Blog posts

Mør og saftig oksecuvette med portvinssauce

Mør og saftig oksecuvette med portvinssauce

Gæstemad

Mør og saftig oksecuvette med portvinssauce

Hermed mit bidrag til en dejlig mør og saftig oksecuvette med portvinssauce, ovnbagte kartofler og rodfrugter serveret med en glat selleripure. Cuvettestegen er en noget billigere udskæring end den mere populære culottesteg. Cuvetten ligner culotten, men er mildere i smagen og har en finere kødstruktur. Med en cuvettesteg kan du snildt få møre og smagfulde skiver kød, der passer til det meste tilbehør. Kødet egner sig bedst i tynde skiver skåret på tværs af kødfibrene.  

Prioriter kvalitet

Da cuvettesteg er en forholdsvis billig udskæring, er der plads til at prioritere et stykke kød i en god kvalitet. Vi bruger selv lidt forskellige lokale “kødpushere” der alle har et bredt udvalg af kød indenfor økologi og kødkvæg som Black Angus, hvor kvaliteten i top. I supermarkederne er udvalget dog indenfor en årrække blevet betydeligt bedre, her kan du ofte købe kød af samme gode kvalitet. Det betaler sig at holde øje med gode tilbud i supermarkederne. Men også hos den lokale slagter eller i div. ja tak auktioner på nettet. Her er ofte ret mange penge at spare på udskæringer i god kvalitet, så er det med at fylde fryseren.       

Tilbehøret der “gør´et”

Cuvettesteg passer til alle årstider, det smager godt braiseret, grillet, sousvide tilberedt og ovnbagt. Om sommeren fortrækker jeg den grillet i en snasket marinade serveret i selskab med salater og brød. Om vinteren er det helt oplagt at få nogle af de dejlige rodfrugter og vintergrøntsager i spil som selleri, pastinak, gulerødder, rødbeder, løg, porrer osv. Når du sammensætter dit måltid, er det vigtigt at have forskellige konsistenser og smage in mente, så måltidet bliver så harmonisk som muligt. 

Prøv også denne lækre opskrift på kalveculotte med fondantkartofler og kirsebærglace.

Oksecuvette Mør og saftig oksecuvette med portvinssauce Mør og saftig oksecuvette med portvinssauceOvnbagte rodfrugter

Mør og saftig oksecuvette med portvinssauce

Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Keyword Cuvette, Cuvettesteg, Oksekød
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 48 minutter
Antal 6

Equipment

  • Stegetermometer
  • Morter

Ingredienser

  • 1,2-1,5 kg. oksecuvettesteg
  • 1 spsk. smør
  • 2 fed hvidløg
  • 2 kviste rosmarin
  • 6 blade salvie
  • 1 spsk. flagesalt og friskkværnet peber
  • 1 spsk. olivenolie

Portvinssauce

  • 2 dl. rødvin cote du rhone
  • 1 dl. portvin Jeg bruger tawny
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • 1 stk. løg
  • 1 stk. hvidløg
  • 2 kviste rosmarin
  • 5 stk. salvieblade
  • 2 stk. laurbærblade
  • 2 dl. stegesky
  • salt og peber
  • 2 spsk. smør
  • evt. en sjat piskefløde

Sådan gør du

  • Puds stegen for hinder og sener hovedsageligt fra oksecuvettens underside. Snit tern i fedtkanten uden at skære ned i kødet. Krydr med salt og peber på begge sider.
  • Brun cuvettestegen på alle sider på en varm pande med smør, sæt til side.
  • Kom hvidløg, rosmarin, salvie og olie i en morter eller tilsvarende og kværn det hele godt og grundigt. Gnid hele stegen ind i krydderurtemarinaden og krydr endnu engang med friskkværnet peber og salt.
  • Stegen sættes på en rist ovenpå en bageplade indeholdene 2 dl. vand. Stegen sættes i en 160 graders varm ovn på varmluft. Den skal have ca. 50 minutter, men sæt et stegetermometer i stegen og tá den ud, når kernen rammer 55-60 grader.
  • Stegen skal hvile i 15-20 minutter inden udskæring. Server eksempelvis til ovnbagte kartofler og rodfrugter, selleripure, ovnbagte tomater, løg og hvidløg til en dejlig portvinssauce.

Portvinssauce

  • Når oksecuvettestegen har været i ovnen i ca. 15 minutter, begynder du med saucen. Hold hele tiden øje med, at der er lidt vand i bagepladen under stegen i ovnen, det er nemlig den stegesky, du skal bruge til saucen.
  • Kom portvin, rødvin, balsamicoeddike, løg, hvidløg og urter i en lille kasserolle, lad det simre til det er reduceret til ca. 1 dl. Det tager ca. 30 minutter.
  • Tilsæt stegesky fra cuvettestegen, der kommer mere når stegen hviler så brug endelig også det. Lad det koge lidt ind. Smag til med salt og peber (pas på saltet).
  • Ønsker du at tilsætte saucen en anelse fløde, er det nu, det tilsættes og ellers pisker du blot iskoldt smør i saucen for at montere den. Server straks.

Mør og saftig oksecuvette med portvinssauce

Rigtig go´ appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller “Tag” Madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

2 Comments

  1. Jette Sauerberg
    27. november 2021 at 18:53
    Reply

    Er du sød at afmelde mig fra din liste. Linket i dine indlæg virker ikke.

    • Anne Sofie
      27. november 2021 at 19:57

      Du kan selv afmelde dig i den mail di modtager 🙂 Men vil du afmeldes fordi links ikke virker eller fordi, du ikke vil modtage de automatiskgenererede mails, når der kommer nyt?

      Mvh.

      Anne Sofie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.