Blog posts

Fedme fordom – Opråb

Livsstil

Fedme fordom

– Opråb

Der er ingen tvivl om at fedme er et problem, det er usundt for kroppen og sikkert også problematisk for det mentale helbred, lad os bare slå dette fast – Men lad os nu for pokker lade være med at stigmatisere og pege fingre ad hinanden, det tangerer til mobning – Måske ville det være langt mere sagligt hvis vi lod fingeren pege mod os selv. Er “De fede” egentlig blevet et jaget folkefærd, ligesom rygerne ?

Jeg oplever at der er en udtalt “fedme fordom”. “Det er dovenskab, de spiser for meget, de skal bare ta sig sammen” osv. Har du ikke hørt det ? Det er udtalelser jeg mindes jeg også selv har haft i min mund et par gange, men hvor er det dog bare naivt. Jeg mener, at hele fedme problematikken anskues forkert, man skal se meget mere nuanceret på de bagvedliggende faktorer -svaret og løsningen på fedme er ofte alt for simple og unuanceret fremstillet og det tror jeg bl.a. skaber en masse misforståelser og fordomme. Derfor dette opråb.

Jeg faldt over en artikel på facebook fra naturli.dk –  artiklen er fra Politikken.dk. Jeg fik lyst til at dele den med dig, fordi jeg mener, det er vigtigt at sætte spot på nogle af de utallige simplificerede og ganske overfladiske betragtninger der skaber fordomme om fedme og om de mennesker, der hører til i denne kategorisering. Det har jeg altid følt var en skæv, uværdig og ikke mindst diskriminerende boks at sætte mennesker i – en boks som jeg er sikker på, mange homoseksuelle eller mennesker med anden etnisk herkomst har oplevet at sidde lidt fast i. Man fokuserer på boksen i stedet for mennesket. Det hedder de fede, de homoseksuelle osv. Jeg er virkelig træt af disse betegnelser og jeg er endnu mere træt af uvidende mennesker der flittigt deler deres perspektiv og løsning til fedmeproblematikken på de sociale medier.

Det er muligt de ikke selv er klar over hvad det er de er med til, nemlig at stigmatiserere de mennesker som i forvejen har rigeligt med udfordringer i livet. “At sparke til den der ligger ned”, er ikke en god motivationsstrategi – er der nogensinde nogen der er vokset ved at blive banket oveni hovedet ? Jeg tror egentlig at vi i vores iver for at fremhæve os selv positivt, særligt på de sociale medier, i stedet fremstiller os selv som overfladiske og uvidende – det er lidt uheldigt, for de har ret til at være stolte af dem selv og deres succes med den sunde livsstil, de mennesker der mestre dette.

Her mener jeg dybt alvorligt uden ironisk klang, at jeg tar hatten af for dem der finder tid og overskud i en travl og krævende hverdag at holde den sunde krop og løbe de 10 km 4 gange ugentligt. Det er virkelig, har jeg erfaret lidt af en bedrift, men kan vi lige blive enige om at denne bedrift ikke gir “carde blance” til at dømme andre mennesker, der ikke formår dette ?

Hvor mange gange har du ikke set Christian Bitz motto “LUK MUNDEN OG LET RØVEN” florere på facebook eller andre tilsvarende udsagn med misforståede forklaringer på fedme ? Hvis bare livet var så simpelt. Jeg provokeres og irriteres af den slags “kampråb” og udtalelser og eksponeringen af disse budskaber er enorme. Man skal huske på at mennesker er vidt forskellige – hurra for mangfoldigheden, her skal være plads til alle.

Skal vi ikke bare holde os til den simple “børne- regel” om at vi kalder hinanden ved navn og ikke fokuserer udelukkende på hvad “vi” ser ? Hvad giver os ret til at dømme andre ? Jeg er klar over at denne fedme fordom ikke kan komme til livs, men jeg håber virkelig, at der på sigt kommer langt mere fokus på dette nemlig den bagvedliggende grund til fedme. Så tror jeg på, at vi får lettere ved at lave en indsats, der kan forbedre problematikken.

Der er så mange nuancer i dette omfattende og komplekse emne og jeg kunne blive ved, jeg vil dog ikke trætte dig med yderligere pointer.

Jeg vil slutte mit lille opråb med at ønske dig og dine en rigtig god weekend til denne vedrørende sang.

 

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.