grundigt til dejen er ensartet og glat.
  2. Pisk salt, peber og timian/kørvel i og ta gryden af varmen. Du kan undlade at tilsætte citron og krydderurter, hvis du ønsker en helt klassisk melbolle, men de smager altså forrygende sådan.
  3. Dejen køles en smule af inden æggene piskes i et ad gangen. Kom enten dejen i en sprøjtepose/frysepose og klip af med en saks, eller form dem manuelt med to teskeer. 
  4. Kom straks melbollerne i letsaltet vand hvor de simre let i max 5 minutter. Tag bollerne op med en hulske og læg i iskoldt vand. Dryp af i et dørslag. Varmes i suppen lige inden servering (de må ikke koge).

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller
Formet med to teskeer
Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller
Klippet over med saks fra frysepose

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melbollerKlar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

Klar suppe med hjemmelavet kød- og melboller

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

1 Comment

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.