Pikante frikadeller med grøntsagsbid
Disse pikante frikadeller med grøntsagsbid består af en almindelig dellefars rørt med små tern af forskellige grøntsager samt en smule pandestegt bacon for at tilføre dellen en anelse røgsmag. Frikadellen kommer i mange variationer. Vi kommer ikke udenom den traditionelle frikadelle, fiskefrikadellen, de italienske, græske og tyrkiske frikadeller eller kyllingefrikadellen, grøntsagfrikadellen, squashfrikadellen og falaflen. Frikadellen er i alle afskygninger særdeles populær. Det kan ikke kan overraske nogen, deller smager super godt og scorer højt ift. sværhedsgrad og madbudget.
Få vigtige smagselementer med
At røre en god dellefars kræver ingen gastronomiske udskejelser, det vigtigste er at tilføre farsen smag. Den gode smag kan komme fra mange forskellige smagsgivere som løg, sennep, øl, tomatpure, krydderier og grøntsager m.m. Det er også vigtigt, at tilsætte farsen lidt konsistens, samt et element som æg der binder dellen sammen. Det er ingen videnskab at lave en velsmagende frikadelle, men det skader bestemt ikke at overveje sammensætningen forinden. Udover at det nemt og hurtigt at fremstille en god frikadelle, har frikadellen også den fordel, at den går godt sammen med det meste tilbehør. Du kan matche frikadellen med alle slags kartofler, pasta, salater, grøntsager for blot at nævne nogle få.
Opskriften på disse pikante frikadeller med grøntsagsbid er vi blevet rigtig glad for herhjemme – sammensætningen af fennikel, blegselleri, peberfrugt, frisk timian og forskellige løg samt bacon komplimenterer hinanden rigtig godt i forening med den traditionelle dellefars. Her er velsmag for alle pengene, og forskelligartede konsistenser der giver dellen en behagelig struktur. Frikadellen er blød, saftig og let indeni med lidt bid fra små grøntsagstern, samt sprød og fast udenpå med en let karamellisering fra stegningen, hvilket giver et ekstra pift til smagen.
Prøv også mine lækre kyllingefrikadeller med rucolasalat og citronskal, find opskriften her
Pikante frikadeller med grøntsagsbid
Ingredienser
- 500 gram svinefars
- 1 stk. æg
- 1 tsk. dijonsennep
- 1 dl. vand
- 3 stk. skalotteløg
- 2 stængler forårsløg
- 1 fed hvidløg
- ½ stængel blegselleri
- 1 stk. rød snackpeber
- ½ dl. små fennikeltern
- ½ stk. porre svitset i smør
- 75 gram stegt bacon afkølet
- 2 tsk. salt
- 2 spsk. frisk blød timian
- 2 tsk friskkværnet peber
- 1 knivspids allehånde
- 1 knivspids revet muskatnød
- 1-2 spsk. mel
- 2 spsk. rasp
Sådan gør du
- Skær porren i tynde små skiver og steg dem i lidt smør på en pande sammen med bacon. Steg ikke baconen sprød, den skal blot gyldne let, stil til side og lad afkøle. Hak baconen i mindre stykker inden den røres i farsen.
- Riv skalotteløg og hvidløg, skær alle grøntsagerne i små tern af en ½ cm på alle sider, læg det fra i en skål. Nip de bløde timianblade af krydderurten og læg også dem fra i en lille skål.
- Rør dellefarsen med æg, vand, løg, sennep, krydderier og grøntsagstern samt bacon og porrestykker. Tilsæt da mel og rasp, rør det hele grundigt. Farsen skal være mere blød end fast. Lad gerne farsen trække på køkkenbordet i ca. 30 minutter inde dellerne steges.
- Form frikadellerne i hånden ved brug af en spiseske og steg dem i olivenolie samt smør til de er gyldne. Frikadellerne skal være sprøde udenpå og bløde samt faste indeni.
- Server til nye kartofler, salat og sauce, pasta, rugbrød eller kartoffelsalat.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe eller komme med yderligere inspiration.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie