Cote de boeuf – den perfekte delebøf
Herhjemme er der ingen tvivl om, at cote de boeuf er den perfekte delebøf. Vi enten griller eller steger den hårdt på en grillpande med smør, rosmarin og hvidløg. Enkelte gange har jeg brunet den i smør og bagt den færdig i ovnen ved lave varmegrader, men synes jeg ikke giver bedste resultat.
Cote de boeuf – den perfekte delebøf er en smagfuld krabat med en dejlig kødstruktur, du får to slags kød i én og samme bøf. Nu hvor børnene ikke længere er småt spisene, er 1 stk. cote de boeuf ikke længere nok, selvom det er en ordentlig klippert – de elsker også det møre og saftige kød.
Udskæringen
Chefbøffen som vi også kalder den populære udskæring, er ribeye som du kender fra en klassisk god bøf fra højreb, blot med skaftet på til at give en masse god og kraftig smag til kødet. Vi skærer det direkte ved spisebordet, det må gerne være lidt rustikt – det minder os om Italien, og giver stemning ved måltidet.
I denne ret spiller kødet uden tvivl hovedrollen, og jeg serverer typisk en god ratatouille, en kartoffel af en art, Hjemmelavet bearnaisesauce og lidt grillede eller bagte grøntsager til. Det vigtigste er at få tilført retten en god portion syre, forskellige smage og meget gerne flere konsistenser. Cote de boeuf kan købes ved slagteren, de fleste store supermarkeder med slagterafdeling og ikke mindst på nettet. Jeg køber det dog aldrig online, da jeg godt kan lide at se, dufte og mærke kødet forinden.
Cote de boeuf - den perfekte delebøf
Ingredienser
Kødet
- 2 stk. cote de boeuf ca. 700 gram pr. stk.
- 3 kviste rosmarin
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk. flagesalt og friskkværnet peber
- 1 spsk. smør
- 2 spsk. olivenolie
Tilbehør
- 600 gram nye kartofler
- 3 spsk. smør
- ½ bundt persille
- 500 gram cherrytomater på stilk
- 2 spsk. citronsaft
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. salt og peber
- 3 hele rødløg
- 4 fed hvidløg
- 4 dl. hjemmelavet bearnaisesauce se link i ovenstående
Sådan gør du
Tilbehør
- Kog kartoflerne til de netop er færdige, hæld vandet fra og tilsæt hakket persille, smør flagesalt og friskkværnet peber. Vend kartoflerne et par gange til alle er godt smurt ind i smør og krydderier.
- Bag tomaterne med stilk i et ildfast fad med olie, salt og citronsaft i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter. Halver rødløgene og læg dem samt hvidløgsfed ned i fadet, så det kan bage med.
- Lav en hjemmelavet pebersauce, whiskeysauce eller bearnaisesauce til kødet - find opskrift på saucerne her på madfilosofie.
Kødet
- Ta´kødet ud af køleskabet et par timer inden det skal steges. Krydr med salt, peber og rosmarin. Steg bøffen på en varm grillpande i smør og olie samt et hvidløgsfed og lidt rosmarin. Tilsæt gerne et par ekstra spiseskefulde smør på panden og pøs det udover bøfferne sammen med krydderierne.
- Steg bøfferne i ca. 8-10 minutter på hver side afhængig af tykkelse. Brug et stegetermometer hvis du er nybegynder udi stegning af chefbøf. (54 grader + hviletid)
- Lad kødet stå og hvile i ca. 10 minutter, anret på et stort spækbræt eller fad, eller skær kødet ud og anret det hele på tallerkener. Der er rigeligt mad til 4 personer.
- Pynt med friske krydderurter, en grillet citron eller en simpel salat.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie
Carina
5. august 2019 at 13:06Årh det er for længe siden jeg har fået en god bøf!
Sille og Silas
5. august 2019 at 15:38Mine tænder løber i vand ?