Klassisk whiskysauce perfekt til kød
En klassisk whiskysauce er helt perfekt til forskellige udskæringer af rødt kød. På linje med saucen over alle saucer bearnaise går den ligeledes fremragende til sprøde fritter og rødt kød med en bette salat on the side. Whiskysaucen kender de fleste danskere velsagtens fra Jensens Bøfhus, der fik succes med forskellige saucer til deres bøffer navnlig favoritsauce og whiskysauce.
Som den saucedronning jeg nu engang er, vil jeg gerne slå et slag for de hjemmelavede saucer. Som enhver ved slår en god hjemmelavet bearnaise eller whiskysauce altid de præfabrikerede købesaucer fra en bøtte, og så er det altså heller ikke mere besværligt at lave en hjemmelavet sauce. Det kræver lidt mere tid, lidt flere råvarer og en god portion tålmodighed – enhver lille ekstra indsats kan smages, så det betaler sig.
Jeg synes, det er så ærgerligt, når folk bruger en masse penge på et lækkert stykke kød, men nedprioriterer saucen – det giver ingen mening. Det svarer til at du fyrer ketchup udover en perfekt afstemt simreret efter at have brugt timer på at tilberede den. Tingene skal passe sammen, og saucen er altså en vigtig medspiller i denne sammenhæng, hvis du spørger mig. Derfor er min opfordring, at du laver den selv – det giver også lidt mere “credit” at diske op med en hjemmelavet sauce.
Prøv også denne lækre Pebersauce
Klassisk whiskysauce perfekt til kød
Klassisk whiskysauce perfekt til kød
Ingredienser
- 25 gram smør
- 2 dl Whiskey
- 1 spsk balsamicoeddike
- 2 spsk æblecidereddike
- ½ fed hvidløg
- 2 små stængler forårsløg
- 1 lille dåse tomatpure
- 1 spsk barbecuesauce
- 3 dl piskefløde
- 1 spsk citronsaft
- ½ tsk brun farin
- 1 spsk hakket rosmarin
- 1 spsk hakket timian
Sådan gør du
- Snit hvidløg og forårsløg meget fint. Svits det i en kasserolle med en spiseskefuld smør, tilsæt nu en 1 dl. whisky sammen med 1 spsk. god balsamicoeddike, 2 spsk. æblecidereddike samt stokken fra et par rosmarin stilke og lidt timian. Lad det småkoge og reducere til ca. halvdelen. Si det i over i en lille skål eller kop.
- Rengør kasserollen og tilsæt nu endnu en deciliter whisky i kasserollen på middel varme - sæt ild til dampene og lad det flambere i ca. 10 sekunder eller til det slukker af sig selv. Læg et låg på gryden for at slukke ilden.
- Tilsæt nu tomatpure, brun farin og barbecuesauce og lad det brænde lidt af i gryden inden du tilsætter den reducerede whisky, piskefløde, hakket rosmarin og timian. Krydr med salt og peber og lidt citronsaft.
- Lad saucen varme godt op og server til en god bøf, culottesteg, mørbradbøffer eller krydret kyllingefilet.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie