Blog posts

Tiramisu – cremet og lækker italiensk dessert

Tiramisu – cremet og lækker italiensk dessert

Velkommen i mit køkken

Tiramisu – cremet og lækker italiensk dessert

Tiramisu er en italiensk dessert som alle herhjemme holder rigtig meget af. Når vi er på restaurantbesøg i Italien, er det en fast tradition, at vi slutter aftenen af med en omgang tiramisu – vi hygger os med at sammenligne de forskellige tiramisuserveringer og giver point for bedste smag og konsistens – vi har smagt et utal af variationer af den klassiske italienske dessert – nogle bedre end andre og de mange præferencer har uden tvivl været med til at optimere min egen opskrift.   

Siden jeg startede med at lave min egen hjemmelavede tiramisu for godt 10 år siden, har jeg brugt marsalavin fremfor den søde amarettolikør, som italienerne oftest foretrækker i deres tiramisu – alene af den simple årsag at marsalavinen simpelthen smager bedst. Marsala er generelt super anvendeligt i madlavning, desserter og saucer, men den kan også nydes som aperitif til ost og desserter på linje med portvin og andre hedvine – smagen er virkelig lækker, og den gør noget godt i samspil med den fedme og grundsmag, der i tiramisuen. 

Prøv disse retter med marsalavin: 

Klassisk italiensk saltimbocca
Kylling i marsalasauce

At lave tiramisu er meget nemmere end mange umiddelbart vil tro – jeg fik i hvert fald en del henvendelser i beskedindbakken på min instagramstory i weekenden, og jeg kan forsikre Jer om, at det er en dessert, alle kan lave. Fredag morgen smækkede jeg desserten sammen, inden jeg kørte på arbejde, og fredag aften var den helt perfekt. Ligesom lasagne er det en lag på lag ting, der kun bliver bedre af at stå og trække – den er også god på anden og tredjedagen. Som så meget andet er det vigtigt at anvende gode råvarer, så går det aldrig galt. Desserten ligger måske lidt i den dyre ende, da man bl.a. skal købe marsalavin og mascarpone – til gengæld kan du bruge marsalavinen til så meget andet efterflg. 

Tiramisu – cremet og lækker italiensk dessert    

Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert

Dette skal du bruge (Stor portion min. 8 pers.)

  • 4-5 stk. æg afhængig af størrelse
  • 125 g sukker
  • Kornene fra en vanillestang
  • 500 g marscarpone
  • ca. 4 dl stærk kaffe eller tre espressoshot
  • 1½ dl. marsala
  • 1-2 pakker ladyfingers
  • Ca. 1 spsk. kakaopulver
  • skrallen fra 1 usprøjtet appelsin samt lidt tynde skiver til pynt
  • Lidt mynteblade til pynt

Sådan gør du

  1. Del æggeblommer fra hvider, pisk blommerne med sukker og vaniljekorn til du har en lys æggesnaps, der skal piskes længe til sukkeret er helt opløst. Tilsæt mascarponen lidt af gangen og pisk til konsistensen er ensartet. Pisk hviderne stive og vend dem forsigtigt i mascarponecremen.
  2. Bland kaffe og marsalavin i et lille fad eller tilsvarende, lad det afkøle inden du ganske kort dypper dine ladyfingers i kaffelagen en af gangen – dyp kun i 1-2 sekunder. Kom efterflg. ladyfingers i et stort dybt fad, placer dem tæt op ad hinanden.     
  3. Hæld et tykt lag mascarponecreme ovenpå dine ladyfingers og læg nu endnu et lag med ladyfingers dyppet i kaffelage ovenpå. Gentag dette til fadet næsten er fyldt (ligesom lasagne, 2-3 lag). Slut med et lag mascarponecreme drysset med kakao. Brug en si til at fordele kakaopulveret jævnt.    
  4. Pynt den færdige tiramisu med revet appelsinskal samt et par tynde appelsinskiver og et par mynteblade, stil tiramisuen på køl i mindst 8-10 timer. Server til kaffe, rødvin eller et glas dessertvin.    

Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert Tiramisu - cremet og lækker italiensk dessert
Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.