Opskrift på moules mariniéres
Denne opskrift på moules mariniéres den franske klassiker er virkelig nem at gå til. Det vigtigste er, at du har nogle helt friske gerne nyhøstede muslinger. Da vi var i sommerhus ved Limfjorden, kunne vi bestille helt nyhøstede muslinger aftenen før, hvorefter de høstede de flotte muslinger morgenen efter, læs mere her. Det er sådan noget, jeg bare knuselsker. Det giver bare så god mening at bruge helt friske råvarer, og det er en fornøjelse at arbejde.
Nem opskrift på den klassiske moules mariniéres
Opskriften har jeg tilpasset ud fra anvisninger fra et hold venner, der introducerede retten for mig for et par år siden. Det er ikke en ret, jeg har lavet mere end et par gange, men omvendt kræver den heller ikke øvelse. Det er vigtigt, at du ikke overtilbereder muslingerne, så bliver de seje og gummiagtige i konsistensen. Hold derfor øje med dem hele tiden, kig under låget hver gang du har rystet den store gryde. Har de åbnet sig og er flotte gullige, er de sikkert klar til servering – du kan tage en hurtig smagsprøve. Brug en dejlig tør og frisk hvidvin til at dampe muslingerne i.
Klargøring af muslinger
Det er vigtigt at muslingerne renses ordentligt forinden, det står Mads for, imens jeg skærer grøntsagerne i små tern. Brug gerne en børste eller svamp samt en kniv til at rense skallerne. Hver enkelt musling renses for sand og skæg. Åbner muslingerne sig, får de et par små stød mod køkkenvasken og lægges i en skål for sig – lukker de sig ikke helt efter et par minutter, kasseres de uden at tage nogle chancer.
Hvidvinsdampede blåmuslinger er også rigtig lækre i en pastaret som denne, blot tilsæt retten 5-6 skaller. Du kan også droppe fløden og servere retten til sprøde hjemmelavede fritter til en skøn hjemmerørt Aioli – voila så har du en lækker moules frites.
Opskrift på moules mariniéres
Ingredienser
- 2-3 kg friske muslinger blåmuslinger
- 2 stk. porrer kun det hvide stykke
- 2 stk. gulerødder
- 3 stk. skalotteløg
- 3 stk. hvidløg
- 3 spsk. olivenolie
- 1 bundt persille helst bladbredet
- 3 kviste frisk timian
- 3 dl. hvidvin tør
- 2 dl. piskefløde
- 1 stk. citron
- 1 spsk. friskkværnet peber
- 1 stk. baguette
Sådan gør du
- Skræl gulerødder, løg, hvidløg og rens porrer. Skær gulerødderne i små tern, snit porrer, løg og hvidløg fint og læg grøntsagerne i små skåle for sig.
- Skyl persillen og hak den groft.
- Rens da muslingerne grundigt over rindende vand og gennemgå hver skal nøje, læs beskrivelsen i teksten ovenfor, hvis du er usikker.
- Hæld olien i en stor gryde og sauter nu grøntsagerne heri under omrøring sammen med timiankviste. Der skal være godt med drøn på varmen under gryden. Hæld hvidvinen ved, når det koger op tilsættes muslingerne sammen med en håndfuld persille og en masse friskkværnet peber. Husk låg på gryde.
- Ryst gryden over flere omgange, så alle muslingerne får varme. Muslingerne skal åbne sig, de er færdige efter max 5 minutter. Er der enkelte muslinger, der ikke åbner sig, skal de kasseres.
- Med en hulske øses muslingerne op i dybe tallerkener, placer resten af skallerne i en stor skål. Når alle muslinger er oppe af gryden tilsættes fløden, kog den op i et par minutter og smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.
- Hæld en grydeske suppe over hver tallerken med dampede muslinger og drys med hakket persille. Anret også tallerkenen med en enkelt citronbåd. Spis nybagt baguettes til og dyb brødet i suppen.
Bon appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller “Tag” Madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie
1 Comment