Blog posts

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat

Hverdagsmad, SU venlige retter, Vegetarmad, Velkommen i mit køkken

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat er en økonomisk, lækker og sund hverdagsret. Jeg brugte det meste af en dag på at udtænke denne opskrift. Denne vegetariske ret tog udgangspunkt i ingredienser, jeg i forvejen havde i køleskabet og i køkkenskabene. Portionen giver mad nok til to aftenmåltider til en familie på fire – den er oplagt at servere for vegetaren, da retten er rig på proteiner og grøntsager. 

Til vegetaren og kødspiseren  

Den første aften spiste vi retten sammen med et stykke god medisterpølse, jeg havde købt nogle dage forinden – den sprødstegte pølse placerede jeg ovenpå en stor grydeskefuld linser pyntet med lidt friske krydderurter. Dagen efter nød vi resten af linsegryden helt vegetarisk. Det smager virkelig også lækkert sådan helt enkelt og kødfrit, det mætter godt, og man savner slet ikke kød. 

Smag og behag

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat smager dejligt krydret, uden at krydringen dominerer, jeg var ret tilfreds med balancen mellem ingredienserne. Det er en fyldig ret, der læner sig op ad det marokkanske/arabiske køkken, men det afhænger naturligvis meget af hvilke krydderier du bruger. Jeg er vild med de varme krydderier og den friske citrus smag, der går eminent sammen med tomat og den ristede tomatpure, der bringer sødme og dybde til retten. De tynde citronskiver får en god spiselig konsistens, så pil dem ikke fra inden servering. Ved bordet skar vi citronskiverne i mindre stykker i tallerken, og fik en lille bid i hver mundfuld – en dejligt frisk og god oplevelse.    

Undgå madspild 

Det herlige ved denne linsegryde er, at du kan fylde den, med de grøntsager du har i køkkenskabet. Det er en oplagt mulighed for at få anvendt nogle af de grøntsager, der synger på sidste vers. Det er en ret, der smager  vidunderligt sammen med en god medisterpølse eller anden krydret pølse, og ligeledes klarer retten sig også flot uden kød. Næste gang vil jeg dog prøve at krydre retten med små mundrette stykker af god chorizopølse – de skal svitses let sammen med løg, hvidløg, chili og tomatpure fra start, det tror jeg bliver helt suverænt. Jeg forestiller mig også, at linsegryden er lækker sammen med et sprødstegt krydret kyllingelår. Fyld også gerne peberfrugter og squash eller andre grøntsager som aubergine og blegselleri i din linsegryde.

Billig og lækker hverdagsret

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat er en sund og billig spise, særligt hvis du som jeg allerede har mange af ingredienserne i dine skabe. Fremadrettet vil linsegryden helt sikkert være at finde blandt udvalget af vores hverdagsretter – også på de kødfrie dage. 

Prøv også denne lækre vegetariske linsegryde→ Indisk dahl

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat

Dette skal du bruge

  • 3 dl. tørrede grønne linser
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 4 store tomater skåret i kvarte både
  • 3-4 forskellige løg, rødløg, gule løg, forårsløg
  • 3-4 gulerødder
  • 2 spsk. olivenolie
  • 3 spsk. æblecidereddike
  • 3 fed hvidløg
  • 250 gram frisk spinat, babyspinat kan også bruges
  • Skiver af 1 usprøjtet citron
  • 1 spsk. gul karry
  • 1 tsk. sambal oelec
  • 1 tsk. tørret chili
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1-2 tsk. garam masala
  • 1-2 spsk. tomatpure
  • 0,4 liter vand
  • 1 håndfuld friske koriander
  • 6-8 mynte blade
  • Lidt friske basilikumblade, kan udelades
  • 1 håndfuld bredbladet persille samt lidt til pynt
  • ½ dl. piskefløde eller cremefraiche/kokosmælk
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Dagen forinden lægges de grønne linser i en skål med vand der dækker, de skal trække i vand i mindst 8 timer. Skyl linserne grundigt efterfølgende i en sigte.   
  2. Klargør grøntsager, skræl, snit og hak. Kom lidt olivenolie i en stor tykbundet gryde, jeg brugte min store le crusetgryde, men den ovale fra Staub (←affiliatelink) er helt oplagt, hvis du mangler en god simregryde i dit køkken.
  3. Svits karry, chili, spidskommen, sambal oelec og tomatpure ved høje varmegrader i et par minutter, inden løg og hvidløg tilsættes og svitses let.    
  4. Hæld 3-4 spsk. æblecidereddike ned i gryden til løgblandingen, lad det koge ind, vend jævnligt. Tilsæt nu de friske hakkede tomater, vend nogle gange inden dåsen med de flåede tomater hældes i gryden.  
  5. Skær citronen i tynde skiver, fjern eventuelle kerner fra citronen inden skiverne dumpes ned i gryden til tomatsaucen. Krydr med friske koriander, mynteblade, lidt basilikum og bredbladet persille.      
  6. Kom de udblødte grønne linser ned i gryden, lad det småkoge i godt 30 minutter hvorefter spinaten tilsættes. Gem lidt friske spinatblade som tilsættes kort inden servering. Krydr med ekstra spidskommen og garam masala, salt og peber. Lad linsegryden simre til konsistensen den får mere konsistens og samles som en grød.
  7. Kort inden retten serveres tilsættes ½ dl. piskefløde eller tilsvarende – kokosmælk er også lækkert sammen med linser, bruger du dette, skal du beregne dobbelt mål og ikke anvende lightudgaven. Smag til med salt og peber og krydderier/krydderurter. Server med lidt pynt fra bredbladet persille og et stykke medisterpølse eller server linsegryden vegetarisk med en klat cremefraiche på toppen og krydderurter.        

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat Linsegryde med spinat og citronskiver i tomatLinsegryde med spinat og citronskiver i tomat
Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat
Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat
Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat
Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat
Linsegryde med spinat og citronskiver i tomatLinsegryde med spinat og citronskiver i tomat

Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat
Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat
Linsegryde med spinat og citronskiver i tomat

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.