Blog posts

Syltede blommer i whiskey med vanilje og citronskiver

Syltede blommer i whiskey med vanilje og citronskiver

Desserter, Tilbehør, Velkommen i mit køkken

Syltede blommer i whiskey med vanilje og citronskiver

Syltede blommer i whiskey er lavet af de pæneste blommer fra mit blommetræ, de andre blommer har vi spist ovenpå morgenmad og brugt i madpakkerne. I år har mit bommetræ ikke vist sig fra dets mest gavmilde side. I år er blommerne næsten gået til, inden de blev helt modne – de er nærmest gået fra beske til rådne blommer på bare en dag eller to. Så jeg er glad for, at jeg fik syltet lidt af dem trods alt.

Få brugt dine blommer

Har du modsat mig været heldig med dit blommetræ i år, vil jeg anbefale dig at lave blommemos til fryseren eller bagte blommer med sherry til en lækker blommetrifli. Du skal også lave små glas med blommechutney (blommestykker, olivenolie, chili, rødløg, krydderurter og citronsaft bages i ovnen). Har du rigtig mange blommer kan du lave hjemmelavede svesker, det er super nemt. Sveskerne halveres, udstenes og tørres i ovnen med lågen på klem ved ca. 50-60 grader i mange timer, til de er blevet til svesker. 

Sådan bruger du syltede blommer i whiskey 

Syltede blommer i whiskey bruger jeg mest i desserter, men de er også lækre sammen med musli ovenpå morgenmadsprodukter, og til ostebordet er de et perfekt match. Er du ikke vild med whiskey eller cognac, kan du bruge mørk rom med appelsinsaft og lidt mynteblade. Madeira, portvin, grand manier og sherry er også velegnet til syltede blommer – prøv dig frem med lidt forskellige glas. Se også min opskrift på syltede kirsebær, dem glæder jeg mig til at forvandle til kirsebærsauce til december.  

Serveringstip

Vil du lave en skøn dessert med syltede blommer i whiskey, vil jeg anbefale dig at varme blommerne på en pande sammen med lidt af whiskeylagen tilsat lidt brun farin og hakkede mandler. Smelt sukkkeret godt og kog ind til du har en tyk klistret lage. Server de lune blommer til vanilieis med mynteblade og intens brownie eller som trifli med fløde og makroner. 

Syltede blommer i whiskey med vanilje og citronskiver

Dette skal du bruge

  • ca. 20 hele blommer
  • 1 god vaniljestang
  • 5 spsk. brun farin
  • 2 spsk. sukker
  • 1 lille økologisk/usprøjtet citron
  • 2½ dl. whiskey
  • ½ dl. cognac, kan udelades
  • Lidt frisk rosmarin

Sådan gør du

  1. Skyl blommerne grundigt, skær dem over på midten og fjern stenene med en urtekniv.  
  2. Skyl citronen og skær den i skiver. Har du en stor citron er det nok med halvdelen.    
  3. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, bland dem med lidt alm. hvid sukker for at få kornene adskilt.
  4. Kom vaniljekorn og vaniljestænger, sukker, brun farin, citronskiver og alkohollen i en tykbundet kasserolle og bring det i kog i ganske kort tid til sukkeret er opløst.  
  5. Imens fyldes et skoldet og atamonskyllet sylteglas med alle de halve blommer, hvorefter lagen hældes på glasset.     
  6. Kom også citronskiverne og vaniljestængerne ned i glasset og læg lidt frisk rosmarin på toppen, det giver en dejlig aromatisk smag til de syltede blommer i whiskey. 
  7. Sæt straks låget på og stil glasset på køl, efter nogle dage kan du igen smage på lagen og evt. fjerne nogle citronskiver, hvis lagen er for syrlig.
  8. De syltede blommer smager dejligt allerede efter en lille uge, men ønsker man en mere intens smag, anbefaler jeg at vente et par uger inden de tages i brug.
  9. Vend bunden i vejret på glasset én gang dagligt i de første 4-5 dage, for at give marinade til de blommer der vil flyde ovenpå. De syltede blommer kan holde sig i mindst 2-3 måneder i køleskabet.   

Syltede blommer i whiskey med vanilje og citronskiver Syltede blommer i whiskey med vanilje og citronskiver Syltede blommer i whiskey med vanilje og citronskiver

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.