Sunde og super sprøde tomatchips
Opskriften på disse sunde og super sprøde tomatchips har jeg eksperimenteret med over tid for at finde frem til den helt rigtige sprødhed og smag. Jeg har nu endelig fundet den perfekte metode, og jeg er meget begejstret for resultatet.
Den helt rigtige metode
Jeg har som sagt eksperimenteret med forskellige tilberedninger, inden jeg blev helt tilfreds med disse sunde og super sprøde tomatchips. Først prøvede jeg at ovnbage dem – de smagte godt, men levede ikke op til min forventning om crispy tomatchips. De var meget lig tyndskårne soltørrede tomater i smag og konsistens, hvilket var ganske lækkert, men havde absolut intet med sprøde chips at gøre.
– Ovnbagningsmetoden tog iøvrigt flere timer, da tomatskiverne bages ved svag varme. Efter et par forsøg gik jeg over til mikroovnen. Det blev altså her, jeg skulle finde den perfekte sprødhed og smag. Efter andet forsøg fik jeg succes med mikroovnen, der gav mig disse sunde og super sprøde tomatchips.
Sunde og sprøde tomatchips ved brug af mikroovn
Det tager cirka 30 minutter at fremstille en portion sunde og super sprøde tomatchips. Først skal tomatskiverne saltes og udvandes, så pensles med olivenolie og krydderier, inden de sprødsteges i mikroovnen i ca. 1 x 4 minutter alt efter størrelse. Efter hvert minut er det vigtigt at fjerne kondens fra mikroovnen med et stykke køkkenrulle – det sikrer at tomaterne ikke dampes. Vær omhyggelig med at tørre på mikroovnens sider, front, bund og top.
Brug de sunde og super sprøde tomatchips i dine madretter
Disse tomatchips er anvendelige i alle mulige madsammenhænge. Brug dem som toppings ovenpå suppe, gryderetter, i salater, omeletter og burgers – eller som intens smagsgiver til et lækkert gourmetmåltid. Du kan også bare nyde dem som sunde snacks. Krydr dem som du vil. De er gode helt klassisk med salt, men jeg vil også varmt anbefale dig, at prøve med krydderier. Vi har bl.a. brugt de sprøde tomatchips som topping ovenpå ristaffel og kalveculotte – ved begge retter sad den lige i øjet – se nedenstående billede↓
Sunde og super sprøde tomatchips
Dette skal du bruge
- 5-8 forskellige hårde tomater, røde, gule eller grønne
- Olivenolie
- Køkkenrulle
- Mikroovn
- Salt
- Krydderier, evt. oregano, barbecue, hvidløgspulver
Sådan gør du
- Skær tomaterne i tynde skiver 1-2 mm tykkelse, brug en meget skarp kniv eller mandolinjern. Placer hver enkelt tomatskive på et stykke køkkenrulle, dup hver skive tør med endnu et stykke køkkenrulle.
- Drys nu tomatskiverne med fint salt. Lad dem stå i godt 10 minutter. Salten trækker vandet ud af tomaterne, hvilket er vigtigt, hvis du ønsker nogle super sprøde tomatchips.
- Dup endnu engang tomatskiverne og placer et stykke køkkenrulle ovenpå – vend nu alle tomatskiverne ved at holde med hænderne på de to stykker køkkenrulle. Drys nu den anden side af tomatskiverne med salt og lad dem igen stå og trække i ca. 10 minutter, inden de duppes på ny.
- Pensl mikroovnens glaspade med olivenolie, og læg tomatskiverne op på pladen enkeltvis. Det er vigtigt at tomatskiverne er nogenlunde lige store. Har du mange størrelser, er det bedst at samle de små skiver og store skiver for sig, steg dem separat. Pensl eller dup nu tomatskiverne med lidt olivenolie og krydr som du ønsker – barbecue, oregano, hvidløgspulver osv.
- Giv dem først 1 minut i mikroovnen på fuld styrke, tør mikroovnen med køkkenrulle, ved hvert minut er det vigtigt at tørre alle mikroovnens sider med køkkenrulle, så al kondens fjernes.
- Tomatskiverne skal have fra 3-4½ minutter i alt (afhængig af størrelse). Først 1 minut så aftørring, så 1 minut mere og aftørring osv. Det er vigtigt at holde øje i de sidste 1½ minutter, da det pludselig kan gå stærkt – de smager ikke godt brankede.
- Fjern tomatskiverne fra glaspladen og læg dem på et stykke køkkenrulle til afkøling. De er allerbedst når de spises kort efter tilberedning eller indenfor et par timer. De kan dog sagtens opbevares i en tæt beholder eller et glas med låg – der er dog risiko for, at de taber lidt crisp.
- De sunde og super sprøde tomatchips er yderst velegnede til at pimpe enhver tallerken med, særligt til et flot gæstemåltid. Brug dem til et lækkert rødt stykke kød, i en salat, oven på risotto eller på en suppe – min anbefaling er, at du laver dem samme dag, som de serveres.
Tip
Du kan også lave tomatpulver ud af dine sprøde tomatchips ved enten at bruge en morter (fint pulver) eller knuse dem i hænderne for at bevare lidt crisp og konsistens. Tomatpulveret giver et ekstra pift til de fleste retter, vi spiste det med stor velbehag ovenpå denne dejlige middag – det gav en god oplevelse med lidt crisp og intens tomatsmag. Opbevar tomatpulveret i små glas.
Rigtig go´appetit!