Fredagsbøf med sauce bourguignonne
Sauce bourguignonne er en af de saucer vi elsker at slubre i os i selskabet med en god bøf. Herhjemme er vi nemlig tilhængere af en stor saftig rød bøf, og det hænder tit at det er hvad der lander på menuen om fredagen – heraf navnet, Fredagsbøf. Det er nemt, hurtigt og så er det en rigtig god måde at starte den påbegyndte weekend. I aftes lavede jeg Fredagsbøf med sauce bourguignonne med svampemix, små fine kartofler og aspargesbroccoli – samt en lækker cremet pure af blomskål og selleri. Det var en lækker fredagsmiddag. Retten havde en god sammensætning af råvarer og hele middagen var klar på bare 45 minutter, (hvoraf jeg var aktiv i køkkenet i ca. 20 minutter) Her er det saucen der tager tid, men når den først er sat over, passer den sig selv. Det er en fredagsmiddag der er nem at overskue og en sikker succes herhjemme. Jeg vil derfor gerne dele mit bud på en god fredagsbøf med den lækre sauce bourguignonne med dig.
Fredagsbøf med sauce bourguignonne med svampemix:
Du skal bruge det du ser på billedet herunder
Det skal du bruge til din sauce
- 50 g hakkede brune champignoner
- 2 finthakkede skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- Lidt olivenolie
- 4 dl rødvin – en god Pinot Noir er perfekt, den behøver absolut ikke at være fra Bourgogne
- 2 dl kalve fond eller en god bouillon
- 1-2 timiankviste
- 1 gren frisk rosmarin
- Et par stilke bredbladet persille
- Et par laurbærblade
- En klat koldt smør
- ½ dl. fløde
- Lidt citronsaft
- salt og kværnet peber
- 100 g svampemix i tynde skiver eller kvarter, se billede
Sådan laver du saucen
Hakkede champignon, løg og hvidløg, svitses i olivenolie. Hæld vin og fond/bouillon over sammen med krydderurterne. Lad det hele småkoge uden låg i ca. 30 minutter. Si det og kasser alt undtaget væsken. Reducer ved at koge op igen og tilsæt fløde, lidt citronsaft og smag til med salt og peber – Inden svampemixen ristes på en tør pande er det en god ide at piske det kolde smør i saucen, hvorefter de ristede svampe kommes i. Servér med et par drys fra friske urter – timian, rosmarin eller persille. Mangler saucen lidt konsistens, kan du drysse med en smule maizena saucejævner.
Tilbehør
Små fine kartofler, pure og asparges-broccoli
Skyl de små kartofler og kog dem i saltet vand til de er møre. Skær selleri og blomkål i mindre stykker og kog det i saltet vand i en gryde i ca. 15 minutter. Læg en si i gryden og damp din asparges-broccoli ved at komme grydens låg ovenpå sien, mens selleri og blomkål koges. Hæld vandet fra og tilsæt en klat smør, en anelse citronsaft og et drys flagesalt – Blend det med din stavblender, til du opnår en purekonsistens.
Jeg har købt svampemix, skovsyre, bøffer og asparges-broccoli i Kvickly, Nørresundby, og mon ikke samme råvarer findes i andre COOP butikker rundt i landet ?
Bøfferne
Steg bøfferne i smør og olivenolie på en grillpande på højeste varme.
Server retten og pynt med friske krydderurter, jeg brugte rosmarin, persille og skovsyre, det gav lidt ekstra spark og dybde.
Go´appetit!

Katrine
13. februar 2016 at 18:29Uhm, det ser lækkert ud!! 🙂
Annesofie
14. februar 2016 at 11:06Tak, Katrine – Det var super lækkert 🙂
Erling M
5. juli 2017 at 19:44Hvorfor bruge svampe fra Polen når der de fineste kantereller i de danske skove nu ?
Har idag 5 juli plukket 1kg kantereller på 1 time.
Men dit tilbehør til bøfferne skal prøves på fredag med selv pluk
Anne Sofie
30. juli 2017 at 18:24Kære Erling, det lyder lækkert med 1 kg selvplukkede kantareller. Hvis jeg kunne, ville jeg altid vælge de friske fra skoven eller på Læsø, men nu er opskriften jo netop delt udenfor sæson. Det er jo heller ikke alle der har mulighed for eller overskud til at gå på svampejagt. Men lækkert er det og det er også noget vi i familien gør indimellem 🙂 God fornøjelse med menuen. De bedste hilsner 🙂
Mette
4. januar 2018 at 21:52Hej,
Kan du mon forklare hvilken fond du bruger?
Har lavet denne sauce nogle gange og bare vippet en flaske touch of taste kalvefond i, 180 ml. Resultatet bliver godt men smagen en meget kraftig og jeg bliver tvivl om jeg anvender fonden korrekt 🙂 …især efter jeg netop læste at af netop denne fond svarer 1,5 spsk til en bouillonterning og andre mærker skal fortyndes med en dl vand pr skefuld. Måske jeg har været lige lovlig gavmild med fond’en 🙂
Tak – og godt nytår!
Anne Sofie
5. januar 2018 at 05:52Hej Mette. Beklager det er min fejl, at jeg ikke har været tydelig nok i opskriften. Det jeg bruger er hjemmelavet fond, hvorfor det er knap så koncentreret, som den du har anvendt. Bruger du købe boullion, skal det enten koges op i vand eller doseres ned til mindre doser. Hvis du bruger den flydende bouillon, ville jeg holde mig til 3-4 spsk. 🙂 Jeg håber dette er fyldestgørende. Mvh. Anne Sofie
Mette
10. januar 2018 at 11:38Hej,
Og tak for svar 🙂
No worries. Det var faktisk en anden opskrift, dog magen til, jeg lavede saucen ud fra, og jeg kom forbi din da jeg forsøgte at opklare fond-mysteriet. Jeg var dog i netto i går og så tilfældigt den fond jeg havde brugt. Der lærte jeg så, at det er en god ide at læse alt der står på flasken. For så ville jeg have vidst, at jeg skulle bruge ca 1,5 skefuld af den pr dl vand. Jeg skulle altså ikke vippe hele flasken i som jeg gjorde, men have brugt netop 3-4 skefulde kogt op i to dl vand. Ikke noget at sige til at saucen blevet aldeles kraftig i smagen, haha 😀
Nå, der er vist ikke andet for end at lave mere sauce og flere bøffer så jeg kan få det lært!